Kultur

Piratpartiet stiller til Stortingsvalget

Etter inspirasjon fra det tyske og svenske, har Norge nå fått sitt Piratpartiet. De stiller til valg neste høst. De vil tar opp piratkampen.

afp000451100.jpg

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Kampen for legalisering av ikke-kommersiell fildeling står sentralt for det norske Piratpartiet, som dannes og søker om partistatus denne uken. I helgen fikk de samlet inn de 5000 underskriftene som trengs.

Tirsdag skrev Aftenposten om en ny BI-rapport om digitalt kulturkonsum, som blant annet viser at ulovlig piratvirksomhet og spredning av filer fortsatt skjer i stort omfang, til tross for flere og bedre lovlige nettjenester for musikk, film og bøker.

— I alle år har det vært slik at om jeg kjøper en bok, kan jeg fritt låne den bort til naboen om jeg ønsker det. Det kan ikke være slik at jeg mister den rettigheten selv om boken i våre dager er blitt digital, kommenterer Geir Aaslid.

Les også

Nordmenn fortsetter å stjele musikk og film

Piratleder

Aaslid er leder for det nystartede Piratpartiet, men synes den tittelen er litt for kjedelig. Derfor kaller han seg for piratkaptein.

Partiet står fast på at man med fildeling "deler kunnskap og kultur på en helt annen måte enn tidligere med større forbruk som resultat".

— Det er forskjell på typer fildeling, og den debatten må vi nå få opp på bordet også her i Norge, slik den er i mange andre land. Vår holdning er at kommersiell fildeling er en rettighet som tilhører de som har skapt kulturen, mens ikke-kommersiell fildeling er en rettighet som tilhører forbrukerne. Og retten til det siste må lovfestes i en eller annen form, sier Geir Aaslid.

Når det gjelder retten til opphavsrett for kulturproduktene, mener Piratpartiet av levetid + 14 år er tilfredsstillende.

— Vi mener at denne debatten må komme opp for alvor nå, og er opptatt av hvordan man kan bruke internett til å øke både kvaliteten og kvantiteten på produksjonen av norske kulturprodukter.

Tysk inspirasjon

Inspirasjonen for det norske Piratpartiet er hentet litt i Sverige, men aller mest i Tyskland, der partiet i enkelte delstater står sterkt med en oppslutning på opp mot ti prosent.

— Vi registrerer oss som parti nå, og så starter jobben med å danne lokal- og fylkeslag. Innen 31. mars må vi få på plass lister i de fylkene vi vil stille til valg i neste år, sier Geir Aaslid.

Piratpartiet skal holde sitt første landsmøte i februar neste år.

 1. Les også

  Tyven, tyven skal du hete!

Piratkaptein Geir Aaslid.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ingen blokk fikk klart flertall på Island

 2. VERDEN

  Piratpartiet nest største parti på Island

 3. VERDEN

  Går mot seier for «Tsjekkias Trump»

 4. VERDEN

  Svenske medier avslører: Tyske høyreekstremister arrangerer sommerleir for barn i Sverige

 5. VERDEN

  Statsministeren gikk etter skatteparadis-avsløring. Nå kan hackere ta makten.

 6. VERDEN

  Sverigedemokraterna vil ha «swexit» - synes den norske EØS-modellen er bedre enn EU