Kultur

Norsk superhelt inntar USA

USAs største avis trykker tegneserien til Josef Yohannes fra Groruddalen.

The Urban Legend, skapt av Josef Yohannes fra Groruddalen, får fire av bladets sider publisert hver tirsdag i USAs største avis USA Today.

  • David Bach

Josef Yohannes møtte Louis Ferrigno, best kjent som The Hulk fra filmene med samme navn, i USA. Yohannes sa at hans egen superhelt nok er sterkere enn Hulken, og forteller at han fikk et lurt smil etter et strengt blikk. Foto: Privat

Eric Roberts, fra blant annet Batman Begins og The Dark Knight, reagerte etter Yohannes' gjenfortelling på følgende måte: «This is fantastic, man» (Blar i bladet og begynner å lese). «This is magnificent. You are not going anywhere before you give me a signed issue and with a special note. Trust me!» Foto: Privat

Fra og med forrige uke har over 9 millioner amerikanere daglig fått servert tegneserien The Urban Legend via nettavisen til USA Today.

Tegneserieskaper Josef Yohannes fra Groruddalen kunne knapt tro det da distribusjonsselskapet ringte og fortalte at avtalen var i boks.

— Det er en drøm! Dette er virkelig inspirerende og motiverende, men det viktigste nå er å holde fokuset og prøve å gjøre serien enda større og bedre. Dette går i riktig retning, jeg kunne ikke fått en bedre start, sier 32-åringen til Aftenposten.

Den første utgaven av The Urban Legend var ikke engang ferdig for to år siden - nå er «verdens ferskeste superhelt» fast innslag i USA Today.

— Veldig surrealistisk. Jeg startet prosjektet på en uskyldig måte, det var aldri noe mål i seg selv å ta det globalt.

Dro til USA med et håp

Yohannes sier det startet med at han i sommer dro til ComicCon i San Diego, en messe for fans og bransjeaktører innen utallige sjangre i tegneserieverdenen.

Håpet var å få i land en avtale med et amerikansk distribusjonsselskap. Med NRKs Filmbonanza på slep fikk han tilbud fra tre forskjellige forlag, og endte til slutt med å signere for Arch Enemy Entertainment, som har lang fartstid i bransjen og store kontakter i Hollywood, forklarer han.

The Urban Legend ble lansert i USA i høst, og tilbakemeldingene har naturligvis ikke latt vente på seg.

— Folk er veldig begeistret og likte Urban Legend svært godt. Fanbasen er i hvert fall større enn for en måned siden, sier tegneserieskaperen.

- Lett gjenkjennelig

Det kan administrerende direktør William Wilson i Arch Enemy Entertainment skrive under på.

Malcolm T. Madiba, alias The Urban Legend, har funnet veien inn i USA Today.

— USA Today ble trukket til kunsten og historien om The Urban Legend fordi de følte at det ga gjenklang hos et stort publikum.Det er jo en historie som nesten alle kan forholde seg til, mye på samme måte som Batman og Spider Man gjør. Historien om en lærer som bestemmer seg for å gjøre noe med kriminaliteten i byen er noe som er lett gjenkjennelig for et bredt spekter av lesere, sier Wilson i en pressemelding.Han mener tegneserien er lik en rekke bøker, men fortalt på en måte som ingen av dem er.

— Det er det vi tror det amerikanske publikum vil like. Det er derfor de vil lese historien.

Tar saken egne hender

The Urban Legend handler altså om en superhelt uten superkrefter. Hans alter ego - Malcolm T. Madiba - bor i Capitol City og jobber som lærer.

— Han ser at byen har forfalt og at korrupsjon og kriminalitet har tatt fullstendig overhånd, forklarer Yohannes.

Byen er et veldig dystert sted, og det er farlig for folk å ferdes ute, fordi kriminelle har tatt over gatene. Vår helts fetter kommer til byen, og Madiba lover å ta vare på familien hans i all elendigheten.

afp000612364-ATOF61ReHU.jpg

Men fetterens sønn blir vitne til en dophandel og drept. Han vet at det er nevøen til mafiabossen i byen som har gjort det, og at det derfor mest sannsynlig forblir et uoppklart mord. Ingen kommer til å ta saken, så derfor må han ta saken i egne hender.— Jeg tror mange vil se i superhelten min noe de skulle ønske de så i seg selv. Dessuten har jeg gjort ham veldig menneskelig, med mye følelser og hverdagslige ting, så folk kan relatere seg til det som foregår, sier Josef Yohannes.