Kultur

I Larsens leilighet i kveld: Gode historier i velprøvd format

Så hadde Bjørn Sundquist og Linn Skåber likevel noe nytt og interessant å fortelle oss.

  • Torstein Hvattum
    Torstein Hvattum
    Kommentator

TV

I Larsens leilighet

NRK2 i kveld kl. 20.55

Vegard Larsen i samtale med Bjørn Sundquist

Karakter: 4

Vi inviteres inn i Vegard Larsens leilighet. Nei, forresten, det er ikke helt riktig. Programleder Larsen inviterer i tur og orden åtte kjente film— og teaterskuespillere inn i en dunkelt belyst stue, som angivelig skal være et rom i programlederens egen leilighet.

Uansett, scenen er ikke vesentlig. Den hjemmekoselige atmosfæren som tittelen på serien inviterer til, oppleves ikke spesielt hjemmekoselig. Vi befinner oss på en liten scene med publikum tett på. Til forveksling lik scenen i hvilket som helst annet talkshow.

En liten forskjell

Vegard Larsens programidé utgjør likevel en liten forskjell. Han stiller underfundige spørsmål som åpner for gode resonnementer og anekdoter. Spørsmålene inviterer til litt andre svar enn dem vi er vant til å høre. Gjesten får snakke ut, dermed lykkes programlederen langt på vei i å få våre mest kjente skuespillere til å fortelle andre og mer personlige historier om seg selv.

Skavlan og Lindmo , og for den saks skyld, Brenner , dyrker samtalen mellom flere gjester i studio. Det fungerer bra så lenge gjester og programleder finner tonen. Larsens opplegg er minst like krevende fordi samtalen lett kan ta form av et streit intervju. I så fall blir det klein underholdning.

Han trekker åpenhjertige betraktninger ut av gjestene. De føler seg komfortable.I Larsens leilighet er det duket for skuespillere med en lang, bejublet karrière bak seg. Likevel snakkes det mest om sjenanse, glede, skuffelse, usikkerhet og stolthet, mindre om kunstneriske triumfer og krevende rolletolkninger.

Fordi samtalene utvikler seg til allmenngyldige betraktninger om å realisere drømmer og mål, blir stunden i Larsens leilighet like mye en ransakelse i kunsten å leve, som en samtale om kunst og prestasjoner på scene og lerret. Et aldri så lite dypdykk i det store prosjektet vi alle står midt oppe i.

Inspirert av Lipton

Serien er inspirert av det populære, amerikanske TV-programmet Inside the Actors Studio. James Lipton har ledet programmet siden 1994, og mer enn 200 kjente skuespillere har vært innom og delt sine historier med seerne. Først ut var Paul Newman.

Liptons talkshow støyer mer enn samtalen i Larsens leilighet. Det er helt greit.

Anmeldelsen er basert på de to første programmene i serien

Les også:

Bjørn Sundquist er første gjest i Vegard Larsens programserie i<i> I Larsens leilighet.</i> Foto: Robert Rønning

Les mer om

  1. Anmeldelse