Skovalg i Det hvite hus provoserer: – Vi snakker ikke vanlige sneakers, men den fryktede sneaker-skoen

Kan du ha på deg dress og sneakers i møte med USAs mektigste?

Skodd for møte. Fra venstre: Senator Mitch McConnell, speaker Kevin McCarthy, visepresident Kamala Harris, president Joe Biden, senator Chuck Schumer og Hakeem Jeffries, leder for demokratene i Representantenes hus.

«Vi hadde et produktivt møte med kongresslederne i går», skrev president Joe Biden på Instagram torsdag.

På bildet sitter presidenten og visepresidenten sammen med fire herremenn inne på Det ovale kontor i Det hvite hus. Alle er pent og formelt antrukket i mørke dresser, selvfølgelig. Men vent nå litt. Hva har noen av dem på føttene?

Powerwalk på kjøpesenteret?

Kommentator Derek Guy var en av dem som kastet seg over tastaturet og tvitret da han så skoene til to/tre av mennene (i ettertid ble det klart at han ene brukte slike sko av helsemessige årsaker):

«Why pay a visit to a sitting president dressed in shoes designed for power-walking at the mall?»

Guy skriver om herremote i blant annet The Washington Post og Financial Times. Han ble provosert av skovalget i det formelle møtet. Andre gjorde det samme. Noen skrev:

«What is wrong with these men? They’re in the Oval Office and they can’t be bothered to put proper shoes and socks on!?»

«Finding myself in the Oval Office & realizing I have rubber soles on is a nightmare that frequently wakes me up.»

Også New York Times plukket opp den opphetede stemningen. De siterer moteredaktøren i magasinet GQ, som kaller denne type sko for «awful». Ifølge moteredaktøren er skoene nå blitt normalen blant ansatte i Capitol Hill.

Trendy bestefar

Skoene det snakkes om, er en blanding av sneakers og penere sko. De prøver både å være kule og formelle på samme tid. Eller som New York Times skriver: Yeezy (trendy) on the sole and granddad (bestefar) on the uppers.

– Joggesko oppfattes nok som nærmest litt respektløst i møte med verdens kanskje mektigste mann i såpass symboltunge omgivelser. Også er det varianten, da. Vi snakker ikke vanlige sneakers, men den fryktede sneaker-skoen. Den er liksom hverken enten eller, skriver Ida Elise Eide Einarsdóttir, moteredaktør i KK, i en e-post til Aftenposten.

– Hva synes du om at de har sneakers i møte med presidenten?

– Jeg stusser kanskje litt over anledningen. Når det er sagt: Joe Biden er flere ganger blitt avbildet i sneakers. Jeg tenker at reaksjonene kanskje er litt i overkant, samtidig som jeg må innrømme at jeg fryder meg litt over det, skriver Einarsdóttir.

Men det verste, synes hun, er kombinasjonen sneakersko og stripete sokker. Dette gjør også flere andre moteeksperter et poeng av.

– Men jeg tipper uansett at det ikke blir like mye oppstandelse som da visepresident Kamala Harris stilte på forsiden av Vogue i Converse-sko.

Er joggesko til dress greit?

Sneakers eller bestefarsneakers. Det store spørsmålet er om menn kan gå i noe annet enn dressko til dress. Selvsagt, svarer Elise Eide Einarsdóttir. I hvert fall alle andre steder enn på Det ovale kontor.

– Nå, med pandemien i bakspeilet, ser det imidlertid ut til at mer formelt fottøy igjen tar over. En slags reaksjon på pandemi-moten, utvilsomt, men også en naturlig utvikling i lys av sneakerens popularitet de siste tiårene. Den generasjonen er blitt voksne og vil ha andre type sko. Også har du bærekraftsaspektet, da. Joggesko er jo ikke særlig hardføre.

– Er det lettere for kvinner å velge joggesko til dress?

– Nei, det tror jeg ikke. Høye hæler har tradisjonelt sett vært knyttet opp mot femininitet. Det er ikke lenge siden det var påbudt på den røde løperen, for eksempel. Joggeskoens popularitet har nok gjort det lettere å bruke den til både dress, kjole og skjørt – bare se på de københavnske «pigerne» som rocker sneakers til så å si alt.