VG gjenga innholdet i samtaler Sofie (27) hadde med redaktørene. Nå klager hun til PFU.

Sofie (27) klager VG inn til PFU etter dekningen av dansevideoen fra Bar Vulkan. – Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG, skriver hun i klagen.

Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen der VG presenterte sin interne granskningsrapport.

Opplysninger gitt «off the record» er å anse som fortrolige opplysninger og skal ikke utleveres til andre uten at det eventuelt avtales med kilden, ifølge Norsk Presseforbund.

Sofie (27) skriver i PFU-klagen at hun ikke ble gjort klar over at informasjon fra samtaler utenfor intervjusituasjoner kunne tilbakeholdes fra evalueringsrapporten.

«Det ble ikke fremlagt informasjon om at deler av rapporten inneholdt materiale som jeg kunne fjerne eller sensurere. Det ble heller ikke gitt informasjon om at VG ikke kan sitere fra samtaler der jeg ikke visste jeg ble intervjuet i», skriver hun i klagen.

I Vær varsom-plakatens punkt 3.6, som Sofie har klaget inn VG for, heter det at «upublisert materiale som hovedregel ikke [skal] utleveres til utenforstående».

Flere har reagert på at VG tilsynelatende gikk ut med upublisert materiale i evalueringsrapporten, som bakgrunnssamtaler, telefonsamtaler og annen kontakt som har foregått utenfor en intervjusituasjon, blant andre journalist og samfunnsdebattant Erling Borgen.

– Jeg ville aldri drømme om å offentlig­gjøre eller gjengi utdrag fra off-the-record samtaler, skrev han i Medier24 etter at evalueringsrapporten ble lagt frem.

Les også

VGs til nå upubliserte materiale om Sofies gjengivelse av møtet med Giske: «Ekkel», «litt ubehagelig», «gikk for langt».

Klager inn for brudd på en rekke punkter

Dagbladet fikk først tilgang til PFU-klagen mandag kveld. Sofie har klaget inn VG på syv punkter i Vær varsom-plakaten.

Den 13 sider lange klagen inneholder i hovedsak en begrunnelse og en tidslinje.

Sofie tegner i PFU-klagen et bilde av en rotete prosess rundt evalueringen der hun ikke var klar over hvilke rettigheter hun hadde.

Eksempelvis skriver hun at hun i forkant ikke ble opplyst om at hun kunne ha med bistand til gjennomgangen i forbindelse med evalueringsrapporten. Dette skal hun først ha blitt opplyst om da møtet var i gang.

Sent mandag kveld svarer sjefredaktør Gard Steiro i en e-post til Aftenposten at VG synes det er bra at Sofie bringer inn saken for PFU.

«Nå skal vi sette oss grundig inn i klagen og sende vårt tilsvar på normal måte. VG har allerede erkjent at det er gjort feil både før og etter publisering. Vi har uten forbehold beklaget overfor Sofie, Trond Giske og andre impliserte», skriver han.

Gjengivelse av upublisert materiale «prinsipielt viktig»

Sofie har selv utarbeidet klagen i samarbeid med advokat Knut-Asbjørn Solevåg, som også har skrevet et støtteskriv.

Advokaten mener spesielt det er «prinsipielt viktig» for PFU å ta stilling til at VG etter klagers mening har gått ut med upublisert materiale i evalueringsrapporten.

VG har tidligere ikke villet svare på Aftenpostens gjentatte spørsmål om Sofie spesifikt godkjente at bakgrunnssamtaler ble gjengitt i evalueringsrapporten.

– Sofie leste gjennom evalueringen sammen med sin støtteperson, og kom med merknader som vi inntok i rapporten, skrev Ola Stenberg, digitalredaktør i VG, i en e-post til Aftenposten 30. mars.

Føler hun ble brukt i et «politisk spill»

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier at PFU nå venter på et svar fra VG.

– Det som skjer nå, er at det er iverksatt full klagebehandling, og klagen er oversendt til VG. Først oppfordrer PFU partene til å komme til en minnelig ordning. Hvis ikke dette skjer, må VG komme med et tilsvar. I så tilfelle vil saken få en vanlig behandling, sier Floberghagen som anslår at det kan ta noen uker før saken får en vanlig behandling.

Sofie skriver i klagen at hun ble brukt av VG og Fagforbundet «til fordel for et politisk spill jeg aldri ville ta del i».

Den 27 år gamle kvinnen har hevdet seg feilsitert i en VG-artikkel om den såkalte dansevideoen av henne og Trond Giske (Ap), og hun har i ettertid rettet kraftig kritikk mot VGs behandling av henne.

– Mediet har skrevet et sitat jeg ikke kan stå inne for, som jeg flere ganger har prøvd å endre/fjerne, skriver hun.