Inspirert av NRKs mangeårige suksess med såkalt sakte-TV har BBC Four vært i Finnmark og laget en av årets største julesatsinger på kanalen.

To hele timer er satt av i sendeprogrammet fra klokken 21 norsk tid i kveld til å vise en tradisjonell, samisk sledeferd med rein inn på Finnmarksvidda.

Seerne kan vente seg spektakulære og unike bilder.

Sledeferden ble filmet for BBC midt i mørketiden. Det ga helt særegne lysforhold for fotografene. Her er et av dronebildene Jan Helmer Olsen fra Karasjok fotograferte.
Jan Helmer Olsen/BBC/The Garden Productions

Karasjok-fotografen Jan Helmer Olsen har bistått teamet fra produksjonsselskapet The Garden Productions med dronefilm av sledeferden og magiske nordlysbilder som er tatt opp over flere netter.

Slik teaser BBC TV-programmet All Aboard! The Sleigh Ride:

— Dette har vært et utrolig artig prosjekt å få være med på, og jeg er spent på mottakelsen etter BBCs visning i kveld. Foreløpig har jeg vel egentlig ikke skjønt hvor stort dette er, sier Olsen.

Han har i en årrekke spesialisert seg på å vise frem nettopp reindriftssamenes liv på vidda, oftest filmet fra luften ved hjelp av flyvende dronekameraer.

- Håper på mange britiske turister

Reineier Anne Louise N. Gaup (27) fra Karasjok, som går den to timer lange spaserturen sammen med venninnen Charlotte Iselin Mathisen (24) og tre reinsdyr spent fast til hver sin slede, håper TV-satsingen kan føre til økt turisme til den norske delen av Sameland.

Dronefotograf Jan Helmer Olsen diskuterer opptaksstrategi for nye luftbilder sammen med den britiske produsenten Luke Korzun Martin.
Jan Helmer Olsen/BBC/The Garden Productions

— Lenge har det irriterende nok vært slik at Finland har stukket av med mesteparten av turistene. Mange av turistbedriftene bruker attpåtil finner utkledt som samer i koftelignende plagg som overhodet ikke har noe med det samiske å gjøre. Kommer turistene til Norge, vil de få en mye mer ekte samisk opplevelse. Jeg håper programmet kan gi oss mange, mange britiske turister, sier hun.

Gaup driver med tilrettelagt turisme der hun blant annet tar besøkende inn på Finnmarksvidda for å besøke reindriftssamene i deres rette element: Hos reinflokken.

- Gikk og gikk og gikk i fire dager

Opptakene til programmet julaften ble gjort i begynnelsen av desember i området mellom tettstedet Karasjok og Ravnastua fjellstue.

Sledeferden langs Finnmarksvidda byr på storslagne landskapsbilder, og innimellom også magiske nordlysbilder tatt opp på kvelds- og nattestid.
Jan Helmer Olsen/BBC/The Garden Productions

Ferden går langs bekker, blandingsskog av bjørk og furu, små daler, vidstrakte viddelandskap og ender opp til slutt opp ved en bålplass og lavvuleir ved et vann.

I fire dager måtte de to venninnene og reinsdyrene White Russian, Muzet (Den mørke) og Ruoššačuoivvat (Den lysgulgråe) gå i timesvis for at filmteamet bak sakte-TV-satsingen skulle bli fornøyd.

Anne Louse N. Gaup (t.h) og Charlotte Iselin Mathisen går den to timer lange marsjen over deler av Finnmarksvidda i BBC-sendingen sammen med blant andre reinsdyret Muzet (Den mørke).
Jan Helmer Olsen/BBC/The Garden Productions

De to kvinnene var kledt i tradisjonelle klær med hvite pesker, mørke bellinger, reinskinnsluer og fargerike ullsjal prydet med sølvsøljer. Over skulderen og brystet bar begge en kveilet lasso, og i hånden holdt de på deler av turen hver sin brennende fakkel.

