Fredsprisvinnerne trollbandt Spektrum

Sjelden har vel et fullsatt Oslo Spektrum vært så stille og konsentrert som da fredsprisvinner Malala Yousafzai holdt sin tale under Nobelkonserten nå i kveld.

Queen Latifah, Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi
  • Arve Henriksen

Tradisjon tro under Nobelkonserten i Oslo Spektrum blir fredsprisvinner alltid hentet ut på scenen under konserten. Også nå i kveld.

Men det ble to vidt forskjellige mottagelser fra publikum til ære for de to vinnerne, selv om begge fikk stående ovasjoner da de entret scenen. For der Kailash Satyarthi ble avbrutt av gjentatte klappsalver under sin tale, så kunne nesten den berømte knappenålen høres da 17 år gamle Malala Yousafzai tok ordet. I stedet for å bli avbrutt med applaus, trollbandt hun publikum med sjarm og et sterkt budskap.

— Jeg er veldig glad for å kunne komme hit for å ta imot denne prisen, men den egentlige grunnen til at jeg er her, skal bli hørt. Det er utdannelse. Jeg er 17 år, ikke spesielt høy, jeg er veldig lav, men jeg bestemte meg for at jeg skulle kjempe for barns rett til en utdannelse, sier Malala.

Malala Yousafzai høstet stor applaus da hun entret scenen i Oslo Spektrum nå i kveld

Og Oslo Spektrum satt musestille.

— Ordet utdannelse kan høres kompleks ut, men det betyr ganske enkelt retten til å lære. Når jeg entrer scener som dette, i FN eller når jeg holdt min fredspristale, så var mitt budskap at alle barn skal ha retten til å lære. Det er alt jeg ber om, sa 17-åringen.

13 artister deltok på konserten torsdag kveld, en konsert som ble ledet av Queen Latifah. Hun åpnet like godt showet på egen hånd syngende.

Norske Gabrielle var den som virkelig satte fyr på hjemmepublikumet da hun fikk æren av å åpne showet av artistene.

Deretter fulgte en rekke internasjonale artister, blant annet fra prisvinnernes hjemland.

Fra Pakistan kommer sufisangeren Rahat Fateh Ali Khan, nevø av en av Pakistans kanskje aller største stjerner Nusrat Fateh Ali Khan. Indiske Amjad Ali Khan er regnet som en mester på det klassiske strengeinstrumentet sarod.

Likevel var det nok Areosmith-vokalisten Steven Tyler og Nuna Bettencourt fra gruppen Extremes på gitar som høstet mest applaus. Tyler utmerket seg også ved at han etter å ha gjort unna sine tre låter, kom ut og satte seg i salen blant publikum. Det hører med til sjeldenhetene når store internasjonale stjerner på gjestevisitt.

Steven Tyler og Nuna Bettencourt

Dette var samtidig aller første gang at en Nobelkonsert ble direkteoverført i India. Det skyldes naturlig nok at Kailash Satyarthi.

— Norge og India sendte konserten direkten, men vi vet av erfaring av mellom 80 og 100 land vil kjøpe senderettighetene til konserten. Hvor mange som til slutt viste den vet vi ikke før om en god stund, sier Dag Hvaring hos konsertarrangøren Eyworks Dinamo.

Les også :

Les også

Skjerpet sikkerhet før Nobelkonserten

Les også :