Kultur

Nå kan du oppleve Statsministerens kontor

For første gang siden terrorangrepet på Regjeringskvartalet 22. juli kan publikum nå få komme på innsiden av Høyblokken og R4, deriblant statsministerens kontor i 17. etasje.

Her fra toppen av Høyblokken har mange en statsleder fått se utsikten over Oslo. Nå blir det publikums tur.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Anledningen er arrangementet «Oslo Åpne Hus» kommende helg, hvor 107 offentlige og privat bygg og hager åpner sine dører for allmenheten.

— Prinsippet med arrangementet er at offentlige eiendommer, som normalt er stengt for publikum, nå åpnes opp. Og da er Høyblokka, R4 og R6 en del av dette. Det er første gang publikum får muligheten til å se innsiden av regjeringskvartalet etter angrepet, sier

kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg.

Underveis vil man også få se veggedekorasjonene signert Carl Nesjar og Pablo Picasso.

De forventer stor pågang av folk som ønsker å se innsiden av Høyblokka, hvis skjebne fortsatt ikke er avgjort. Det vil bli fri tilgang i det som var kantina i Høyblokka, samt hele første etasje. Ønsker du deg lenger opp i etasjene, deriblant opp til det som var statsministerens kontor i 17. etasje, står et kobbel av guider klare til å lose publikum opp i høyden.

— Det gjelder å ha gode sko, og legge igjen høydeskrekken hjemme. Her er ingen heis, så her blir det å ta beina fatt. Trappens beskaffenhet er stort sett dårlig, og er derfor blitt sikret og bundet opp. Dette bedrer seg imidlertid jo lenger opp i etasjene man kommer.

Den øverste delen, hvor Statsministerens kontor hold til, er mer inntakt enn resten av bygget, sier Weiby.

Picasso

Underveis vil man også få se veggedekorasjonene signert Carl Nesjar og Pablo Picasso.

Les også

Bevaring fryser oss fast i fortiden

Omvisningene vil pågå i tre timer, med ti minutters mellomrom, både lørdag og søndag.

— Det vil selvsagt bli en del stopp oppover i etasjene, hvor guidene vil fortelle om bygget. Oppover i etasjene vil det være folk som kan fortelle mer om kunsten i trappegangene og i 17. etasje vil det være representanter fra Statsministerens kontor, sier Weiby.

Her vil publikum selv få se utsikten som mange statsministere stolt har vist frem til mang en statsleder gjennom årenes løp.

Oslo Åpne Hus er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Arkitektforening, Norske interiørarkitekters og møbeldesigners landsforening, Norske Landskapsarkitekters forening og Statsbygg.

Sjette gang

Dette er sjette gang arrangementet går av stabelen. Sist gang, i 2011, ble det registrert rundt 10 000 besøkende.

— Det er selvsagt vanskelig å anslå hvor mange som vil møte opp for å se innsiden av regjeringskvartalet, men kommer det 7000 da får vi ikke plass. Det sier seg selv, sier Weiby.

Av andre offentlige bygg som det blir anlending å se neste helg, er blant annet Folketeaterbygingen, Aulaen i Universitetet i Oslo, Grotten, Victoria Terrasse, Snøhettas kontorer, Oslo Bispegård, Kunsthøgskolen i Oslo, DogA, Villa Kildevegen, Metereologisk Institutt, Statoils Regionkontor på Fornebu og Villa Stenersen.

13 av eiendommene som åpnes tilhører Statsbygg.