Kultur

Norsk film får prestisjetung pris. Det har kun skjedd én gang tidligere.

Nordisk råds filmpris går til Dag Johan Haugerud for filmen Barn.

Filmregissøren Dag Johan Haugerud hedres med Nordisk råds filmpris. – Dette er en stor heder og ære, sier han. Foto: Berit Roald/NTB

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Den norske filmen Barn, av manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther, fikk tirsdag kveld Nordisk råds filmpris.

«Et ambisiøst og ettertenksomt verk som med empati og stort alvor går inn i forholdet mellom barn og voksne og stiller inngående spørsmål», mener juryen.

– Jeg er kjempeglad. Dette er en stor heder og ære, sier Haugerud.

Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang i 2002. Det er andre gang prisen går til Norge. Første gang var i 2016. Da gikk prisen til Joachim Triers Louder Than Bombs.

Glad for anerkjennelsen

Filmen Barn hadde premiere under filmfestivalen i Venezia i september 2019. Den har fått en rekke andre utmerkelser. Filmen hanket inn ni Amanda-priser under filmfestivalen i Haugesund i august.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner. Prisen gis til en film som utmerker seg ved sin «høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen».

Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn.

– Dette er jo en spesiell pris. Det blir bare nominert én film fra hvert nordisk land. Så bare det å bli nominert var stort, sier Haugerud.

Men det forandrer ikke hverdagen hans.

– Det er bare å fortsette å jobbe på. Men det er fint med anerkjennelse på veien, sier filmskaperen.

Haugerud er i gang med et nytt filmmanus, som han nå søker støtte til.

Les også

Filmanmeldelse: Praktfull film om fatal skoleulykke

Opptatt av dialog

«Barn er en film full av lavmælte dialoger man har lyst til å juble høyt for. Den befester Dag Johan Haugeruds ry som en enestående filmskaper.» Det skrev Aftenpostens Ingrid Åbergsjord i sin anmeldelse.

Idet filmen starter, har den tragiske ulykken akkurat funnet sted. På skolens fotballbane ligger en bevisstløs gutt. Rundt ham forsøker ambulansepersonell å redde 13-åringens liv.

Åbergsjord skriver videre at Haugerud er en sylskarp observatør av menneskelig adferd. Han bruker «mysteriet» rundt den meningsløse ulykken som en rammefortelling for å si noe om Norge i dag.

– Jeg prøver å si noe om hvordan vi snakker sammen, og hvordan vi forholder oss til hverandre. Det er mitt prosjekt, sier Haugerud.

Les også

Dag Johan Haugerud: – De sier motstand gjør deg sterkere. Jeg er ikke så sikker på at det er sant.

Vinnerne av de øvrige nordiske prisene

 • Nordisk råds litteraturpris går til forfatteren Monika Fagerholm fra Finland for romanen Vem dödade bambi?
 • Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gis til billedboken Vi är lajon! av den svenske forfatteren Jens Mattsson og den finske illustratøren Jenny Lucander.
 • Nordisk råds musikkpris gis til den finske komponisten Sampo Haapamäki for verket Konsert for kvarttoneklaver og kammerorkester.
 • Nordisk råds miljøpris gis til Jens-Kjeld Jensen fra Færøyene for hans store innsats for mangfoldet i den færøyske naturen.
Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. Film
 2. Nordisk råds litteraturpris
 3. Kultur
 4. Barn
 5. Oslo