Kultur

Må få Oscar-akademiets medlemmer inn på kino

Jobber med å få Kon-Tiki vist verden rundt.

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen (fra v.) manusforfatter Petter Skavlan, regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, skuespiller Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson har alle promotert Kon-Tiki i Los Angeles allerede. Nå starter spurtetappen som skal overbevise Oscar-akademiets medlemmer om at filmen fortjener statuett.
  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

Selv om Golden Globe-statuetten glapp under nattens prisutdeling, der Oscar-konkurrent Amour vant trofeet som gjerne regnes som en indikasjon på Oscar-favorittene i februar, fortsetter arbeidet for fullt med å øke Kon-Tikis muligheter i kampen om Oscar for beste fremmedspråklige film 24. februar.

— Vi har nettopp begynt planleggingen, med et par telefonmøter i dag, og flere senere i uken. Vi prøver å få til så mange visninger som mulig av filmen, ikke bare i USA, men rundt omkring i verden, fra London til Australia. Akademiets medlemmer finnes over alt, sier produsent Aage Aaberge.

Må ha sett filmen

Oscarakademiet består av ca. 6000 representanter for de forskjellige yrkesgruppene som er involvert i filmindustrien, fra skuespillere, produsenter og regissører til folk som jobber med hår og make up, lyd og visuelle effekter.

— Du hører selvfølgelig om de som stemmer uten å ha sett alle filmene, eller får hjelp av familiemedlemmer til å vurdere filmene. Men de fleste tar prosessen veldig alvorlig, de tar sin egen bransje seriøst, fortalte Tim Gray, redaktør i bransjebladet Variety, til Aftenposten i fjor.Ikke alle 6000 deltar i avstemningen av prisen for beste utenlandske film. Ifølge regelverketer avgjørelsen forbeholdt medlemmene som faktisk har sett alle de fem nominerte filmene. Dermed gjelder det å få akademimedlemmene på kino, slik at flest mulig deltar i avgjørelsen, og forhåpentligvis stemmer frem Kon-Tiki .

— De som stemmer i kategorien, skal kunne bevise at de har sett de nominerte filmer på kino, DVD-kopier holder ikke, forteller Stine Oppegård, utenlandsansvarlig i Norsk filminstitutt.

- Unik sjanse

Hun betegner denne perioden frem mot Oscar-showet som en unik sjanse til å spre filmen til et stort publikum, ettersom Kon-Tiki har en stor distributør i ryggen og amerikansk kinolansering bare to dager før Oscar-utdelingen.

— Nå er det om å gjøre å være mest mulig synlig, sier Oppegård.

Så langt har Kon-Tikis amerikanske distributør, The Weinstein Company, fått mye av æren for at Kon-Tiki vant frem i konkurransen om en Oscar-nominasjon. Oppegård tror imidlertid flere skal ha takk:

— Jeg tror det dreier seg like mye om regissøren og skuespillerne, og agentene deres. De har stilt opp på hva det skal være i forkant, sier Oppegård.

Regissør Berit Nesheim var i Los Angeles for å promotere sin film da Søndagsengler var nominert til samme Oscar-statuett i 1996.

— Man er avhengig av at Oscar-akademiets medlemmer er til stede på visningene. Akademimedlemmene blir utsatt for en voldsom påvirkning i forkant av utdelingen. Men det sies gjerne at kategorien for beste fremmedspråklige film er stedet der akademimedlemmene kan vise sitt hjerte for film. I denne kategorien er de ikke så bundet opp av den sterke påvirkningen og av allianser i filmbransjen, forteller hun. Amour, No, War Witch og En kongelig affære er de andre nominerte i klassen for beste fremmedspråklige film.

- Hvordan tror du Kon-Tiki klarer seg?

— Det er veldig sterke konkurrenter. Skal jeg være ærlig, tror jeg sjansene er ganske små. Men det er stort bare å være nominert, så jeg håper de gleder seg masse over det og nyter dette, sier Nesheim.

Foreløpig er bettingselskapene enig med henne: Både Ladbrokes og Bet365 regner Amour og danske En kongelig affære som større favoritter.

Flåten blir i Norge

Produsent Aage Aaberge sier det generelt handler om å skape oppmerksomhet for filmen.

— Det blir en del kjøpt PR, og ellers får vi se hva vi kan finne på.

- Skal flåten over?

— Nei, den ligger i Larvik, og det blir nok for tungt å flytte den over. Den må i så fall demonteres for å kunne fraktes, forklarer Aaberge. - Hvor viktige er skuespillerne i denne prosessen?

— Veldig viktige. Det er mye mer interessant med skuespillerne enn med oss bak kamera. De har stått på og gjort en kjempejobb så langt.

Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er også i Los Angeles de neste ukene for å promotere spillefilmen.

Dokumentarfilmen om Kon-Tiki-seilasen vant Oscar i 1950. 24. februar kan fiksjonsfilmen om samme ferd gjenta bragden.