— Venninna mi gikk ned tre kilo av all gåingen

— Jeg har aldri vært så gåen og gangsperret i beina noen gang etter den første dagen. Det ble litt bedre de siste dagene. Og venninna mi gikk ned tre kilo av all gåingen, ler Gaup.

Alenemoren skal feire julekvelden sammen med sønnen Aslak Mathis (2) hos mamma Anna Ravna Gaup i Karasjok.

— Det skal bli fint å slappe av noen dager. Desember har vært veldig travel med mye arbeid med flokken inne i skillegjerde, i tillegg til opptakene med BBC og et annet belgisk TV-team i tilsammen to uker, sier hun.

- Sledetur var det mest opplagte

Eksekutiv produsent og daglig leder Magnus Temple i The Garden Productions i London er svært spent på hvordan BBC-sendingen vil gå.

— Vi fikk dette oppdraget av BBC på bakgrunn av at vi i vår laget et slow-TV-program med en båttur på Kennet og Avon-kanalen i Wiltshire i det sydvestlige Storbritannia. Og når vi først skulle lage slow-TV for julaften, var en sledetur med rein den mest opplagte ting i verden å gjøre, sier han.

Kanalprogrammet som ble sendt i juni mer enn firedoblet det vanlige antallet seere på BBC Four.

Roser hjelperne og dronefotografen

— Hvordan falt valget på Karasjok som sted for filmingen?

— Vi undersøkte flere forskjellige mulige steder på Nordkalotten for å lage produksjonen, men i Karasjok fant vi den perfekte ruten, som fra gammelt av er blitt brukt til å frakte post og drive handel. Dessuten var alle folkene vi traff der utrolig hjelpsomme. Uten deres hjelp kunne vi aldri fått til dette, sier Temple.

Han berømmer særlig dronefotograf Jan Helmer Olsens innsats.

— Bildene som ble tatt fra luften og nordlysbildene, som blir selve finalen i kveldens program, er fantastiske og til å miste pusten av, sier produsenten.

Aftenposten har også forsøkt å få kommentarer fra BBC om prosjektet på julaften, men ingen ansvarlige har vært å få tak i til å svare.

Programmet sendes også på nett-TV hos BBC Four.

NRK: Følger prosjektet med interesse

Prosjektleder for sakte-TV i NRK Hordaland, Thomas Hellum, sier han har fulgt med på BBC-prosjektet med stor interesse.

Slik presenteres All Aboard! The Sleigh Ride for BBCs seere på nett-TV. Bildet viser Anne Louise N. Gaup og reinoksen White Russian.
BBC Four

— Jeg har sett noen av bildene fra programmet, og det ser utrolig vakkert ut. Det er artig at BBC har satset på dette, selv om vår måte å lage sakte-TV på er en litt annerledes. Vi satser blant annet på å bringe inn arkivmateriale, og kombinere det med lange direktesendinger, sier han.

Fotograf Jan Helmer Olsen filmet i fjor skilling av reinflokker fra luften. Se de fantastiske bildene her:

Dronevideo fra Karasjok tar av på nettet Hvert år på denne tiden foregår skilling av reinflokker som gjennom vinteren har beitet på vidda. Fotograf Jan Helmer Olsen fra Karasjok filmet hendelsen fra luften. Se de unike bildene som vises på TV-kanaler og nettaviser over hele verden.

— Er det mulig at BBC-programmet fra Finnmarksvidda vil bli vist på NRK?

— Nå har jo vi i NRK vår egne planer om å følge en reinflokk på vårflytting fra Finnmarksvidda til kysten i 2017. Det er nok greiest at vi sparer kombinasjonen rein og sakte-TV til det. Vi ble spurt om å samarbeide med BBC om deres prosjekt, men valgte denne gang å ikke gjøre det, svarer Hellum.

I programmet NRK planlegger vil de følge reinflokken i minutt for minutt i mellom syv til ti dager.

Les også: