Kultur

Musikalkamp om turister

West End-teatrene i London er blitt turistmagneter. Flere musikalpremièrer enn på lenge gjør kampen om publikum hardere.

  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen <

"The Phantom of the Opera", "Les Miserables", "The Lion King" og "Mamma Mia" har urokkelig holdt koken som publikumsfavoritter i Londons teatermylder i årevis. Det internasjonale bransjetidsskriftet Variety har telt seg frem til 13 større musikalproduksjoner som med London-première i vår og høst skal kjempe om publikum.— Alle disse nye produksjonene representerer den mest spennende perioden kommersielt teater har opplevd de siste 30 år, om noen gang, sier direktør Adam Kenwright hos teateragenten AKA i London til Variety.Teatrene i Londons West End har noe å leve opp til. Teaterbesøk antas å være en viktig grunn til at London de siste to årene har passert Paris i konkurransen om å være Europas største turistdestinasjon, og i fjor satte West End-teatrene rekord med 13 millioner solgte billetter. Overfor Variety spår Kenwright at årets teaterbesøk i London vil komme opp i 13,5-13,75 millioner.

Lloyd Webber.

Musikalkongen Andrew Lloyd Webber har det travelt i London. Han er involvert i tre av musikalproduksjonene som i år har première i London. For drøyt to uker siden åpnet hans "Whistle Down the Wind". Uken etterpå var han omkranset av horder av små og litt større barn som køet for audition til "The Sound of Music". Lord Lloyd Webber er produsent når Rodger og Hammerstein-klassikeren til høsten skal settes opp i London, og for anledningen skal BBC kjøre en reality-talentkonkurranse for å skaffe til veie den unge aristen som skal synge seg inn i hovedrollen som guvernanten Maria.Men før Lloyd Webber kan føre Maria inn på London-scenen, kan han overvære nypremièren på sin egen klassiker "Evita". Det er over 20 år siden sist denne musikalen sto på plakaten i London, og til nyoppsetningen har han hentet inn den argentinske skuespilleren og sangerinnen Elena Roger (31) til hovedrollen.

Filminspirert.

Ikke alt har touch av Lloyd Webber. I påskeuken hadde "Movin' Out", en musikalhit fra Broadway basert på sanger av Billy Joel, première i London, hvor den skal vises sommeren igjennom. Påsken har også brakt frem "Footloose The Musikal", som bygger på filmen fra 1984 som hadde Kevin Bacon og Sarah Jessica Parker i hovedrollene. Musikalscenene henter mer inspirasjon fra filmens verden når det blir det London-première på "Dirty Dancing", etter filmen som Patrick Swayze og Jennifer Gray danset til suksess i 1987.

Monty Python.

Store latterforventninger stilles til "Spamalot", basert på filmen "Monty Python og ridderne av det runde bord". Musikalen er skrevet av Python-medlemmet Eric Idle og har allerede gjort stor suksess på Broadway i New York. En annen musikalsuksess fra USA er å finne i "Wicked", som blir å se i London til høsten. Stephen Schwartz-musikalen, som har sin handling fra den magiske verden Oz lenge før historien om "Trollmannen fra Oz", smykker seg med tre Tony-priser fra Broadway. "Daddy Cool", bygget over låter av Bonnie M og Milli Vanilli, Stephen Sondheims "Sunday in the Park With George", "Avenue Q" og "Caroline, or Change", enda et stykke brakt over fra Broadway, er andre musikaler som får London-première i år. Og mot tampen av året skal regissørveteranen Trevor Nunn sette opp en ny versjon av George Gerswins opera "Porgy and Bess", ifølge Variety.

Monty Python-medlemmet Eric Idle har for lengst posert med en del av danseensembelet for å promotere høstens London-première på Monty Python-musikalen &quot;Spamalot&quot;. Foto: AP

Andrew Lloyd Webber leter etter barn som kan tre inn i den syngende familien von Trapp når han til høsten setter opp Rodger og Hammerstein-klassikeren &quot;The Sound of Music&quot; i London. Foto: AP

Derek Hough spiller hovedrollen i &quot;Footloose - The Musical&quot; i London. Foto: AP

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk