Kultur

Nasjonalmuseet i Kabul er foreløpig trygt: – Vi hører ikke skudd noe sted i byen. Men folk er bekymret.

– Fremtiden er usikker. Vi har ikke hørt noe, sier Reza Rahimi til Aftenposten.

I april fikk det afghanske nasjonalmuseet tilbake flere uvurderlige artefakter som var stjålet og smuglet ut av landet. Her er ett av dem.
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

– Museet er helt trygt nå, forteller Reza Rahimi til Aftenposten via Facebook.

Han jobber ved Nasjonalmuseet i Afghanistan, er i Kabul og forteller at Taliban har vandret rundt i Kabuls gater de siste dagene. Da den islamske fundamentalistiske bevegelsen plutselig sto utenfor byens porter, fryktet museet at folk skulle utnytte kaoset for å plyndre museet.

– Folket ble veldig bekymret og engstelige for krig i Kabul. Det brøt ut anarki. Noen tyver benyttet anledningen til å stjele. Men både Det islamske emiratet (Taliban, red.anm.) og regjeringen har sagt at Kabul skal være trygt. Ingen vil ha kamper i Kabul, forteller Rahimi.

Delte en bønn om hjelp

Taliban tok over Afghanistan lynraskt. Søndag marsjerte de inn i hovedstaden Kabul og helt opp til presidentpalasset.

Det minnet historieinteresserte verden over om forrige gang Taliban styrte landet. Det førte til «en orgie av ødeleggelse». Statuer og historiske artefakter ble knust, fordi de ble regnet som blasfemiske.

Mens Taliban rykket inn, delte Nasjonalmuseet en bønn om hjelp på Facebook.

Museet har sett konflikter før

Nasjonalmuseet i Afghanistan huser en av verdens største samlinger fra antikken. Her finnes kulturminner fra 50.000 år tilbake. Afghanistans kulturhistorie er rik – både Aleksander den store, Marco Polo og Djengis Khan har satt sine spor her. Og landet var en viktig del av Silkeveien, oldtidens handelsrute fra Kina og India til Middelhavet.

Skattene i museet har vært truet mange ganger før. Og mye er allerede tapt. Etter å ha havnet i kryssilden i flere konflikter var omtrent 79 prosent av artefaktene i museet blitt plyndret eller ødelagt mot slutten av 90-tallet, skriver BBC.

Men mye gjenstår. Dette jobber museet for å ta vare på.

– Nå jobber de ansatte med å bevare de historiske monumentene. Vi er veldig forsiktige. Hva vi har på utstilling, kommer an på omstendighetene, sier Rahimi.

Den store grå bygningen i Kabul har tålt mye. Nå må Nasjonalmuseet i Afghanistan tåle en ny runde med Taliban-styre.

Hører ikke skudd i Kabul

Rahimi understreker at ingen har stjålet noe fra selve museet.

Men nå er butikker, hoteller, markeder, universiteter og skoler stengt i Afghanistans hovedstad. Det er også svært få kvinner å se i gatene, ifølge Rahimi.

– Selv om krigen ikke er over, kan vi ikke høre skudd noe sted i byen. Men folk er bekymret. Ingenting er klart, folk er i en vag situasjon, og fremtiden er ukjent.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Taliban
  3. Kabul
  4. Museer