Færre kvinner i filmtoppen

Mens heltinnene i Hunger Games og Disney-filmen Frost trekker fulle hus på amerikanske kinoer, viser nye tall hvor lav kvinneandelen i film faktisk er – både foran og bak kamera.

Jennifer Lawrence trekker store publikumsmasser til kinoene som heltinnen Katniss i <i>Hunger Games Catching Fire</i> i disse dager. Men bare 30 prosent av roller med replikker er kvinner i Hollywoods storfilmer.

Det er filmskolen New York Film Academy som har samlet statistikken på kjønnsbalansen i filmbransjen – og tallene er mildt sagt ubalanserte.

Se Akademiets grafiske fremstilling av resultatene her.

Undersøkelsen har tatt for seg de 500 mest innbringende filmene mellom 2007 og 2012. Den viser blant annet at det i bransjen som helhet jobber fem menn for hver kvinne, og at bare 30 prosent av roller med replikker er kvinner.

Den trekker også frem den ulike graden av seksualisering av kvinnelige roller:

Der hvor én av fire kvinneroller involverer en form for avkledning, er det bare én av ti menn som kler av seg.

Og det blir mer av det. Fra 2007 har prosentandelen tenåringsjenter med «noe nakenhet» økt med 32,5 prosent.

Faller fra

Akademiet trekker frem at det særlig er i storbudsjettfilmene at kvinnene ser ut til å falle fra.

Selv om halvparten av regissørene ved årets Sundance-festival var kvinner, var 90 prosent av regissørene på de 250 mest innbringende filmene i 2012 menn.

I produsentrollen står det noe bedre til, med 26 prosent kvinner.

Rike menn

Med hovedrollen som Katniss i Hunger Games: Catching Fire , har Jennifer Lawrence vært med på å trekke over en halv milliard dollar i billettinntekter bare første helgen. Sammen med heltinnen i den kommende Disney-filmen Frost , Cate Blanchett i Blue Jasmine og de to lesbiske hovedrolleinnehaverne i den franske Blå er den varmeste fargen , har kvinnelige hovedroller markert seg på lerretet i år – uten at det retter opp Akademiets statistikk.

Les også

De beste og verste norske filmene på fem år

For også pengene går i mennenes lommer. Selv om Angelina Jolie har dratt inn 33 millioner dollar i 2013, er det under halvparten av hva Robert Downey Jr tjente: 75 millioner.De 16 største honorarene for én filmrolle gikk alle til menn. Og alder ser ut til å spille en rolle: blant de ti best betalte mennene er gjennomsnittsalderen 46,5 år, mens blant de ti best betalte kvinnene er alderen 34,8 år.

På ett felt er imidlertid kjønnsbalansen jevn. I USA kjøper kvinner like mange kinobilletter som menn.