Kultur

– Surrealistisk å spille på samme festival som de kuleste musikerne jeg vet om

De er blitt kalt «sommerens mest lovende band» og Elton John har sagt at han elsker musikken deres. Men vokalist Sofie Tollefsbøl i Fieh blir selv «starstuck» av artister hun nå spiller på samme scene som.

Alle vil ha en bit av bandet Fieh. Vokalist Sofie Tollefsbøl har mistet tellingen på hvor mange festivaler de har opptrådt på i sommer.
  • Caroline Enge
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

– Hva skal man si da liksom? «I love your music»?

Sofie Tollefsbøl (23) ler litt av tanken på å møte et av sine store forbilder, Kendrick Lamar, under Øyafestivalen på torsdag. Denne gangen er de begge på festivalen med artistpass, men Tollefsbøl tror fortsatt ikke hun ville greid å si noe lurt om hun skulle få sjansen.

– Det er helt surrealistisk å være på samme sted som alle legendene, at de kuleste musikerne jeg vet om spiller på samme festival som oss, sier Tollefsbøl.

  • Fieh ble også trukket frem blant artistene du vil høre mer om og fra i år i Aftenposten. Her finner du hele oversikten: Se opp for disse musikalske stjerneskuddene i år

Hektisk festivalsommer

Det ser ut til at alle vil ha en bit av Fieh som blant annet er blitt kalt «sommerens mest lovende band». De har spilt på festivaler og hatt konserter stort sett hver eneste helg sommeren gjennom.

Sofie Tollefsbøl kommer fra tettstedet Eina i Vestre Toten kommune og møtte mange av bandmedlemmene i Fieh da hun gikk på musikklinjen på Gjøvik videregående skole.

– Vi har spilt konserter i mange år, men vi har aldri vært borti noe lignende som denne sommeren. Det har vært ganske hektisk til tider, med spillejobber flere dager på rad. Det er en ny opplevelse for oss, men sikkert bare å bli vant til hvis man skal jobbe med dette, sier Tollefsbøl.

Fieh, som startet som artistnavnet til Tollefsbøl da hun ble «Ukas Urørt» med låten «My my my» i 2014, er i dag et band på hele åtte medlemmer. De fleste møtte hun enten på musikklinjen på Gjøvik videregående skole eller Norges musikkhøgskole der hun har studert i tre år nå.

Selv om det er en utfordring å være så mange, er de stort sett enige om musikken.

– Helt fra vi startet har vi vært en gjeng med D’Angelo-fans. Ellers har jo alle sine greier de har peiling på. Vi er opptatt av å diskutere hvordan det skal låte, vi er jo en gjeng med venner som hører mye på musikk sammen, forklarer Tollefsbøl.

Venter på albumet

Musikken deres blir gjerne beskrevet som en blanding av soul, jazz, funk og R & B. Det er ikke tilfeldig at de ikke er så lette å plassere. Tollefsbøl kaller det «et sammensurium av ting vi liker».

– Det er nok både fordi vi har så mange forskjellige inspirasjonskilder, men også et bevisst ønske om å være innovative og ikke bare reprodusere det som allerede finnes. Det er ikke lett å finne på noe som ikke er gjort fra før, men det er viktig i det minste å ha en ambisjon om det, forklarer hun.

Så langt har Fieh gitt ut de to singlene «25» og «Glu» som er blitt strålende mottatt. Nå venter alle på albumet som skulle kommet denne høsten.

– Det gjør vi også, det tok jo nesten et år å spille inn, men utgivelsen tar mer tid enn man skulle tro. Det er noe vi har lært, at denne bransjen handler om mye mer enn bare musikken. Ting tar den tiden det må. Det eneste jeg kan si er at albumet er blitt veldig bra og jeg veldig stolt, sier Tollefsbøl.

Koreanske fans

Forventningene til Fieh ble ikke akkurat mindre da selveste Elton John skrøt av bandet i sitt radioprogram «Rocket Hour» på Apple Music tidligere i år:

– Sangen heter «Glu» og jeg elsker den, sa Elton John, som ifølge VG har trukket frem både Sigrid Raabe og Astrid S i programmet tidligere.

– Jeg var på klassetur i India da jeg fikk en melding hvor det sto at Elton John hadde spilt «Glu» på programmet sitt. Jeg trodde først det var en rar spøk, sier Tollefsbøl.

- Det er ikke lett å finne på noe som ikke er gjort fra før, men det er viktig i det minste å ha en ambisjon om det, sier Sofie Tollefsbøl i Fieh.

Det er ikke bare Elton John som har fått øynene opp for Fieh der ute.

– Jeg synes noe av det morsomste er å få meldinger fra hele verden på Instagram. Det er folk i Sør-Korea, som bare «I love your music, you’re such an inspiration». Det synes jeg er helt sykt, sier Tollefsbøl.

Men hun prøver å ikke tenke for mye på oppmerksomheten og forventningene som følger med.

– Det er kjempehyggelig, og helt overveldende at noen vil fremme oss på denne måten. Men det er en skjør ting, man kan bli hypet masse og så bryr plutselig ingen seg. Det kan gå veldig fort i denne bransjen.

Med spesiell gjest

Blant de største høydepunktene så langt i sommer trekker Tollefsbøl frem Vinjerock og den legendariske jazzfestivalen North Sea i Rotterdam.

Torsdagen skal de spille i mer kjente omgivelser.

– Det blir veldig moro å spille på Øya. Jeg har vært der mange ganger, blant annet som frivillig i baren, så det skal bli gøy å se det fra scenen. Så skal vi ha med oss en spesiell gjest som vi skal øve med i morgen. Før det skal jeg bare øve og sove, det er sånn jeg forbereder meg, sier Tollefsbøl.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Øyafestivalen
  2. Musikk
  3. Soul (musikk)
  4. Konsert
  5. Jazz