Kultur

Rangerer Seierstad over USAs fremste forfattere

 • Kaja Korsvold

Åsne Seierstad har blant annet snakket om sin bok <i>One of us</i>, på The Cycle, flaggskipet til kanalen MNBC. Fra programmet The Cycle

 • Dette er ikke litteratur eller symbolikk, dette er virkeligheten, skriver amerikansk tidsskrift om Åsne Seierstads bok om 22. juli.

Åsne Seierstad er en velkjent forfatter på det amerikanske markedet. Hennes bok Bokhandleren i Kabul (2002) lå nesten et år på New York Times bestselgerliste og de andre bøkene hun har utgitt er oversatt til engelsk og har fått gode kritikker.

Nå ser det ut som om hennes siste bok En av oss. En fortelling om Norge (2013), kan overgå de foregående, når det gjelder mottagelse.

Gråt da han leste boken

National Public Radio anmeldte boken som et journalistisk mesterstykke og i forrige uke ble boken anmeldt i The New York Times av avisens hovedkritiker Dwight Garner, som skriver at han gråt under lesningen.

«Den sanne skrekkhistorien En av oss beveger seg sakte, ubønnhørlig og med enorm autoritet. Det er en sober bok (…) bygget på enkle, harde fakta», skriver Garner. Han trekker også frem Seierstads journalistiske metode, som han mener burde bli pensum på journaliststudier.

Norwegian Woods

I magasinet The New York Times Book Review som kommer ut på søndag, skriver anmelderen Eric Schlosser at Seierstad har skrevet en bemerkelsesverdig bok, full av sorg og medfølelse.

Det anerkjente magasinet har viet forsiden til de tre mest fremstående norske forfatterne i USA for tiden, Karl Ove Knausgård, Per Petterson og Åsne Seierstad under tittelen: Norwegian Woods.

I sin anmeldelse av En av oss som på engelsk har tittelen One of us. The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway , skriver Schlosser om hvordan Skandinavia etter krigen bygget opp et forbilledlig sosialdemokrati og påvirket USA til å forby rasediskriminering, hvordan om de ytterliggående høyrepartiene i Skandinavia øker fremmedfrykt og hvordan «Seierstad undersøker den mørke siden» av dette fredelige hjørnet av verden «gjennom en massemorder som drepte 77 mennesker, de fleste tenåringer, som en protest mot kvinners rettigheter, kulturelt mangfold og den økende støtten til islam».

Sammenlignes med Capote

Schlosser mener hun i boken overgår to av tidens største amerikanske forfattere, som også har skrevet bøker som beskriver bestialske, historiske hendelser, nemlig Truman Capote i In Cold Blood ( Med kaldt blod ) og Norman Mailer i The Executioner's Song .

— Selv om disse bøkene er vidunderlig skrevet, fant jeg En av oss enda sterkere og enda mer vanskelig å legge fra seg, skriver anmelderen.

— Som Seierstad så uttrykksfullt og smertelig beskriver; selv i hjertet av det velstående Skandinavia har historien levert sin hevn, avslutter Schlosser.

- I Norge kjente alle rammene rundt historien

Åsne Seierstad som er på en ukes lanseringsturné i New York, der hun blir intervjuet av flere av de viktigste mediene. Hun sier på telefon at hun er svært glad for de amerikanske kritikkene.

- Jeg er helt overveldet over mottagelsen her i USA. Og likeledes i Storbritannia. Britene og amerikanerne tar til seg boken, forstår den og lever seg inn i den, virker det som.

Da En av oss kom ut i Norge i 2013, fikk den en del gode kritikker, og noen mindre gode. Debatten om boken ble dels preget av om det var galt å intervjue gjerningsmannens mor på dødsleiet.

Seierstad sier at boken ikke alltid ble anmeldt på egne premisser, som en selvstendig journalistisk beretning, i Norge.

— I USA og England leser anmelderne om saken for første gang. De blir kjent med Norge, de blir kjent med ofrene. Mens det er klart at i Norge kjente alle rammene rundt historien, og da kan det være vanskeligere å heve blikket og rett og slett lese En av oss som en egen fortelling.

Seierstad sier hun skrev et nytt etterord til den engelskspråklige utgaven.

— Jeg innså at det krevdes større innsikt i hvordan jeg hadde arbeidet med boken. I den nye epilogen går jeg i detalj gjennom hvordan jeg har skrevet boken. Nettopp derfor er jeg glad for at anmelderne her fokuserer både på litterær kvalitet og journalistisk metode, sier Seierstad.

 1. Les også

  Seierstads advokat avviser Kabul-bokhandlerens krav

 2. Les også

  Jens Breivik til Aftenposten: Jeg kunne aldri ha forhindret terroren. Jeg tror ikke det.

afp000870098-_ULlbADWQ4.jpg Fra TV-programmet The Cycle

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Vanlige folk er begynt å ta til motmæle når forfattere turer frem

 2. KULTUR

  Terningkast 2 i VG, terningkast 6 i Dagbladet: – Sunt for anmelderiet, sier Aftenpostens kulturredaktør.

 3. DEBATT

  Etikk og litteraturkritikk er i konflikt | Kristian Wikborg Wiese

 4. KOMMENTAR

  Har restaurantanmelderne kompetanse til å anmelde? Svaret er ... tja.

 5. KULTUR

  – Folk er helt ville etter Karl Ove Knausgård i USA

 6. KULTUR

  Bragepris til Åsne Seierstad