Berømt gatekunstner infiltrerte verdens viktigste utstilling. Banksy-malerier fjernet av politiet.

Veneziabiennalen hadde besøk av Banksy. Men han var ikke invitert.

Slik så Banksys kunstverk på Markusplassen ut før mannen ble bedt om å fjerne seg av politiet.

Forrige uke var gatekunstneren Banksy nok en gang den store snakkisen i kunstverdenen. Den anonyme mannen er kjent for sine særegne politiske gatemalerier og installasjoner.

I fjor sjokkerte han verden da han solgte et bilde som makulerte seg selv under auksjonen.

Nå har han infiltrert Veneziabiennalen, verdens viktigste kunstutstilling. Den finner sted annethvert år i den italienske havnebyen og viser det fremste innen samtidskunst. Men til tross for at Banksy er en av kunstverdenens virkelige superstjerner, har han aldri vært invitert.

Dermed tok han i år saken i egne hender og filmet seansen.

«Setter ut trallen min på Veneziabiennalen», skriver han under videoen på Instagram.

«Venice in oil»

Også denne gangen har Banksys kunst et tydelig politisk budskap. Videoen viser en mann som stiller ut rekke oljemalerier ved siden av hverandre på en kunstralle, midt på Markusplassen.

Maleriene utgjør tilsammen et bilde av et stort cruiseskip i en av byens verdenskjente kanaler. Skipet sperrer for de tradisjonelle gondolbåtene og for utsikten til byens murbygninger. Bildets tittel står skrevet på et skilt:

Venice in oil.

Så blir mannen kastet ut av Markusplassen av politiet, angivelig i mangel på tillatelse til å stille ut.

Verket blir tolket som en kommentar til at masseturismen sliter på byen og driver de lokale beboerne ut. Innbyggerne har protestert mange ganger, blant annet ved å blokkere farvann i Giudeccakanalen gjennom byen, der cruiseskipene seiler.

Aktivister i småbåter kastet egg på cruiseskip som passerte i Giudeccakanalen i Venezia 30. desember 2018. Det var bare en av mange protester mot masseturismen i byen de siste årene.

I kommentarfeltet til videoen hylles Banksy for budskapet.

– Bra jobbet, kommenterer Fabio Bettin, som oppgir å være fra Venezia og jobbe i cruiseindustrien.

Han uttrykker frustrasjon over at myndighetene ikke har gjort nok for å løse problemene.

Et veggmaleri dukket opp langs kanalen

Maleriene på Markusplassen var antagelig ikke Bankys eneste bidrag i Venezia. Forrige uke oppdaget kunstsamleren Lapo Simeoni et veggmaleri på en vegg langs en av kanalene i byen.

Veggmaleriet som ble funnet langs en kanal i Venezia sist uke, er i samme stil som Banksys tidligere grafittier.

En liten gutt med redningsvest står med et nødbluss i hånden, som en flykting som kaller etter hjelp. Kunstneren har selv ikke tatt ansvar for kunstverket i sine offisielle kanaler, men Simeoni hevder å ha fått bekreftet at det er ham i en post på Instagram.

«Takk Banksy, jeg visste det! Du ruler uten regler!» skriver han.

Forblir anonym til tross for at britiske medier jakter ham

Det er i så fall ikke første gang den anonyme kunstneren tar på seg ansvaret i etterkant. Han har imot alle odds klart å holde seg anonym. Under stunt som det i Venezia bruker han gjerne stedfortredere.

I et sjeldent intervju med London Metro i 2017 forklarte han hvorfor:

– Det føles ut som at vi lever i en tid der birollene blir bedt om å spille hovedrollene. Det siste vi trenger, er at fyren som maler omgivelsene, står frem og tar scenen.

Men britiske medier har gjort det vanskelig for ham. De har i flere omganger hevdet å ha avslørt hans identitet. Påstandene er imidlertid sprikende og ikke blitt bekreftet fra troverdig hold.