Piratkrig i retten

Musikk- og filmbransjen krever at Telenor sperrer for Pirate Bay.

-Telenor har både en moralsk forpliktelse og teknologi til å hindre norske Internett-brukere å bruke The Pirate Bay, hevder musikk— og filmbransjens advokat, Rune Ljostad.

Ljostad gikk hardt ut mot Telenor da han i morges startet sitt innledningsforedrag i Asker og Bærum tingrett. På vegne av 23 saksøkere fra musikk- og filmbransjen krever han at Telenor som Internett-leverandør sperrer norske brukeres tilgang til det svenske fildelingsnettstedet.

-Telenor har et klart medvirkeransvar for den store omsetningssvikten som bransjen har opplevd. Tall fra rettighetsorganisasjonen IFPI viser at omsetningen av musikk i Norge fra 1998 til 2007 gikk ned med 30 prosent, fra en milliard kroner til drøyt 700 millioner, sa Ljostad.

- Et paradoks

Til Aftenposten sier advokaten at det er et paradoks at Telenors Internett-omsetning i den samme perioden har gått opp fra ca. 400 millioner til 2,5 milliarder.

-Vi vet at en stor del av den norske nettrafikken er fildeling av opphavsrettslig beskyttet materiale. Det er ingen tvil om at selskapet tjener store penger på denne ulovlige virksomheten, sier han.

Mesteparten av tiden i retten i dag, har Ljostad brukt til å forklare hvordan The Pirate Bay opererer, og hvordan databrukerne kan dele store mengder ulovlig kopiert musikk, film og programvare.

Latterliggjør rettighetshaverne

Han la også vekt på at The Pirate Bays bakmenn aldri har gjort noe for å innhente tillatelse til å spre hundretusenvis av åndsverksbeskyttede verker. Tvert i mot har de gjentatte ganger latterliggjort rettighetshaverne når de har forsøkt å be nettstedet stoppe den ulovlige virksomheten.

Ljostad leste høyt opp fra flere sarkastiske svarbrev som The Pirate Bay-bakmennene hadde sendt til selskaper som hadde klaget på at deres åndsverk ble ulovlig spredd via nettsiden.

Uenige

Først i morgen ettermiddag vil Telenors advokater ta ordet i retten for å forsvare seg mot påstandene fra musikk- og filmindustrien. Pressetalsmann Atle Lessum i Telenor sier at det er uaktuelt for selskapet å følge kravet om forhåndssensur av hva norske databrukere kan laste ned via The Pirate Bay.

-Dette er som å saksøke en stigeprodusent fordi noen bruker stiger til å foreta innbrudd, sier han.

Eller som administrerende direktør i Telenor Norge Ragnar Kårhus tidligere har uttalt til Aftenposten:

— At en internettleverandør skal kontrollere og ta stilling til hva internettbrukerne kan og ikke kan laste ned, er like galt som at Posten skulle åpne og lese brev og avgjøre hvilke som skulle leveres.

-Meningsløs rettssak

Miljøpartiet De Grønne mener rettsaken mot Telenor er meningsløs, og har på sin hjemmeside valgt å legge ut en lenke til oppskriften på hvordan sperren kan omgås ved noen få klikk.