Kultur

«Hvilke toner putter du i jule-omeletten?»

Nå når artisten har komponert en kokebok - om musikk til maten: Hva foretrekker Heine Totland til førjulsfrokost?

Frittgående artister bruker selvsagt frittgående egg, demonstrerer den prisvinnende bokdebutant. Foto: Sturle Scholz Nærø Aftenposten

  • Sturle Scholz Nærø

Bokens LP-format er stereo-merket. «Med mange gjester får du surround-lyd», forklarer forfatteren.

- Kom inn, kom inn. Så hyggelig! For tiden er jeg midt i et avsindig kjør, så jeg er bare hjemom en tur. Boklansering, på toppen av all turneringen, blir mye. Men kombinasjonen er så artig! I Bergen var det fulle hus, i fem uker. I Stavanger, på én kveld, signerte jeg 100 bøker og holdt åtte minikonserter. Kjempegøy. Du vil vel ha omelett?

- Så tidlig brumler nok magen et brydd nei takk.

- Mat må til. Og jeg trenger frokost. Hva med en juleomelett? Finnes det? Ja da. Jeg finner bare noe i kjøleskapet. Sitt ned. Ta kaffe. Vær så god. I to timer har jeg fri, før neste avtale. Herlig. Frittgående egg. Chorizo. Manchego. Med to så smakfulle ingredienser, fra Spania, gir navnet seg selv. Min juleomelett heter Feliz Navidad. God jul!

- Takk det samme. På vegne av eventuelle lesere som fortsatt måtte henge med her, Totland: Artisten og TV-stjernen har rett og slett forfatter— debutert?

- Å formulere gode, praktiske oppskrifter er et fag, så jeg fikk litt hjelp. Mat og Musikk heter boken. Mitt forhold til disse to universelle opplevelsene er ekstremt lidenskapelig. Best mat lager jeg når jeg er inspirert. For å bli dét, trenger jeg musikk. Jeg hører på alle typer, og alle typer mat og musikk er med i boken. Vi sjekket. Noe lignende har aldri vært laget før. Du skal få et kjempetips: Juleomelett blir best med fersk timian.

- Javel. For vinneren av høstens Master Chef-konkurranse: Hva er typisk omelett-musikk - rett før jul?

- Godt poeng. Her må det fintenkes. Og finhakkes mer pølse. Kokk er jeg ikke; jeg bare elsker å lage mat. Seieren på TV3 ble en enorm overraskelse. For en opptur! Også etter jul er det fullt kjør; januar er det nye desember. Kollega Gisle Børge Styve og jeg har vært på turné i syv år nå. Vi fortsetter til vi stuper.

- Kan dét være nødvendig?

- Begge elsker å opptre. Og møte publikum. Tett på. Gjerne i mindre saler. Konsertene bygger på ekte entusiasme, ikke på å selge noe. I januar kommer showet for første gang til Oslo, til Klubbscenen på Latter. Da vi så salgstallene, fikk vi sjokk. Nå er det satt opp masse ekstraforestillinger. Gisle Børge og jeg får den beste PR-en som tenkes kan: Publikum forteller om oss til andre. Jeg tror vi må til Spania.

- På turné, da?

- Vi to skal dit, her og nå. Musikk til maten, eller bare til matlagingen, handler om å understøtte de gode øyeblikkene i livet. Opplagt passer luftig, spansk pop til omelett? Vanligvis spiller ikke jeg Julio Iglesias. Stemmen hans er vakker, men at musikken utfordrer våre estetiske sanser, er det ingen tvil om. Julen er en forbrødringens tid.

- Jada. Og brått står maten på bordet. Poenget er?

- Navnet «omelett» er opprinnelig fransk. Vårt lille, norske måltid skal akkompagneres av en spansk smørsanger. Som synger klassikeren «White Christmas». På tysk! Jo, her blir det omelett-jul. På ordentlig!