- «Derrick» ble såret i SS-tjeneste på Østfronten

Den populære TV-stjernen Horst Tappert, bedre kjent som «Derrick» , ble skutt i magen og i armen da han tjenestegjorde for SS, hevder den tyske avisen Bild.

Det er den tyske tabloidavisen Bild som har hentet frem opplysningene om Horst Tappert.
  • Håkon Letvik

Det vakte stor oppmerksomhet både i Tyskland og i Norge da det sist uke ble skrevet i tyske medier at den populære kriminalinspektør «Derrick» hadde gjort tjeneste i beryktede Waffen-SS.

Horst Tapper tok hemmeligheten med seg i graven da han døde i 2008. Han fortalte selv at han hadde gjort vanlig tjeneste i Wehrmacht som sanitetssoldat.

Tysklands største avis Bild har nå hentet frem arkivkortet fra det tyske militære tjenestearkivet. Der er Tapperts krigshistorie nøye nedtegnet og levner ingen tvil om hans SS-fortid.

Tappert gjorde ifølge avisen tjeneste i SS-Panzergrenadierregiment 1 Totenkopf, som var en fryktet og brutal militær enhet kjent for overgrep mot sivilbefolkningen på Østfronten. Om Tapperts selv deltok i krigsforbrytelser er ikke kjent.

Når Tappert begynte sin tjeneste hos Waffen-SS er ikke notert, men eksperter mener at han begynte som 19-åring i 1942, skriver Bild.

Såret på Østfronten

Den 22. mars 1943 ble Horst Tappert skadet da styrken han tilhørte kjempet ved byen Charkow i Ukraina. Et skudd gikk gjennom den ene underarmen og han ble også såret i magen, skriver Bild.

Horst Tappert var en kjent Norges-venn.

Dette skal ha skjedd to måneder etter at Adolf Hitlers 6. arme hadde kapitulert ved Stalingrad, og tyskerne hadde begynt å trekke seg tilbake fra Sovjetunionen.Fem dager etter at han ble skadet ble Tapperts innlagt på feltsykehuset "Gross Deutschland" i Poltawa i Ukraina. Den 6. april 1943 blir han sendt videre til et reservefeltsykehus i Lublin i Polen. 11. april 1943 blir han sendt videre til Wien, hvor han mellom seks og åtte uker tjenestegjør innendørs hos den tyske bykommandanten.

Gransket for krigsforbrytelser

Av arkivkortet går det ifølge Bild frem at tyske myndigheter i 80-årene undersøkte i andre arkiver, blant annet i USA, for å finn eut mer om Tapperts krigshistorie. Men undersøkelsene førte ikke til noe nytt om Tappert hadde gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

TV-heltens sønn Ralph (65) visste ikke noe om at han kjente far tjenestegjorde i Waffen-SS, som etter krigen ble stemplet som en forbryterorganisasjon på grunn av de mange krigsforbrytelsene som ble begått.

— Min far fortalte meg at han ble satt til tjeneste i Russland og at han etter kort tid ble såret. Men jeg visste ikke at han tilhørte en SS-enhet, sier sønnen til Bild.

Stopper "Derrick"på TV

Den nederlandske TV-kanalen Max stopper nå en planlagt utsendelse av 20 gamle "Derrick"-episoder på grunn av de siste avsløringene om TV-heltens krigshistorie. -Vi vil ikke bruke noen skuespiller som på denne måten har løyet om sin fortid. Å sende ut flere episoder vil være en fornærmelse mot krigens ofre, sier programdirektør Jan Slagter i Max til nyhetsmagasinet Der Spiegel.