Nå er Youtube Premium lansert i Norge. Den laster ned musikk for deg uten at du ber om det.

Teknologi-giganten Google tramper inn i strømmemarkedet med både musikk og TV.

Mandag ble de to tjenestene Youtube Music og Youtube Premium lansert i Norge. Ved hjelp av kunstig intelligens skal de vinne frem i jungelen av tilbud.

Mandag ble Youtube Premium tilgjengelig for nordmenn. Det betyr at to tjenester er lansert i Norge: Youtube Music, som gir deg musikk, og Youtube Premium, som gir tilgang til Youtubes egne serier og videoer – uten reklame.

Googles sjef for musikklisenser, Christophe Muller, sier til Aftenposten at de skal levere unikt innhold.

– Vi blir ikke en direkte konkurrent til Spotify og Netflix, sier Muller.

Youtube har allerede gjort suksess med sin egen serie Cobra Kai, en fortsettelse av historien fra Karate Kid. Den har fått kjempekritikker, blant annet av Aftenpostens Asbjørn Slettemark.

Cobra Kai er bare ett eksempel. I tillegg jobber vi med dansedramaet Step Up: High Water, samt thrillere og science fiction. Vi satser på variasjon, sier Muller.

Laster ned sanger du liker automatisk

Når Google, som eier Youtube, går inn for å erobre et nytt marked, er det all grunn til å ta det alvorlig. Youtube har 1,8 milliarder brukere på verdensbasis i måneden.

I Norge er 38 prosent av befolkningen innom daglig, ifølge tall fra Kantar Media.

Konkurransen på strømmemarkedet er allerede enorm, noe også Google-topp Muller erkjenner. Youtube Premium skal skille seg ut på to måter: Ved å rendyrke innholdet brukerne lager selv, og ved hjelp av kunstig intelligens.

– Tjenesten skal forstå hvem du er, og gi deg personlige spillelister når du vil slappe av eller skal trene – selvfølgelig dersom du tillater det selv. Det gir brukeren personalisert tilgang til dybden av innhold, sier Muller.

Det betyr at brukernes egne sanger og mikser også vil være tilgjengelige for alle i tjenesten.

Youtube går inn for å erobre strømmemarkedet. Youtube har 1,8 milliarder brukere på verdensbasis i måneden, og her i Norge er 38 prosent av befolkningen innom daglig, ifølge tall fra Kantar Media.

Lanseres i flere land

Dersom du betaler, får du også tilgang til Youtubes innhold uten å være koblet til internett. Den funksjonen finnes allerede på andre tjenester, både for strømming av musikk og TV, men Youtube vil i tillegg laste ned musikk for deg automatisk.

– Ofte setter du deg på flyet og oppdager at du har glemt å laste ned musikken du vil ha på reisen. Men vi gjør det for deg, basert på hvilken musikk du liker, sier Muller.

Youtube har allerede hatt en betalingstjeneste, Youtube Red, siden 2015. Nå er navnet Youtube Premium, og satsingen på musikk er tyngre.

Fra før var Youtube Premium tilgjengelig i fem land: USA, New Zealand, Australia, Mexico og Sør-Korea. I dag åpnet tjenesten i 12 nye land, deriblant Norge. Youtube planlegger å ekspandere til flere land før året er omme.