Kultur

Norsk kortfilm vises samtidig i fem verdensdeler

Denne uken er den totalt ukjente regissøren Henrik M. Dahlsbakken (23) superstjerne på 234 kinoer i 26 land. Over 100 000 ser hans kortfilm «Mannen fra isødet».

Svein Harry Schöttker Hauge spiller hovedrollen som norsk nordpolfarer i Mannen fra isødet. Nå vises filmen over hele verden i regi av Manhattan Short Film Festival. Northern Pictures

 • Jan Gunnar Furuly

Henrik M. Dahlsbakken under filmopptakene på Svalbard ifjor. Han har allerede vunnet to priser for filmen sin på festivaler i USA. Remi Laakso

Som skåret ut av stereotypien av en norsk polfarer spiller Svein Harry Schöttker Hauge hovedrollen i Mannen fra isødet. Han møter på uventede problemer på polpunktet. Northern Pictures

Svein Harry Schöttker Hauge får sminke under filminspillingen på Svalbard, Remi Laakso

Få norske filmskapere er blitt forunt en så massiv distribusjon verden over som det Dahlsbakken nå opplever med lavbudsjettskortfilmen han laget på Svalbard i fjor.

I den 15 minutter lange filmen spiller Svein Harry Schöttker Hauge en nordpolfarer som møter høyst uventede problemer i isødet. Han har akkurat feiret at han er førstemann på polpunktet, men tar et heller usportslig og skjebnetungt valg når han oppdager at så slett ikke er tilfelle.

Verdens største kortfilmfestival

Som en av ti finalister i Manhattan Short Film Festivalvises filmen akkurat nå parallelt på kinoer både i Nord-, Mellom— og Sør-Amerika, Europa, Asia, Afrika og Australia. Totalt er det snakk om hele 552 visninger av den norske filmen over ti dager.

-Vi er verdens største kortfilmfestival og ønsker å gi unge, kommende filmfolk status som stjerner de dagene festivalen varer, sier australske Nicholas Mason på telefon fra New York.

Han grunnla festivalen i 1998 fra en lastebiltilhenger i Little Italy, og har via et kort mellomopphold i Union Square Park siden sett den vokse til å bli en gedigen, verdensomspennende begivenhet. Det er aller første gang en norsk film vises på festivalen.

Publikum avgjør

Omtrent alt som kan krype og gå av filmklubber, arthausmiljøer og universiteter i USA har siden 28. september vist kortfilmprogrammet til Manhattan Short Film Festival.

-Dette er blitt en massiv begivenhet blant filmelskere her borte. Til og med enkelte kinokjeder har tatt inn finalistene for ordinære visninger, opplyser Mason.

I Europa når filmene 58 kinoer i 15 land, mens Australia skilter med 13 visningssteder.

Natt til mandag norsk tid skal stemmene fra de over 100 000 som har sett filmene telles opp. Premiene deles ut med gull-, sølv- og bronsemedalje til de tre beste.

Norsk bølge er snakkis

-Mannen fra isødet er valgt ut fordi den representerer noe helt unikt, og umiskjennelig norsk. Den er velprodusert og har fremragende cinematiske kvaliteter. Jeg har stor tro på Henrik som filmskaper. Dette er en mann vi garantert vil se i fremtiden som regissør av nyskapende langfilm, sier Mason, som selv oppdaget filmen på en festival i California i sommer og oppfordret regissøren til å melde den på til Manhattan-festivalen.

Festivaldirektøren påpeker også at det akkurat nå strømmer ut en solid bølge av spennende film fra unge regissører i Norge.

-Både blant bransjefolk i Europa, Australia og her i USA snakkes det mye om dette, sier han.

23 år gamle Henrik M. Dahlsbakken har studert filmvitenskap på Lillehammer og medievitenskap ved Universitetet i Oslo.

-Som filmskaper er jeg helt selvlært, forklarer regissøren, som allerede har produsert fem kortfilmer og er i gang med sin sjette. Han har også planene klarefor minst tre langfilmer det allerede er utarbeidet manus for.

-Hvordan ser du på at over 100 000 mennesker fra hele verden kommer til å se filmen din i løpet av Manhattan-festivalen?

-Jeg ante virkelig ikke at dette skulle bli så stort da jeg ble kontaktet av Mason og spurt om å vise kortfilmen under festivalen. Dette er jo over all forventning, svarer han.

Har vunnet to priser

Den unge filmskaperen har allerede hevdet seg skarpt på to andre filmfestivaler i USA der han deltok med Mannen fra isødet i sommer. Først vant han prisen for beste kortfilm på Palm Springs International Shortfest i juni. Deretter knep han pris som beste regissør på Rhode Island Film Festival.

Filmen er også vist i Sao Paolo i Brasil, på den norske filmfestivalen i Haugesund og er nå invitert til fem nye festivaler i Sveits, Belgia, Polen og USA.

-Det er utrolig mye arbeid og slit som ligger bak filmen, og det å få vise den på såpass mange festivaler er derfor ekstra gledelig for meg og det lille teamet mitt av svært kompetente folk, sier Dahlsbakken.

Prekvalifisert for Oscar-race

Pris for beste film i Palm Springs i California har også automatisk kvalifisert Mannen fra isødet til å konkurrere om Oscar for beste kortfilm.

I januar ble Hallvar Witzø’s eksamensfilm Tuba Atlantic nominert til Oscar for beste kortfilm. Nå kan Henrik M. Dahlsbakken gå i samme spor.

Fagleder for kort- og dokumentarfilm ved Norsk filminstitutt, Toril Simonsen, bekrefter at en 35 mm-visningskopi av Mannen fra isødet nå er sendt til Oscar-akademiet i Hollywood for vurdering.

Også to andre norske kortfilmer har fått samme status: Stian Kristiansens Videogutten og Gunnhild Engers Prematur. Begge filmene er produsert av Motlys, og fikk hovedpriser på henholdsvis Nordisk Panorama i Oulu i Finland og Encounters Short Film Festival i Bristol i Storbritannia.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  I denne filmen får flyktningene intensivkurs i «norske verdier»

 2. A-MAGASINET

  Joachim Trier: – Den første kortfilmen jeg viste for publikum hadde nok en kunstnerisk ambisjon over mine evner

 3. KULTUR

  Aftenposten-film kjemper om Oscar-nominasjon

 4. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 5. KULTUR

  - Den beste kunsten kommer fra land der folk sliter

 6. NORGE

  Aamot-statuetten til Iram Haq