Kultur

Debutanten Cathrine Myhre Solbjør byr på vill fantasiflukt

dusteland-S6FKUpNuXR.jpg

Også blant duster kan skinnet bedra

  • Mette Hofsødegård

I en bok er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan skje. Og fantasiens grenser voktes av forfatteren.

Debutant Cathrine Myhre Solbjør er bedre som idéjeger enn som grensevokter, for denne boken er skrevet etter et kreativt ja-prinsipp. Så da Elina bestemmer seg for å rømme tilbake til byen, fra foreldrenes nyetablerte hjem på det idylliske plen— og hekklandet, altså dustelandet, så blir ferden og menneskene rimelig gale.

Like oppfinnsomt som hendelser og karakterer er ikke språket. Det kunne vært både mer effektivt og rommet mer variasjon. Det er vanskelig å vurdere kvalitet på crazyhumor, noe treffer og noe fisler forbi, uvisst av hvilken grunn.

Les også:

Les også

Tre dagers barnebokfestival i Oslo - og den er gratis

Traff blink

Blant dem som kåret vinneren av forlagets barneromankonkurranse, traff forfatteren tydeligvis blink. Jeg har i alle fall sans for hovedpersonen Elinas grenseløse mot og handlekraft. Og de burleske elementene fungerer storartet, som store duvende pupper i bildøren og enorm mann forkledd under rosa kåpe. Thomas Kirkebergs illustrasjoner tar ut det burleske i en avdempet form, og trekker fortellingen inn mot et mer konvensjonelt tegneserieunivers. Det har også med Kirkebergs harmoniserende fargepalett å gjøre. Det er ikke nødvendigvis et stilkræsj, men tekst og bilder gjør ikke hverandre større.

Under den hemningsløse overflaten ligger det en velprøvd, slitesterk fortelling her. Om å bli flyttet ut av det vante, om å hate det nye, for så å oppdage at ting er annerledes enn de ser ut til ved første blikk, også i dusteland. Det er en gammel og god historie på en litt ny måte.

Bok barn

På rømmen i dusteland

Cathrine Myhre Solbjør

Illustrert av Thomas Kirkeberg

Cappelen Damm

Fra 6 år

Les også

  1. Helga Flatland debuterer med barnebok

  2. Alexander Rybak skriver om outsider med fele

  3. Øverås og Aakeson skriver om stillhet og styrke

Les mer om

  1. Bokanmeldelse