Kultur

Nasjonalbiblioteket med utlån av e-bøker

Nasjonalbiblioteket starter en prøveperiode med fjernlån av nye e-bøker.

FS00022879.jpg Foto: Strøm Trond J./Aftenposten

– Har vi et eksemplar av en e-bok inne som låneren erinteressert i, kan den finnes og bestilles gjennom Nasjonalbiblioteketsnettsider. Deretter kan boka lastes ned på lånerens lokale bibliotek, siernasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Det er Kulturrådet som har tildelt Nasjonalbiblioteket tolisenser i prøveprosjektet med innkjøp av e-bøker. I tillegg tilNasjonalbiblioteket er flere folkebibliotek og fylkesbibliotek med iprøveordningen. Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel underinnkjøpsordningen for voksen skjønnlitteratur, er i år 970 papirbøker og 30e-bøker.

Teknisk utfordring

Kulturrådets prøveprosjekt ble innført fra nyttår, men dettar tid å få på plass tekniske løsningene. I praksis kommer nok de flestebibliotekene først i gang med e-bokutlån fra høsten av.

– Det vil også ta noe tid før Nasjonalbiblioteket har sintekniske løsning på plass, sier Vigdis Moe Skarstein.

Ifølge nasjonalbibliotekaren vil de nye bøkene kun blitilgjengelige i det formatet de publiseres i.

– Det vil si at hvis lisensene vi får er ePub-bøker, så erdet ePub-bøker som kan lastes ned av låneren. Vi vet ennå ikke hva slagsformater lisensen i prosjektet vil ha, sier Vigdis Moe Skarstein. Det er fleretekniske løsninger for e-bøker, ePub er en av dem.

Køer

At Nasjonalbiblioteket får to lisenser, betyr at de har toeksemplarer av hver av de nye e-bøkene som kjøpes inn. Også de andrebibliotekene som er med i forsøksprosjektet har fått tildelt et begrensetantall lisenser av hver tittel. Det betyr at det som for papirbøker kommer tilå bli køer på de mest populære e-bøkene. Lånetiden blir begrenset, og filenesom tas ned blir slettet etter at lånetiden er over.

– Dersom e-bøkene er utlånt på det lokale biblioteket, kandet hende vi har den hos oss, sier Moe Skarstein.

Nasjonalbiblioteket har i lang tid kunne tilby bøker gjennomsin digitale løsning Bokhylla. Her er det mulig å lese på nett 48.000 bøkergitt ut i Norge i fire tiår: 1690-, 1790-, 1890— og 1990-tallet. I tillegg kanmer enn 10.000 bøker lastes ned som PDF-filer, går det fram avNasjonalbibliotekets nettside. (©NTB)

FS00022879.jpg Foto: TROND J. STRØM

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ny app gir deg ebøker og lydbøker fra Deichman

 2. KULTUR

  Nå får du digitale lydbøker på bibliotekene

 3. DEBATT

  Begynnelsen på slutten for folkebibliotekene?

 4. KULTUR

  Aslak Sira Myhre: – Digitaliseringssatsingen er unik i verden

 5. KULTUR

  Folk spør etter lydbøker til mobilen, men bibliotekene tilbyr bare CD-er

 6. KULTUR

  Digital bibliotekpakke for å hjelpe koronafaste skoleelever