Kultur

Regissøren av «Siste tango i Paris» er død

Bernardo Bertolucci ble 77 år gammel.

Bernardo Bertolucci døde i sitt hjem, 77 år gammel.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Den italienske filmregissøren Bernardo Bertolucci døde i sitt hjem i Roma mandag, forteller hans pressekontakt i en e-post. Han hadde de siste årene vært plaget av en dårlig rygg og satt i rullestol.

Bertolucci regnes som en av de største kunstnerne i italiensk film, men helt uten kontroverser har det ikke vært.

Han slo for alvor gjennom i 1972 med det erotiske dramaet Siste tango i Paris. Marlon Brando og Maria Schneider spilte hovedrollene. En av de kontroversielle sexscenen i filmen inkluderte smør.

Schneider, som slet med narkotikaproblemer før hun døde i 2011, har uttalt at hun følte seg litt voldtatt under scenen. Hun var 19 år i scenen hvor Brando bruker smør som smøremiddel i den etter hvert legendariske scenen, som i dag hadde gått rett inn i #metoo-debatten. Selv skal Bertolucci ha fnyst av anklagene.

– Jeg bryr meg ikke om hvordan jeg blir husket. Filmene mine er der, folk kan se dem, sa han da han presenterte utgivelsen av 3D-versjonen av storfilmen Den siste keiser.

Én film – ni Oscar-priser

I 1988 ble Den siste keiseren nominert til ni Oscar-priser. Bertoluccis film om Kinas siste keiser stakk like godt av med alle ni prisene, inkludert beste film og beste regissør.

I 2011 ble han hedret under filmfestivalen i Cannes.

– Det er trist å høre at den siste keiseren av italiensk kino er død, kjempen av det episke og alle mulige eskapader, sier Gilles Jacobs, tidligere festivalpresident i Cannes ifølge nyhetsbyrået AFP news.

Andre filmer Bernardo Bertolucci har regissert, er blant annet The Sheltering Sky (1990), Stealing Beauty (1996), The Dreamers (2003).

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Film
  2. Marlon Brando