Kultur

Stjernekamp vs. The Voice

To musikalske programmer skal utover høsten stå for helgeunderholdningen. Hvem vinner vår stemme?

Vekk oss fra rødvin og pizza-døsen med harde dommer! Proffene tåler da mer enn slakten stakkars Idol-håpefulle får i fleisen, skriver vår anmelder. Foto: Trygve Indrelid

 • Mala Wang-naveen
  Mala Wang-naveen

The Voice

TV2

Fredager kl 20

Terningkast: 5

Stjernekampen

NRK

Lørdager kl 20.20

Terningkast: 3

The Voice

The Voice er musikkens svar på blindsmaking av vin. Det handler om å skjerpe sansene, lytte til hva som kommer mot deg fra det store intet. Den som står bak juryens rygg og synger, kan like gjerne være en Lady Gaga-lookalike, som en Aage Samuelsen. Det gir hele konseptet en deilig frihet fra dyrking av utseende, image, kropp og coolness.

The Voice hadde premiere forrige helg, men fortsetter å understreke sin enkelthet.

I andre episode var det to kvinner – Rak Marie Hatløy fra Eiksund og Frida Natland fra Steinkjer – som utpekte seg med nydelige stemmer. Det ble direkte rørende da Frida sang. Med en øyensykdom som har svekket synet betydelig, har sangen blitt et halmstrå i livet.

Unik stemme

Og Natland sang seg inn i jurymedlemmenes hjerter med en stemme som virkelig var unik. Det resulterte i stående applaus.

Apropos juryen, den besto av en kritisk Tommy Tee, en hyper Lene Nystrøm, en bergensk Sondre Lerche og den jeg tror de fleste egentlig vil jobbe med — Espen Lind.

Alle i juryen er nye, bortsett fra Lerche som åpenbart synes det er så gøy å være med, at han tok en sesong til. Det gir meg næring til en tirade om norske kjendiser som ikke kjenner sin begrensning.

Stjernekamp

Mala Wang-Naveen

Men jeg nøyer meg med å sitere en fra sofaen i heimen idet NRKs store musikksatsing Stjernekamp begynner: ”Hvor gammel er hu der nå? 70?”

Nei, Bettan verken ser eller høres ut som hun er 70, men enkelte stjerner gir deg følelsen av å ha fulgt dem siden runeskriften var siste nytt.

”Folkekjærhet” kan for øvrig dyrkes frem, det er Hans-Erik Dyvik Husby levende bevis på. Sammen med Espen Grjotheim, Elisabeth Andreassen, Agnete Johnsen, Mimmi Tamba, Silya Nymoen, Eli Kristin Hanssveen og Helene Bøksle skal han ”konkurrere i en rekke ulike musikksjangere og sloss om tittelen som Norges ultimate entertainer”.

Lørdag kveld var sjangeren rock.Juryen er oss som stemte fra sofaen, mens ekspertpanelet besto av den ellers så velartikulerte Mona B. Rise, rockecoach Thomas Felberg og den ellers så artige Øyvind ”Vinni” Sauvik.

Husby med ”Poison” leverer en middels opptreden. For å være helt ærlig, det er med blandede følelser jeg ser en stjerne som har vært headliner verden rundt, men som nå lar seg dømme i et familieunderholdningsprogram. ”Send SMS til 26600. 3 kr” er ikke spesielt rocka.

Kom igjen!

Det var for øvrig damenes aften i NRK, bortsett fra Atle Pettersen var det lite rockeenergi å spore gutta.

Operasanger Eli Kristin Hansveen sang AC/DCs ”You shook me all night long” med massiv attityde og hadde en herlig foxy fremtoning. Sammen med Silya Nymoen understreker hun også hvor mye fremtoning og energi skal bety her.

Og heri er den største forskjellen på programmene:

The Voice er basert på at en ukjent skal imponere, mens Stjernekamp er mest basert på at en kjendis skal imponere.

Jeg vet hva jeg helst ser på. Men ser vi til ekspertpanelet for å veiledes, er det lite å hente! Kom igjen! Vekk oss fra rødvin og pizza-døsen med harde dommer! Proffene tåler da mer enn slakten stakkars Idol-håpefulle får i fleisen.

Min stemme

Nei, min ”voice” går til The Voice . Konseptet vekker følelser, den henter oss ned til de håpefulle og de upolerte. Og jeg har en liten bønn, om et nytt musikkprogram er på trappene, så vær snill hent artister fra Sverige og Danmark. Vi trenger friskt TV-blod!

P.S.

Hørt av vennepar i slutten av tredveårene på besøk:

”Kjære, vet du hvem som egentlig ser på dette?”

”Hvem da?”

”Mora di.”

 1. Les også

  Blottet for skjermoffensiv

 2. Les også

  «Oppstår det ikke kjærlighet, må de skilles»

 3. Les også

  TV 2 satser på komikere i nye roller

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Rigmor Galtung var på høyden av karrieren da depresjonen rammet. Nå gjør hun comeback som imitator.

 2. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 3. KULTUR

  Med skarpe tunge og hjertevarm humor viser Orange Is the New Black at livet bak murene byr på mer enn man skulle tro

 4. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 5. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 6. KULTUR

  Blodfattig avslutning