Kultur

Sølvbjørn til «Ut og stjæle hester»

«Ut og stjæle hester» fikk sølvbjørnen for beste foto under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

«Ut og stjæle hester» vant sølvbjørn for beste foto under Den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Her er regissør Hans Petter Moland (til venstre) og filmfotograf Rasmus Videbæk med statuetten.
  • NTB
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Prisen gikk til filmens danske filmfotograf Rasmus Videbæk.

– Etter en uke med fantastisk respons fra publikum og et samlet internasjonalt presse- og kritikerkorps er det å bli hyllet med pris i Berlin – i konkurranse med det ypperste av internasjonale filmer – prikken over i-en, sier regissør Hans Petter Moland.

Den norske filmskaperen hadde med seg både Videbæk og produsent Håkon Øverås til prisutdelingen lørdag kveld.

I takketalen trakk Videbæk frem hvor viktig landskaper har vært for filmen.

– Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Jeg er stolt av det vi har utrettet sammen, sier han.

Hans Petter Moland og skuespillerne Stellan Skarsgard, Bjørn Floberg, Jon Ranes, Tobias Santelmann og Danica Curcic poserer for fotografene under Berlin internasjonale filmfestival. Filmfotograf Rasmus Videbæk, som ikke er på bildet, fikk sølvbjørnen for beste foto for «Ut og stjæle hester».

Fjerde gang

Det er fjerde gang Moland blir nominert i hovedkonkurransen på Berlinale, etter «Kraftidioten», «En ganske snill mann» og «The Beautiful Country».

Årets film «Ut og stjæle hester» er basert på Per Pettersons bestselgende bok ved samme navn fra 2003.

Selve hovedprisen, Gullbjørnen, gikk i år til filmen «Synonymes» av Nadav Lapid.

Hederlig omtale

Tre norske filmer konkurrerte også i barnefilmkonkurransen Generation Kplus i Berlin – der det er barn og tenåringer som utgjør juryen.

Der endte med hederlig omtale for kortfilmen «Pappa» av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd.

Det ble derimot ingen utmerkelse for de to andre norske bidragene, «Månelyst i Flåklypa» av Rasmus A. Sivertsen og kortfilmen «She-Pack» av Fanny Ovesen.

Les mer om

  1. Berlinalen
  2. Film
  3. Berlin