Kultur

- Denne kulturkampen hadde vi i Danmark for ti år siden

Danskene samlet sammen en kanon til vern mot muslimsk kultur. Den ble stående og støve ned.

Babettes gjestebud, Gabriel Axels film fra 1987, basert på Karen Blixens bok, er essensiell i dansk kultur, ifølge den offisielle, danske kulturkanon lansert i 2006. Foto: FOTO FRA FILMEN

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland
 • Kjersti Nipen
  Journalist

Bokverket Flora Danica, med bilder av hele Danmarks flora, samt porselensserviset med samme navn, er en hjørnestein i dansk kultur, ifølge kulturkanonen.

Det er også H.C. Andersens eventyr "Den lille Havfrue" Foto: Hans Christian Andersen malt avChristian Albrecht Jensen

Verner Pantons stol er med i den danske kulturkanon. Foto: AP Photo/Design Within Reach

Kim Larsen er en del av den danske kanon, men ikke særlig glad for det selv. Foto: Anette Karlsen

Sverige har ingen egen, offisiell kulturkanon. Men hadde de hatt det, skulle köttbullarna fått plass. Foto: Olav Olsen

Avisen Politikens kulturredaktør Anita Bay Bundegaard kjenner godt igjen argumentene som nå dukker opp i den norske debatten om hvorvidt norsk kultur trues av innvandringen.

Anita Bay Bundegaard Foto: Politiken

— Det høres ut som om dere har fått den samme debatten som vi har hatt de siste ti årene, men som er i ferd med å forstumme i Danmark. En såkalt «kulturkamp» som hos oss har vært anført av Dansk Folkeparti, men som også den borgerlige regjering aktivt gikk inn i. De innførte blant annet «kulturkanoner» så ingen skulle være i tvil om hva som var god, dansk kultur, sier Bundegaard.

Samlet det danske i én liste

Den danske regjeringen satte i gang syv ulike «kanonutvalg» for å peke ut en liste over de essensielle verk i Danmarks kunst- og kulturarv, lansert av daværende kulturminister Brian Mikkelsen høsten 2004. Det resulterte i 2006 i en liste over 108 verker innenfor ni kunstarter.

Tidligere kulturminister i Danmark, Brian Mikkelsen, gjorde det til en hovedsak å utpeke de viktigste verkene i dansk kultur. Foto: ALY SONG

Den statsiniterte kulturkanonen ble samlet på eget nettsted og utgitt i bokform. Flere av dem som ble viet en plass i kanonen, deriblant danske musikeren Kim Larsen, tok imidlertid avstand fra kanonen. Danskene selv var heller ikke særlig interessert.— Det viste seg at kulturkanonene primært ble stående og samle støv, og ikke ble tatt i bruk aktivt, sier Bundegaard.

Her finner du den danske kulturkanonen

Hun viser blant annet til at den tidligere kulturminister Brian Mikkelsen åpenlyst ønsket å bruke kulturkanonen mot muslimsk kultur i Danmark.

— Han uttalte blant annet i 2005, at han så kulturkanonen som et vern mot «En middelalderlig muslimsk kultur som aldri blir like gyldig her hjemme som den danske kultur, som nå en gang har grodd frem på det gamle jordstykket mellom Skagen og Gedser.»

- Hva er grunnen til at denne debatten nå har stilnet i Danmark?

— Den nye regjering har ikke det samme fiendebilde og ikke samme dagsorden med å bruke kultur som et politisk instrument som skal avgrense og definere mennesker med en annen religion, rase eller nasjonalitet. Forsøket på å innskrenke det nasjonale fellesskap i Danmark ved hjelp av en kulturkamp har til dels lykkes og får stadig gehør i en del av befolkningen.

- Norge trenger input

Åsa Linderborg, forfatter og kulturredaktør i Aftonbladet, kjenner imidlertid ikke igjen konfliktnivået i norsk debatt fra svensk offentlighet.

Åsa Linderborg, kulturredaktør i Aftonbladet, tenker på kulturradikale forfattere og strålende mat når vi spør hva norsk kultur er for henne. Foto: Bendiksby, Terje

— Men Sverigedemokratene prater hele tiden om hva som er typisk svensk: «Trasmattor» (filleryer), kjøttboller og bondekultur. Det synes de er svensk. Men dette er på ingen måte noe stort spørsmål i Sverige, og absolutt ikke på høyeste politiske nivå, sier Linderborg. - Sett utenfra, hva synes du er norsk kultur?

— Da tenker jeg på alle litteraturfestivalene dere har, der jeg har møtt forfattere fra hele verden. Og på mat! Jeg er ofte i Oslo, og noen av de beste restaurantene finnes der, med mat fra hele verden. Og så tenker jeg på Ibsen, så klart, Nationaltheatret, Vigeland. Samtidig vil jeg trekke frem den kulturradikale forfattergenerasjonen der har i Norge, med Dag Solstad og flere som har problematisert norsk etterkrigstid. Norge er så interessant kulturelt, dels veldig nasjonalkonservativt, men samtidig med en fantastisk kulturradikal tradisjon. Litteraturhuset i Oslo synes jeg er Europas beste, med så mange interessante samtaler – jeg elsker det.

- Vil noe av dette bli truet av innvandringen til Norge?

— Nei, det tror jeg virkelig ikke. Jeg tror heller Norge behøver litt kulturell input fra sine nye nordmenn.

Les også:

Les også

Ikkje min kulturminister

Les også

Hva er egentlig det norske?

Les også

- Vi er et kravstort folk, fyrt opp av oljeformuen

Les også

Moralsk nedrustning

Les også

Nysutrernes fødeland

Les også

Tybring-Gjedde (Frp) ikke beroliget av Tajiks hyllest til mors pinnekjøtt

Les også

Tybring-Gjedde (Frp): Nord- menn må bevare det norske

Les også

- At vår kulturarv risikerer å forvitre, er ikke et ansvar vi skal skyve over på innvandrerne

Les også

- Borgarlege vener: Avlys kulturkrigen

Les også

- En frykt for at det trygge og velkjente Norge skal forsvinne

Les også

Kulturministeren svarer: Kronikken til Hustad byggjer på ein sentral tankefeil

Trenger vi en norsk kulturkanon? Hva bør den i så fall inneholde? Diskuter i kommentarfeltet.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Den danske kulturdebatten: nazi-beskyldninger og frikadellekrig

 2. KULTUR

  Foreslår stor kåring av det beste fra norsk kultur

 3. KULTUR

  Alle partiene unntatt Frp slakter Høyres forslag om å kåre det beste av norsk kultur: – Ti-på-topp lister er ikke politikernes oppgave

 4. KULTUR

  - Ole Ivars mer relevant enn Petter Dass. Flere er kritiske til Aftenpostens kulturkanon

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til norsk kulturkanon

 6. KOMMENTAR

  Cecilie Asker: «Hva kan dagboken tilføre #metoo-debatten?»