Ashan og Holstad er årets «ålreite fyrer»
Jo Nesbøs Harry Hole-stiftelse har i dag utnevnt Aslam Ashan og Henning Holstad til årets «to ålreite fyrer».
Nesbøs stiftelse er med de enorme inntektene fra Nesbøs roman «Hodejegerne» blitt utdeler av en av Norges største veldedige priser. Prisen går årlig til «ålreite fyrer og damer», og de to vinnerne har i år vært med på å bestemme at Plan Norges skoleprosjekt i Liberia skal være mottager av årets prisbeløp på 500 000 kroner.
Aslam Ahsan får prisen fordi harn hvert år siden 1990 har invitert til et julaftenarrangement for eldre og enslige på kulturhuset i Lørenskog. Etter 22 år gir han i år opp, og utfordrer kommune-Norge til å ta i mot stafettpinnen.
Henning Holstad har siden han var 17 år gammel organisert en alternativ julefeiring for personer med rusproblemer, bostedsløse og andre som trenger et sted å feire jul. Han har nå vært leder for arrangementskomiteen i 43 år.
Kontroversiell
Holstad har ikke et perfekt rulleblad fra før. Frp-politikeren er blant annet kjent for å ha blitt kastet som gruppeleder i bystyret i Oslo i 2008, etter påstander om sammenblanding av egne næringsinteresser og vervet som bystyremedlem. Blant annet skal han han deltatt i behandlingen av saker som gjelder egen næringsvirksomhet.
Han er også kjent fordi han i 2000 ble fengslet i Togo, anklaget for brudd på narkotikalovgivningen.
Karbonader
Mindre kjent er det nok at han i 43 år har drevet uegennyttig julefeiring for de mest vanskeligstilte.
I tildelingstalen, som selvsagt ble fremført på Harry Holes stamsted «Schröders» på St.Hanshaugen og akkompagnert av et karbonadesmørbrød, sa Jo Nesbø at de to passer perfekt.
— Her er det ikke noe krav om at mottakerne skal være snille, perfekte mennesker. Her holder det med en god sesong, og prisen går gjerne til en som har en moralsk formtopp. I år snakker vi om to personer som i stedet har en lang karriere, og som spesielt har sin formtopp på julaften, sa Nesbø.
- Trengende
Holstad synes det er veldig hyggelig at han også blir kjent for denne prisen.
— Det har nok vært kontroverser rundt meg, men jeg har hele tiden hatt fokus på enkeltmennesker, og der er det viktig å fortsatt holde fokus. Det er veldig hyggelig at prispengene går til barn som virkelig trenger dem, og som lever helt andre liv enn det vi er vant med. Jeg håper jeg en gang får anledning til å reise til Liberia for å se resultatet, sier Holstad til Aftenposten.no
- Konkret
Det hører med til prisens konsept at prisvinnerne ikke mottar annet enn ære. Sammen med stiftelsen velger de ut et verdig formål som skal få pengene. I år har de sett seg ut et område i nordre Liberia, der det skal bygges en skole med seks klasserom, fullt utstyr og innredning for pengene. Den åpner allerede til høsten, om alt går som planlagt.
Også Aslam Ahsan er godt fornøyd med å få en pris der pengene ikke går til ham selv, men til et veldiedig formål.
— Dette er et veldig, veldig godt formål, som vi har valgt ut sammen med stiftelsen. Jeg liker at prosjektet er så konkret og at vi vet akkurat hva pengene går til, sier Ahsan.