Kultur

Westerdals-eier hevder Kunnskapsdepartementet ga klarsignal til omstridt transaksjon

Westerdals-eier Nicolai Løvenskiold sier Kunnskapsdepartementet visste alt om en omstridt skoletransaksjon før den fant sted, uten å komme med innvendinger.

Tidligere administerende direktør Nicolai H. Løvenskiold i Anthon B Nilsen Utdanning AS etter høringen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om statstilskudd til høyskolene NITH, Westerdals og NISS onsdag. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

 • Ntb

Nicolai Løvenskiold, som er en av eierne av den private høyskolen Westerdals Oslo ACT, forklarte seg onsdag formiddag i Westerdals-høringen i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité.

Han avviste kategorisk at en overføring på 105 millioner kroner, som ble gjort fra tre statsstøttede privatskoler til morselskapet Anthon B. Nilsen i forbindelse med en fusjon i 2014, var et forsøk på å ta ulovlig utbytte.

Han bestred også Kunnskapsdepartementets uttalelser om at de aldri hadde godkjent transaksjonen og heller ikke hadde fått informasjon om den.

Løvenskiold forklarte at departementet ble informert om transaksjonen både gjennom et brev og flere møter.

- Vi fikk aldri noen røde eller gule kort, og da vi informerte om at prosessen var gjennomført fikk vi gratulasjon fra departementet for en vellykket prosess, fortalte Løvenskiold.

- Kunne ha stanset det

Westerdals-eier Nicolai Løvenskiold avviser kategorisk at de forsøkte å ta ulovlig utbytte. Han mener departementet var informert om transaksjonen. Foto: Åserud, Lise

Saksordfører Jette F. Christensen (Ap) sier opplysningene tilsier at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kunne ha stanset et lovbrudd. — Jeg sitter med et klart inntrykk av at Isaksen var, eller i hvert fall burde ha vært, orientert om et ulovlig utbytte. Dette kunne ha vært stoppet, hvis han hadde agert. Men det gjorde han ikke, sier Christensen til NTB etter Løvenskiolds forklaring.

Dialogen mellom skolekonsernet Anthon B. Nilsen Utdanning AS og Kunnskapsdepartementet var sentralt i komiteens utspørring av Løvenskiold.

— ABN Utdanning holder fast på at departementet har opplyst Stortinget feil. Det er veldig alvorlig. Dette blir det interessant å følge opp senere i høringen, utdyper Christensen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal forklare seg senere onsdag.

Les også:

Les også

Departementet krever mer erstatning fra Westerdals

Avviser utbytteforsøk

I høringen brukte Løvenskiold mye tid på å argumentere for at overføring av de 105 millioner kronene fra de tre statsstøttede privatskolene Westerdals Høyskole, NISS og NITH til morselskapet Anthon B. Nilsen, ikke var et forsøk på ta ut utbytte.

Dagens Næringsliv har skrevet at pengene ved denne transaksjonen slapp unna de strenge kravene for utbytte og kravet om at alle midler skal komme elevene til gode. Pengene var i stor grad kommet fra statstilskudd og elevenes egne skolepenger.

— Pengene var ikke utbytte, men et vederlag ved salg av formuesobjekter mellom to selskaper. Vi ønsket å sikre oss verdiskapningen gjennom 15 år når vi solgte NISS og Westerdals til NITH, forklarte Løvenskiold.

Flere av komitémedlemmene stilte spørsmål ved det faktum at Anthon B. Nilsen eide alle de tre skolene som da ble solgt og kjøpt intent skolene imellom.

Forsto ikke alvoret

Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (Westerdals Oslo ACT) ved Vulkan nederst på Grünerløkka. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix

Dagens Næringsliv har gjennom flere artikler avdekket ulovlige forhold ved forløperen til Westerdals Oslo ACT, blant annet at skolen ga uriktig informasjon om flere ikke-godkjente linjer til departementet. Hensikten skal ha vært å oppnå urettmessig statsstøtte og lån og stipend til studentene. Departementet krever 56 millioner kroner tilbakebetalt fra dagens høyskole Westerdals Oslo ACT.

