Kultur

Forskere: Piratvirksomhet skader ikke filmindustrien

Forskerne skulle undersøke hvor mye filmindustrien tapte på piratene. Svaret overrasket.

Blockbusterne selger mer på kino etter stengningen av Megaupload. For mindre filmer er virkningen motsatt, kanskje fordi markedsføringsverdien fra piratvirksomheten er viktig, mener forskerne som har gått gjennom salgstallene for 1344 filmer fra 49 land. Foto: Anatoliy Babiy

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Filmbransjen kjemper mot ulovlig nedlasting via pirattjenester på internett.

Et nytt forskningsprosjekt fra Copenhagen Business School (CBS) har foreløpig konkludert med at kampen kan virke mot sin hensikt.

Forskerne har studert lukkingen av den omfattende fildelingstjenesten Megauopload, en kjempesentral for nedlasting av film som ifølge egne målinger har stått for inntil fire prosent av verdens internettrafikk.

Foreløpige resultater fra forskningsprosjektet ved CBS viser at man ikke kan dokumenteres at lukking av fildelingstjenester på nett gir noen økt omsetning i billettlukene etterpå.

Her finner du sammendraget fra CBS.

Forskerne ble overrasket

— Vi ble selv ganske overrasket over resultatet. Det viser seg nemlig at lukkingen av Megaupload ikke ga flere kinogjengere. Faktisk ser det ut til at færre så de små filmene etter lukkingen, sier Jörg Claussen, som forsker ved instituttet for innovasjon og organisasjonsøkonomi ved CBS, til Berlingske Business.

Sammen med kollega Christian Peukert ved Universitetet i München har han undersøkt 1344 filmer i 49 land fra 2007, da Megaupload startet opp sine tjenester, og frem til et halvår etter lukkingen av tjenesten i år.

Materialet samlet inn via bransjestatistikken til Boxofficemojo.com, viser at filmindustrien ikke har økt omsetningen etter lukkingen av Megaupload.

Les også

Folk har vent seg til at det skal være gratis

— De mindre filmene kan ha blitt påvirket negativt. En teoretisk forklaring kan være at de mindre filmene ofte ikke har noe markedsføringsbudsjett, og derfor er avhengige av at folk får dem anbefalt av venner, sier Claussen til Berlingske Tidene. - Hvis mange ser filmer via Megaupload, vil det ofte medføre flere anbefalinger, slik at flere også velger å gå på kino for å se filmen.

Situasjonen er imidlertid en annen for storfilmene, som blir kjent for publikum uavhengig av piratnedlasting via nettet.

Blockbusterne har gjort det litt bedre på kino etter at pirattjenesten forsvant, skriver forskerne i sitt sammendrag av funnene.

Sterke reaksjoner

De foreløpige resultatene har vakt oppsikt, etter å ha blitt omtalt også i amerikanske medier og på mange blogger. Bransjen har reagert negativt, ikke minst den amerikanske filmorganisasjonen The Motion Picture Association of America (MPPA).

I et blogginnlegg om saken, skriver MPPA at man ikke kan feste lit til forskningen, som foreløpig bare er presentert gjennom et tre sider langt sammendrag av foreløpige funn. Mange av premissene for studien er derfor ikke offentlige ennå.

— Dette forskningssammendraget reiser flere spørsmål enn det besvarer, skriver Julia Jenks, og mener det blant annet er uklart hvordan forskerne mener de har funnet frem til gruppen av «kontrollfilmer» å sammenligne med etter stengningen av Megaupload.

Å sammenligne filmer, og forutsi deres potensial i billettlukene, er nemlig en svært krevende øvelse.

Les også

Nei til pirat-moralisme!

— Ellers ville det aldri være overraskelser blant kassasuksessene. I dette tilfellet er det umulig å vurdere holdbarheten til kontrollgruppen av filmer, uten informasjon om hvordan filmene er sammenlignet, og faktorene de er sammenlignet etter.

- Overrasker

— Den eneste synlige faktoren, sjanger, er svært svak. Faktisk er det velkjent, både i filmindustrien og i fagfellevurdert akademisk litteratur, at salgstallene blir påvirket av en mengde faktorer, både observerbare og ikke-observerbare, som for eksempel publikums smak, poengterer Jenks.

Forsker Jürg Claussen sier til Berlingske Tidene at de mange og sterke reaksjonene han har fått, overrasker.

— Vår forskning tar ikke politisk standpunkt. Det er bare research. Vi har rapportert de resultatene vi fant, og hadde ikke noe ønske om å provosere. Hadde vi kommet frem til et annet resultat, hadde vi også fremlagt dette. Vårt ønske var å presentere vitenskap debatten kan bygge på. Derfor vil jeg ikke uttale meg om hvorvidt kampen mot piratvirksomhet er misforstått, sier forskeren.

Les også:

 1. Les også

  Nordmenn fortsetter å stjele musikk og film

 2. Les også

  Piratpartiet stiller til Stortingsvalget

 3. Les også

  Vi bruker strømmetjenestene til gammelt nostalgisk ræl

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Forskere: Disney-skurkene er ikke like skremmende som før

 2. KULTUR

  Google har skapt kunstig intelligens som trener seg selv

 3. KULTUR

  Ny forskning: Å synge er ikke farligere enn å snakke og le. Så lenge man husker én viktig ting.

 4. ØKONOMI

  Høyre: Cicero sammenligner epler og pærer. Cicero: OK, men bedre enn ingenting

 5. NORGE

  Kan dataspilling forklare hvorfor gutter leser nesten like bra som jenter på engelsk?

 6. FORELDRELIV

  Kvinner med tvillingbror lykkes dårligere i livet enn kvinner med tvillingsøster