«Det er ikke vanskelig å løpe maraton. Men å skape noe originalt og fritt, det er vanskelig.»

I Samlede verker skriver Lydia Sandgren om en perfeksjonistisk og høykompetent kunstner, maratonløper og tobarnsmor som bryter opp og flykter. – Hun klarer ikke være til stede i livet, sier Sandgren i samtale med Finn Skårderud.

Svenske «Lydia Sandgren debuterte med «Samlede verker» i 2020. Roman ble raskt en bestselger og fikk den svenske Augustprisen for skjønnlitteratur. – Da jeg begynte å skrive boken, var jeg ung og visste for lite om mennesker, sier Sandgren.
  • Finn Skårderud

Den svenske forfatteren Lydia Sandgren ville utforske kjærligheten i dens mange former. Hun ville skrive frem begjærets og kjærlighetens grunnleggende kvaliteter. Resultatet ble den 700 sider lange psykologiske romanen Samlede verker.

– Jeg ville skrive en kjærlighetsroman som ikke begrenser seg til den romantiske forelskelsen. Jeg diktet derfor et menneskelig triangel. Vi kan knytte oss sterkt til andre mennesker, og ønske oss et eksklusivt bånd til dem. Det må ikke være noe seksuelt. Eller det kan være seksualitet uten kjærlighet, sier Sandgren.

Les hele saken med abonnement