Lånekassens direktør Marianne Andreassen fortalte under høringen at de ikke hadde forstått alvoret i saken før DN skrev om den, til tross for at det ble funnet avvik i informasjonen fra skolen både i 2006 og 2009. Totalt 21 millioner kroner som har blitt utbetalt til studenter ved de ikke-godkjente linjene, skal være urettmessig lån og stipend.

Westerdals transaksjon sendt Økokrim, sier Isaksen

Westerdals har unngått politianmeldelse for den omstridte transaksjonen på 100 millioner kroner fordi Kunnskapsdepartementet mener det skjedde i åpenhet og god tro.

Under den åpne høringen i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité onsdag, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at dersom det dukker opp ny informasjon, vil departementet vurdere spørsmålet om anmeldelse på nytt.

— La meg si det slik at vi ikke er ferdig med totaliteten i denne saken, sa han.

Departementet har anmeldt skolen for bedrageri når det gjelder linjene som ikke var godkjent, hvor skolen fikk urettmessig statsstøtte og elevene ble hjulpet til å søke urettmessige studielån.

— Her er vår vurdering at det ikke er skjedd i god tro, altså bedrageri. Det andre, det skjedde i åpenhet. Og transaksjonen er tilbakeført. Men la meg legge til at all informasjon er oversendt Økokrim, som på selvstendig grunnlag kan vurdere egne skritt, sa Isaksen.

Halvorsen mener Westerdal-praksis er uforklarlig

Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener at det er «nesten uforklarlig» at Westerdal organiserte hvordan studentene kunne søke om studielån uten at utdanningen var godkjent.

— Det undrer meg veldig at en så renommert skole ikke har sørget for å ha tilstrekkelig godkjenning. Og at de tydeligvis har organisert hvordan man skal komme seg rundt en slik godkjenning, sa Halvorsen da det ble hennes tur i Westerdal-høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget onsdag.

Hun pekte på at veldig mange er blitt berørt av praksisen.

— Det er veldig trist. Det er mange flinke studenter som har gått der opp gjennom årene. Nå er mitt inntrykk at kvaliteten på det aktuelle studietilbudet har vært godt. Da er det nesten uforklarlig, i ettertid, at man bevisst har lagt opp til å styre et slikt studietilbud under en annen art, sa Halvorsen.

På spørsmål fra Bård Vegar Solhjell (SV) om det han omtalte som «den andre siden av denne saken» - realiseringen av en gevinst på 100 millioner kroner ved fusjonen - mente Halvorsen at prinsippet etter hennes syn er soleklart:

— Det er ikke sånn at hvis departementet ikke roper opp, så har du godkjenning, sa hun. Prinsippet er klart; man får ikke godkjent i forkant, sa hun. (©NTB)- Det undrer meg veldig at en så renommert skole ikke har sørget for å ha tilstrekkelig godkjenning. Og at de tydeligvis har organisert hvordan man skal komme seg rundt en slik godkjenning, sa Halvorsen da det ble hennes tur i Westerdal-høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget onsdag.

(©NTB)

 1. Les også

  Tidligere studenter stevner Bjørknes Høyskole

 2. Les også

  Eier forteller sin versjon i Westerdals-høringen i Stortinget

 3. Les også

  Å, de pæenga ...

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Skole

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Høyskolen Kristiana kjøper omstridt privatskole

 2. OSLO
  Publisert:

  Knusende dom mot Westerdals

 3. KULTUR
  Publisert:

  Westerdals tar statens millionkrav til retten

 4. KULTUR
  Publisert:

  Kunnskapsdepartementet varsler tilsyn med Westerdals

 5. NORGE
  Publisert:

  Økokrim henlegger saken mot Westerdals

 6. NORGE
  Publisert:

  Westerdals betaler tilbake statsstøtte på 42 millioner