NRK fjernet kritikk mot FrP og Høyre fra «Skavlan»

Norske seere fikk ikke med seg en svensk standupkomikers kraftige utfall mot Høyre og Fremskrittspartiets innvandringspolitikk på «Skavlan» i går. Drøyt ett minutt ble fjernet fra det norsk-svenske talkshowet.

— For eksempel vil man massedeportere romfolk fra Norge. Og det gjelder både Høyre og Fremskrittspartiet. Om ikke det er rasisme, hva er da rasisme? spør komikeren Özz Nujen i klippet som er sitert i svenske Aftonbladet.

Ett minutt og 18 sekunder av gårsdagens rasismedebatt ble fjernet i den norske sendingen. NRK kuttet rett til tidligere statsminister Jens Stoltenbergs svar da Nujen gikk til frontalangrep på den nye regjeringen.

Feigt

-Jeg har vært kritisk til mye av det Fremskrittspartiet har stått for og gjort, men jeg mener likevel det er et skarpt skille mellom det og rasisme, sa Stoltenberg blant annet i sitt tilsvar da komikeren tok opp rasisme med Stoltenberg, som også var gjest.

- Dette er jo feigt, det er jo nettopp nordmenn som bør få høre dette, sier Nûjen til den svenske avisen han fikk vite om redigeringen.

Skavlan påpekte at Fremskrittspartiet ikke deltar i panelet og dermed ikke hadde anledning til å forsvare seg. Hvorpå Nujen svarte at det var mange som han, som heller ikke var der eller kan forsvare seg når Fremskrittspartiet snakker.

- Sensur

— Å klippe bort dette er som å sensurere meninger og tanker . Det hører ikke hjemme hverken i Norge eller Sverige, mener Özz Nûjen.

— Det er lett å ty til begrepet sensur. I Norge kaller vi dette å følge opp redaktørplakaten. Ut fra presseetiske hensyn kan det hende det gjøres endringer i programmet. Det er ikke uvanlig at den norske versjonen er litt forskjellig fra den svenske. Det er NRKs ansvar hva som blir publisert i den norske delen av programmet, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK til VG.