- Jeg er ingen hyggelig fyr

De to siste dagene har Steven van Zandt spilt for 80 000 mennesker på Valle Hovin. I kveld er han vert for norske indieband i en bakgård i Oslo.

Steven van Zandt drakk kaffe under møtet med Aftenposten i en suite på Grand Hotel i går.
  • Forf>trygve Indrelid (foto)
  • Forf><forf>ruth Hege Halstensen <
  • <forf>marie G. Aubert <

Les også

-Folk spør ofte om jeg ikke trenger ferie når jeg har vært på turné. "Er du gal," sier jeg da, det er dettesom er ferien, å gå på scenen og spille konserter! Det er når jeg kommer hjem at jobbingen begynner, sier Steven van Zandt — bedre kjent som "Little Steven", gitaristen i Bruce Springsteens E Street Band, og som en av mafiatoppene, Silvio Dante, i Sopranos. Mandag og tirsdag spilte han, Bruce Springsteen og resten av bandet to stappfulle Valle Hovin-konserter, som er de raskest utsolgte i norgeshistorien. "Little Steven" er godt fornøyd med mandagens konsert, som fikk toppkarakterer av de fleste norske anmelderne.- Det var flott! Men det må ha vært kaldt for publikum. Jeg fryser så å si aldri på konserter, med alle lyskasterne og all bevegelsen på scenen, men mandag frøs faktisk jeg også. Det kom en sånn iskald vind innimellom, sier gitaristen.

Norske band.

I kveld skal han lede et langt mindre format. For to år siden startet musikeren plateselskapet Wicked Cool Records, som har et knippe små indieband i stallen. Fire av dem er norske - The Jessica Fletchers, The Beat Tornadoes, Cocktail Slippers og The Launderettes. Klokken åtte stiller "Little Steven" som konferansier når radioshowet Little Steven's Underground Garage arrangerer konsert med de samme norske bandene i bakgården Skaugum på Palace Grill i Oslo. - Det skal bli en fin liten fest. For meg er det det samme å spille for 40 000 mennesker eller 300 på en liten klubb. Det er jo den samme tingen, nemlig musikken, som gjør folk entusiastiske begge steder. Jeg synes det er fint å leve med de to ytterlighetene, sier van Zandt.

Ikke hyggelig.

"Little Steven" driver radioshowet Little Steven's Underground Garage, der han presenterer både klassisk og ukjent rock. Showet har fått flere millioner lyttere i forskjellige land og sendes i Norge via Radio Tango. Selv kaller han seg en misjonær for 50- og 60-talls rock, og for band inspirert av samme epoke. - Jeg synes vi har en plikt til å lære folk om god rock som Eddie Cochran, Yardbirds og Ramones, men det er også av ganske egoistiske grunner at jeg er opptatt av å få klassisk rock ut på radio, ikke bare filantropi. Jeg er ikke noen hyggelig fyr, skjønner du! Hehe. Jeg vil rett og slett kunne høre god musikk når jeg skrur på radioen, ikke bare det tullet som blir sendt i dag.

Møte med Giske.

I går spiste han lunsj med kulturminister Trond Giske og diskuterte blant annet flere muligheter for norsk musikkeksport over Atlanteren.- Trond er en flott fyr! Jeg kunne tenke meg et større samarbeid med Norge - kanskje ha et studio her og hjelpe folk med å komme i gang i USA. Norsk musikk er undervurdert og har et stort potensial, selv om svensk musikk ofte får mer oppmerksomhet. Men folk trenger hjelp for å lykkes, selv om dagens musikktrend er at man skal gjøre alt selv. Jeg har prøvd å produsere fem soloalbum selv, og det skulle jeg aldri har gjort, sier "Little Steven".

Sopranos.

Steven van Zandt gjorde sin debut som skuespiller som Silvio Dante i "Sopranos", verdens kanskje mest populære tv-serie de siste ti årene. Etter at siste episode rullet over skjermene i fjor, savner han å være skuespiller.- Jeg savner Silvio, ja. Jeg la på meg over ti kilo for rollen, og halvparten av dem er med meg fremdeles, flirer van Zandt og klapper seg på magen.- Jeg hadde lyst til å gjøre meg ugjenkjennelig i rollen. Alle kritiserer jo musikere som blir skuespillere. Men jeg tror jo det gikk fint. For meg var det en flott erfaring å bli kjent med et helt nytt håndverk som skuespillerkunst, etter å ha vært musiker i så mange år. - Blir det noen Sopranos-film?- Jeg tror ikke det, men det er ikke helt umulig heller. Etter den suksessen Sex And The City-filmen hadde, er det vel mange i filmindustrien som kunne tenkt seg noe lignende. Ikke at vi trengte denfilmen, for så vidt.

Bruce Springsteen (t.v.) og Little Steven sammen på Valle Hovin-scenen mandag kveld.