Tre Emmy-priser til «Chernobyl». «Game of Thrones» ble beste dramaserie.

«Chernobyl» fikk pris for beste miniserie under årets Emmy-utdeling i Los Angeles, og svenske Johan Renck fikk pris for å ha regissert den.

Craig Mazin når han tar imot pris for beste miniseriemanus for «Chernobyl». Foto: AP / NTB scanpix

HBO-suksessen fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

Svenske Stellan Skarsgård var nominert for sin rolle i Chernobyl, men prisen for beste mannlige birolle i en miniserie gikk til Ben Whishaw for A Very English Scandal.

Chernobyl er en miniserie i fem deler regissert av svenske Johan Renck, som altså fikk pris i kategorien beste regi for en miniserie. I hovedrollene finnes blant annet Stellan Skarsgård, Emily Watson og Jared Harris.

«Game og Thrones»-skuespillerne Lena Headey, Peter Dinklage, Kit Harington og Emilia Clarke

Beste dramaserie

Game of Thrones fikk pris for beste dramaserie, den gjeveste prisen, under Emmy-utdelingen i Los Angeles natt til mandag.

HBO-suksessen var nominert i hele 32 kategorier, men fikk ikke så mange priser som det først så ut til at de kunne få. De stakk riktig nok av med den gjeveste prisen, beste dramaserie.

Peter Dinklage fikk pris for beste mannlige birolle i Game of Thrones.

Phoebe Waller-Bridge

Kveldens overraskelse

Fleabag-skuespilleren Phoebe Waller-Bridge vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. 34-åringen slo dermed Julia Louis-Dreyfus (58) fra Veep som har vunnet prisen flere ganger tidligere.

Waller-Bridge spiller hovedrollen, men har også produsert og skrevet Fleabag. Serien stakk også av med prisen for beste komiserie, samt at Harry Bradbeer fikk pris for beste komiserieregi.

– Det er fantastisk og beroligende å vite at en skitten, pervers, sint og rotete kvinne kan komme seg til Emmy-utdelingen, sa Waller-Bridge fra scenen og refererte til hennes karakter i komiserien.

Første sesong av Fleabag kom i 2016 og vant en rekke priser, men ikke en eneste nominasjon til Emmy, som er TVs svar på filmindustriens Oscar-utdeling. Prisene serien fikk tildelt under årets utgave, var for andre sesong.

Det er ventet en tredje sesong av den BBC-sendte serien.

Også «Chernobyl» fikk tildelt tre priser under utdelingen. HBO-seriens svenske regissør Johan Renck fikk pris for beste regi for en miniserie, i tillegg til at serien også stakk av med pris for beste miniserie. Suksesserien fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

Skrev historie

Billy Porter ble som den første åpent homofile svarte mannen tildelt pris for beste mannlige skuespiller i en dramaserie.

Det ble også skrevet historie i Microsoft Theatre i Los Angeles søndag kveld.

Billy Porter ble som den første åpent homofile svarte mannen tildelt pris for beste mannlige skuespiller i en dramaserie. Pose-skuespilleren, som fylte 50 år lørdag, sa på scenen at han var overveldet og overlykkelig over å ha levd lenge nok til å se denne dagen komme.

– Jeg har rett til det. Du har rett til det. Vi har alle rett til det, sa Porter.

Tok opp lønnsforskjeller

Enkelte Emmy-utdelinger har tidligere år vært politisk ladde, særlig for to år siden da USAs president Donald Trump ble kritisert i taler og vitser.

I år var det få tydelige politiske taler, men Michelle Williams benyttet anledningen til å ta opp lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i skuespillerbransjen i sin takketale for prisen beste kvinnelige skuespiller i en miniserie.

Fosse/Verdon-skuespilleren fortalte om å være en underbetalt skuespiller på grunn av hennes kjønn, og hun sa at kvinner må bli lyttet til og bli rettferdig kompensert for jobben de gjør.

– Neste gang en kvinne – spesielt en farget kvinne fordi hun vil tjene 52 cent per dollar sammenlignet med hennes mannlige motpart – forteller deg hva hun trenger for å gjøre jobben sin, lytt til henne og tro henne, sa Williams og fortsatte:

– Fordi en dag kan hun stå foran deg og si takk for du lar henne lykkes på grunn av sitt arbeidsmiljø – ikke på tross av det.

Selv takket Williams regissør Sam Rockwell for å ha gitt henne det hun har trengt for å gjøre jobben som skuespiller i serien.

Her er vinnerne

Disse vant kveldens viktigste priser:

Beste dramaserie:

 • Game of Thrones

Beste miniserie:

 • Chernobyl

Beste komiserie:

 • Fleabag

Beste TV-film:

 • Black Mirror: Bandersnatch

Beste kvinnelige hovedrolle i dramaserie:

 • Jodie Comer (Killing Eve)

Beste mannlige hovedrolle i dramaserie:

 • Billy Porter (Pose)

Beste kvinnelige birolle i dramaserie:

 • Julia Garner (Ozark)

Beste mannlige birolle i dramaserie:

 • Peter Dinklage (Game of Thrones)

Beste kvinnelige hovedrolle i miniserie eller TV-film:

 • Michelle Williams (Fosse/Verdon)

Beste mannlige hovedrolle i miniserie eller TV-film:

 • Jharrel Jerome (When They See Us)

Beste mannlige birolle i avsluttende serie eller TV-film:

 • Ben Whishaw (A Very English Scandal)

Beste kvinnelige birolle i avsluttende serie eller TV-film:

 • Patricia Arquette (The Act)

Beste mannlige hovedrolle i komiserie:

 • Bill Hader (Barry)

Beste kvinnelige hovedrolle i komiserie:

 • Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)

Beste kvinnelige birolle i komiserie:

 • Alex Borstein (The Marvelous Mrs Maisel)

Beste mannlige birolle i komiserie:

 • Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs Maisel)