Kultur

Dette er Abid Rajas tiltak for kulturlivet

Krever ikke tilbakebetaling av kulturstøtte, slik reglene normalt er når arrangementer avlyses.

Kulturminister Abid Raja.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist

Torsdag vedtok regjeringen å forby alle kulturarrangementer. Restriksjonene som er knyttet til koronaviruset går hardt utover kulturlivet. Inntekter går tapt og mange risikerer å gå konkurs.

Fra før har flere aktører etterspurt tiltak fra kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V). Blant annet har Arbeiderpartiet kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen advart mot at kulturaktører kommer til å «rase som korthus» om ikke en stor krisepakke kommer.

Torsdag ettermiddag varsler Raja et tiltak. Det gjelder for den gruppen med personer og arrangører som har mottatt pengestøtte fra staten.

– Som kultur- og likestillingsminister er jeg klar over at mange som har mottatt offentlig tilskudd nå ikke får gjennomført arrangementer og prosjekter som planlagt. Det er selvfølgelig en uforutsett og alvorlig situasjon. Derfor vil Kulturdepartementet ikke kreve tilbake midler som allerede er brukt, sier Raja i en pressemelding.

Pengene skal vanligvis tilbakebetales når arrangementet ikke blir gjennomført. Det er fra før kjent at også flere statlige aktører som støtter kulturlivet lar være å be om tilbakebetaling for avlyste arrangementer. Dette inkludert Kulturrådet og Music Norway.

– Jeg har bedt administrasjonen i Kulturdepartementet om å gå gjennom ordningene vi er ansvarlige for, sånn at vi kan få på plass rimelige løsninger for de utfordringene våre felt står overfor, sier Raja videre.

Det er foreløpig ikke kommet spesifikke tiltak for kulturbedrifter og frilansere, slik flere har etterspurt.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Abid Raja
  4. Kulturdepartementet