Kultur

10 gode råd for hva du bør dele i sosiale medier

Særlig hvis du jobber med sensitive saker eller har behov for å beskytte din og andres sikkerhet, bør du tenke nøye gjennom hva du blottlegger om deg selv på nettet.

Dette satelittbildet over Oslo viser hvor samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) befant seg da han sendte Twitter-meldinger over en 15 måneder lang periode. Totalt kunne 728 av hans meldinger spores slik. Solvik-Olsen bedyrer at delingen av posisjon er bevisst, og at han ikke har noe å skjule. Sikkerhetseksperter mener delingen av omfattende stedsdata kan en trussel mot hans egen sikkerhet. GoogleEarth/Creepy/Twitter

 • Jan Gunnar Furuly

I bunn av saken kan du lese hvordan du slår av stedstjenester på Twitter Instagram og andre apper som vil la deg legge igjen slik informasjon.

Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og IKT Norge mener folk må bli langt mer bevisste på hvordan de bruker mobiltjenester som publiserer stedsdata om egne bevegelser.

Søndag publiserte Aftenposten en artikkel som viste at norske regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter frivillig, og i mange tilfeller helt ufrivillig, har publisert hundrevis av geotaggede meldinger på Twitter og Instagram. Meldingene kunne vi lett søke opp på zoombare kart og satelittbilder i dataprogrammet Creepy.

— Vi er egentlig ikke overrasket over funnene Aftenposten har gjort. Vi opplever at det absolutt er et behov for at folk må bli enda mer bevisste på bruken av mobiltelefon og ulike nettjenester, og hva de legger igjen av spor om seg selv. Slike artikler er en veldig nyttig påminnelse om dette, konstaterer informasjonssjef Kjetil Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

24. januar i år diskuterer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet bruken av oiljepenger med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Om GPS-dataene til Solvik-Olsen er hundre prosent nøyaktige, sendte han meldingen fra den private hagen i Slottets bakgård. GoogleEarth/Twitter/Creepy

NSM er det nasjonale ekspertorganet for informasjons— og objektsikkerhet i Norge, og gir råd både til det offentlige og private om hvordan man best mulig skal forsvare seg mot ulike sikkerhetstrusler. Veire kan ikke si om Aftenpostens avsløringer om at en rekke stortingsrepresentanter uforvarende og over lang tid har røpet posisjoneringsdata om seg selv, vil få følger for rådene de får fra NSM.

Uoversiktelig

— Vi gir jevnlige råd til politikere og regjeringen, og vil fortsette dette arbeidet i tett dialog med disse miljøene, sier han.

Informasjonssjefen mener det kan være et problem at ulike apper og nettjenester gir mulighet for å gå fra seg stedsdata, og at disse programmene ofte har mange valgmuligheter.

Dette zoombare kartet viser hvorfra Arbeiderparti-politiker Anna-Kristin Ljunggren fra Narvik har sendt sine 292 Instagram-meldinger. En rekke stortingspolitikere Aftenposten har snakket med var ikke klar over at stedstjenester var satt på i appene de brukte. Ljunggren ønsket selv å være synlig for sine velgere. Creepy/Twitter/GoogleMaps

— Det skjer stadig oppdateringer, og det kommer nye programmer. Det kan være vanskelig å følge med på alle innstillingene, sier han.

Direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, vektlegger at det ikke nødvendigvis trenger å være et problem at maktmennesker og andre legger igjen posisjonsdata i sosiale medier.

Arbeidsgiver har stort ansvar

— Det som er hovedproblemet er at mange mangler bevissthet rundt dette temaet. Særlig personer som jobber med sensitive saker eller har behov for å beskytte sin eller andres sikkerhet, må tenke nøye gjennom hva de gjør. Om det er slik at de er truet, må de være svært varsomme med å publisere stedsdata, sier han.

— Det hviler også et stort ansvar på arbeidsgiver for å foreta en vurdering for sine ansatte hva de kan legge igjen av informasjon åpent på nettet, legger Waterhouse til.

Sjekk etter oppdateringer

Han mener særlig det er viktig å sjekke om sikkerhetsinnstillingene på mobilen og inne i appene er blitt endret i forbindelse med programoppdateringer.

— Det har skjedd før, og vil garantert skje igjen, sier Waterhouse.

10 gode råd om sosiale medier

Torgeir Waterhouse i IKT Norge disse 10 rådene om hva du bør tenke gjennom når du deler ting i sosiale medier.

 • Det er ikke farlig å dele bilder, informasjon eller posisjon, men du må vurdere hvilken informasjon du vil eller kan dele.
 • Tenk gjennom hva du selv synes om å legge igjen informasjon offentlig om hvor du er og har vært.
 • Du trenger ikke dele lokasjon hver gang selv om du ønsker å gjøre det noen ganger, du velger selv når det skal være synlig hvor du er eller har vært. Hvis du ikke vil dele posisjon i bilder, husk å slå av geotagger i kamera-appen du benytter.
 • Tenk over om det er noen spesiell grunn, det kan være personlig sikkerhet eller arbeidsplassens sensitivitet eller lignende, til at du ikke skal vise hvor du er eller har vært.
 • Lær deg funksjonene og mulighetene for å slå av og på deling av lokasjon i tjenestene og appene du bruker. Sjekke disse mulighetene jevnlig, gjerne etter hver programoppdatering.
 • Sjekk selv hvilke spor du legger igjen om hvor du er og har vært. Sjekk dette jevnlig.
 • Tenk gjennom og sjekk hvilke andre tjenester du har koblet deg til. Vær bevisst på om du skal koble deling av bilder til flere tjenester, slik at de deler flere steder eller bare på en tjeneste.
 • Reflekter over at dataene du deler utgjør en helhet.
 • Reflekter over at andre kan dele videre.
 • Det er du, eller ansvarlige rundt deg, som må gjøre vurderingene som er riktige for deg.

Slik slår du av stedstjenester

Du kan endre stedsinnstillinger i en iPhone ved å gå til Innstillinger > Personvern > Stedstjenester. Her kan du velge enten å slå av stedstjenester på samtlige apper, eller gå inn å deaktivere stedstjenester på hver enkelt app. Skjermgrabb

Her er andre del av innstillingsmenyen. Du kan godt ha på stedstjenester i hovedmenyen, slik at du kan bruke apper som ikke poster informasjon om din posisjon åpent på nettet. Merk at en app som f.eks Instagram krever at du slår av stedstjenester i en egen meny. Skjermgrabb

Dette er sikkerhetsinstillingsmenyen som møter deg i en Android-telefon. Gå til Innstillinger > Tillatelser > Plassering  Her kan du slå av geosporing  på samtlige apper på telefonen. Alternativt gå inn på appstyring å deaktivere stedstjenester («fin» og «grov») på enkeltapper. Skjermgrabb

Les også:

Les også

Så lett er det å spore deg med Twitter og Instagram

Politiker:

Les også

Ble advart mot terrorfare

Les kulturredaktør Sarah Sørheims kommentar:

 1. Les også

  Spionen i din egen lomme

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Alt du trenger å vite for å begrense det Facebook deler om deg

 2. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 3. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 4. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 5. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 6. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet