Kultur

Gjensyn med et radbrukket land

Åsne Seierstad måtte legge bånd på sine følelser i Tsjetsjenia da en ung mann beskrev for henne i detalj hvordan han hadde myrdet sin egen søster. Det var æresdrap.

 • Forf>tor Greiner Stenersen (foto)
 • <forf>ulf Andenæs <

Historien fortelles i Åsne Seierstads nye bok, "De krenkede — historier fra Tsjetsjenia". Seierstads tidligere bok, om bokhandleren i Kabul, er oversatt til 38 språk.

Les også

Selv gatene har øyne

Vi spurte henne: Hvordan er det mulig for en moderne vestlig kvinne å sitte på tomannshånd i samtale med en mann som forklarer hvorfor han fant det nødvendig å drepe sin søster? Blir det fattbart hva som rører seg inne i hodet hans? Han beskriver for henne sin fremgangsmåte: Tre skudd i ryggen, ett i magen, og til slutt ett i ansiktet, "for å være sikker på at hun ikke kunne overleve".Seierstad kjenner gjerningsmannen og hans familie fra før. Han forteller at søsteren hadde opptrådt lettsindig, og at det ville ikke være til å leve med å høre andre menn snakke nedsettende om henne. Hans og familiens ære var viktigere enn hennes liv.— I sjokk som jeg var, måtte jeg si til meg selv: I dette øyeblikk er du profesjonell reporter og ikke moralsk dommer, minnes Åsne Seierstad.Drapsmannen mener selv han har gjort det riktige. Press fra omgivelsene har bidratt. De andre kvinnene gir ikke sitt bifall til ugjerningen, men det var nå slik det kunne gå. "Forferdelig trist at hun skulle dø", sier de. Hun hadde opptrådt uklokt og måtte ta sin skyld.

Radbrukket.

— Det er blitt flere æresdrap i Tsjetsjenia nå, forteller Seierstad. - All slags vilkårlig justis og udåder vokser når et samfunn går i oppløsning, radbrukket av krig.Hennes møter med landet har skjedd i tre omganger: Først som krigsreporter. Deretter i dølgsmål, smuglet inn på flere reiser. Til slutt i offisiell pressedelegasjon.Dagens leder, Ramzan Kadyrov, har Russlands president Putin innsatt fordi han er brutal nok til å holde orden, mener hun.- En marionett i Putins hender?- Kadyrov er forhatt blant mange, men han har også sine tilhengere. Avhengigheten av Moskva blir forsøkt tildekket ved at han bruker tsjetsjensk-patriotiske talemåter og satser på islam. Motstandsbevegelsen sliter. Noen holder det gående i fjellene, andre har flyktet til utlandet. Mye beror på slekt og klan, og blodhevn består. Folk er utmattet av en krig som har ødelagt landet og menneskene: "Vi har fått strømmen tilbake. Holder vi ut en ny krig?"

Sterk mann.

Boken gir et dystert bilde av Putins herredømme.- Jeg pleide å ha et romantisk forhold til Russland og til "den russiske sjel". Etterhvert ble skyggesider synligere. Da jeg vendte tilbake til landet i fjor etter ti års fravær, dukket minner om Sovjet-tiden opp. Ikke et kritisk ord på fjernsyn. Samtidig ser jeg at Putin er kjempepopulær. Folk vil ha en sterk mann. Demokratiforkjemperne i Russland fører en standhaftig kamp, men får bare et fåtall med seg.- Og alle ser de på folkeslaget i Kaukasus som i diktet om "de onde tsjetsjenere"?- Selv høyt utdannede russere omtaler tsjetsjenerne som "ville". Gammel mistro er forsterket gjennom opprør, krig og terror.- Hva tiltrakk deg ved å være krigsreporter? - Det ga tilfredsstillelse å være på åstedet der avgjørende ting skjedde. Jeg syntes det var en annen og mer intens måte å leve på. Hverdagslivet på fredeligere steder bleknet i sammenligning. Slik ser jeg ikke på tilværelsen lenger. Krig er bare frastøtende og grusomt.

Fetert verdensdame.

— Du har nettopp vært i Sør-Amerika og innkassert beundrende omtale. Hadde du trodd da du begynte å skrive at du skulle bli en fetert verdensdame? - Den gang var jeg takknemlig for at jeg fikk reise for avisen. Folk som ville meg vel, rådet meg fra å si opp den faste jobben. Den første boken min solgte en håndfull eksemplarer. Jeg hadde ikke drømt om å bli oversatt til andre språk. Jeg tror historien om "Bokhandleren i Kabul" traff fordi den var skrevet i romanform. Dette ser ut til å vinne gjenklang hos lesere i helt forskjellige land.- Når du ser tilbake på striden om boken: Har du noen gang angret på at du ikke skjulte bokhandleren og gjorde ham til teppehandler?- Jeg tenkte aldri slik. Det ville blitt en dårligere bok. Men jeg har lært mye. Det som skjedde, er noe jeg må leve med resten av livet, konstaterer Åsne Seierstad.

 1. Les også

  Selv gatene har øyne

I sin nye bok &quot;De krenkede - historier fra Tsjetsjenia&quot; skildrer Åsne Seierstad gjensynet med det krigsherjede landet i Kaukasus. Det er en beretning om menneskeskjebner, der hun undersøker hvordan innbyggerne og ikke minst barna har fått sin tilværelse formet og misformet. TOR G. STENERSEN

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  En diktatordatter med moteshow i Paris skaper reaksjoner

 2. VERDEN

  Homofile menn tortureres i hemmelig fengsel

 3. VERDEN

  Oligarken hadde fest på luksushotellet – uten andre gjester enn seg selv. Det gikk veldig galt.

 4. VERDEN

  Russiske «Maria» (22) brukte ikke hijab. Da startet jakten på henne, og på vei til Norge ble hun tatt.

 5. VERDEN

  Han misliker menn i bar overkropp, syklister og homofile. Møt noen av de nye folkene i Putins maktapparat.

 6. KOMMENTAR

  Meldingen tikket inn: «De tok henne». Etter det har ingen vært trygge. | Helene Skjeggestad