Kultur

E-bøker finnes nesten ikke

Du skal være svært heldig for å finne boken du leter etter som e-bok. Av de 30 favorittene til Aftenpostens anmeldere kan bare 4 leses elektronisk.

Tilbudet i Digitalbok.no er bare en brøkdel av det du finner i en bokhandel for papirbøker, viser Aftenpostens undersøkelse. Foto: Bj rkeng, Per Kristian

 • Per Kristian Bjørkeng
  Per Kristian Bjørkeng

Denne bokhøsten skulle bli gjennombruddet da norsk bokbransje endelig kom på banen med et ebok-tilbud som også inkluderer nye bøker. Før sommeren inngikk norske skjønnlitterære forfattere nemlig standardkontrakt om å utgi e-bøker.

Les også

Bøkene vi falt for i 2011

Men Aftenpostens gjennomgang viser at det har skjedd fint lite. Under lanseringen av ebok-sentralen Bokskya i vår var det 1100 titler tilgjengelig, hovedsakelig eldre bøker. Nå, etter at en hel høst med nye bøker er ferdig utgitt, har tallet bare krøpet opp til 1684 titler. Til sammenligning har Amazon over en million engelskspråklige titler tilgjengelig.

Flaks

Aftenposten har sjekket om årets favoritter hos Aftenposten-anmelderne er tilgjengelige i e-bokhandelen Digitalbok.no. Denne bokhandelen har også enkelte bøker som Bokskya mangler. Likevel viser vår undersøkelse at det bare er mulig å få kjøpt bare 4 av de 30 kvalitetsbøkene der.

Men anmeldernes favoritter er sjelden blant bestselgerne. Hva om det er disse du er interessert i? Da er situasjonen noe bedre, men også der vil du fort bli skuffet. Bare 7 av 15 bestselgende romaner på Bokhandlerforeningens toppliste i uke 49 er å få som e-bok. Og er det generell litteratur du er interessert i, ser det enda verre ut. Bare 4 av 15 topptitler kan du få kjøpt til nettbrettet ditt. Ikke uventet er resultatet best for såkalt bestselgende billiglitteratur. Der er 10 av de 15 mest populære titlene ute som e-bok.

Ikke imponert

Aftenpostens ringer Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buseth. Før vi forteller om hva vår undersøkelse har resultert, har han inntrykk av at i hvert fall ny norsk skjønnlitteratur nå i stor grad er å få kjøpt som e-bok. Men når han får tallene presentert, blir tonen en annen.

— Disse tallene er jo ikke imponerende. Forlagene bør skjerpe seg, det er det ingen tvil om. Vi i Gyldendal har prøvd å tilgjengeliggjøre alle skjønnlitterære utgivelser fra 2011, men du klarer sikkert å sette oss fast også. Jeg er ikke imponert over bransjen som helhet. Men dette er nok en avspeiling av at det ikke er veldig stor etterspørsel, sier han.

Høna og egget

— Men hvordan kan dere forvente etterspørsel når det nesten ikke er bøker å få kjøpt?

— Det er litt sånn høna og egget. Det finnes ikke noe statlig pålegg om å utgi e-bøker. Et forlag er jo pent nødt til å tenke på hvor mye det koster å produsere en e-bok i forhold til hva de tjener. Foreløpig tror jeg ikke e-boksalget utgjør en prosent av den totale bokomsetningen en gang. Derfor må det nå skje dramatiske ting, både med tilbudet og de tekniske løsningene. Dette er det da også planer om. Til våren tror jeg dette vil se mye bedre ut, tror han. Buset vil ikke gå ut med salgstall for e-bøkene sine, men legger ikke skjul på at det dreier seg om svært små tall.

Trist

Avdelingsleder Magnus Rudolfsen i Bokdatabasen, som driver den sentrale tjenesten Bokskya, tror at det er mange grunner til at forlagene ikke lager elektroniske utgaver av bøkene.

— Det er klart det er trist at det er så få. Bransjen må få produsert flere titler, om e-bøker skal bli mer attraktivt som helhet. Jeg tror det er mange ulike årsaker til at så få lanseres. For eksempel kan både forfatter og forlag reservere seg. Man har også kanskje en mer eller mindre berettiget frykt for piratkopiering. Jeg forstår godt at forlagene prøver seg litt frem. Det er ingen som sitter med noen fasit, sier han.

Selv om utvalget av e-bøker er lite, er det faktisk noen som kjøper e-bøker. Bokdatabasen har tidligere vært svært forsiktig med å si hvor mange nordmenn som faktisk har kjøpt e-bøker via tjenesten, men Rudolfsen kan nå avsløre at det siden lanseringen 4. april er solgt 14 000 e-bøker, og at 35 000 hittil er nedlastet (de overskytende er gratisutgaver).

- Lykkes

En av dem som mener å ha lykkes ganske bra med satsing på e-bøker, er bokhandelkjedene Libris og Norli (kontrollert av Aschehoug). De to kjedene lanserte før jul sitt eget lesebrett, som kan lese deres et eget e-bokformat. Det kalles digikort. Digikortene klipses inn på baksiden av lesebrettet, og selges omtrent som lydbøker. De 37 titlene i dette spesialformatet er nå til salgs i alle de 170 bokhandlene til de to kjedene.

Så langt har denne teknologien fått en knusende omtale på sosiale medier, ettersom mange regner det som et tilbakeskritt at du må gå til bokhandelen for å få tak i en bok. En viktig fordel med en e-bok er at du kan kjøpe den hvor som helst. Men det mange ikke har fått med seg, er at det nye lesebrettet også kjøpe bøker direkte fra nettet. Caroline Heitmann er leder for netthandel i Norli Libris.

— Vi selger nå ut mesteparten av det vi har av lesebrett. Til sammenligning har vi solgt lesebrett tidligere også, men disse var det nesten ikke interesse for. Og de aller fleste som handler de nye lesebrettene i bokhandelen skal ha med seg sånne digikort, sier hun.

Heitmann tror det alle viktigste er at dette er et gaveprodukt.

— 30 prosent av bøker som selges er jo gave. Selv om det går an å gi bort en fil i julegave, er det ikke så morsomt. Du opplever nok også at du får mer for pengene når du får et fysisk produkt i hendene, tror hun.

Produktet har foreløpig ikke vært på markedet i mer enn noen uker, og Heitmann sier det er for tidlig å si om lesebrettet har livets rett på lengre sikt. Bøkene som kjøpes på digikort vil innen noen uker også kunne lagres i Bokskya, slik at du ikke mister dem om du fomler vekk digikortene.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Tanum-butikker selges til Norli og Ark

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nå har bok-miniputten snart vokst forbi giganten Aschehoug

 3. KULTUR
  Publisert:

  Fire forlag får kjempebot for ulovlig samarbeid

 4. DEBATT
  Publisert:

  Meninger: Vi er her for å tenke nytt. Med gassen i bånn

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  En bokbransje med begjær

 6. KULTUR
  Publisert:

  Stordalen-forlag fortsetter å plukke ansatte og bestselgere fra de andre store