Metalfolket valfarter til den svarte kirken

Black metal-fans fra hele verden reiser til Holmenkollen kapell for å beundre det de ser på som en «black metal-kirke».

Holmenkollen er et populært turistmål, også for black metal-turister. De mener den svarte kirken ser ut som en black metal-hyllest. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
  • Cathrine Elnan

Anders Odden, kjent fra band som Satyricon og Doctor Midnight & the Mercy Cult, har siden 2008 tatt med seg busslass fulle av metal-tilhengere opp til Holmenkollen kapell.

Kirken ble påtent og brant ned til grunnen i 1992. Varg Vikernes ble senere dømt for kirkebrannen.

Anders Odden mener Holmenkollen kapell er et perfekt motiv for et black metal-albumcover. Foto: Alexander Langsholt

Den guidede bussturen, som kalles Black Metal Bus Sightseeing, ble sist arrangert under Oslo Bokfestival i helgen. Turen har tidligere blitt arrangert under Infernofestivalen og by:Larm. Målet er å gi passasjerene et innblikk i norsk metalhistorie fra 1991 til 1993. Det har vært stor interesse for bussturen, særlig fra utenlandske metal-tilhengere. I år har det blitt arrangert seks turer, og alle har vært utsolgte.

Nysgjerrige

Ifølge Odden har metal-turistene til tider vært nysgjerrige på tankegangen bak gjenoppbyggingen av kirken.

– Utlendinger er veldig imponerte over at den nye kirken ser ut som en black metal-kirke. Jeg har blant annet hatt med meg turister fra India, Brasil og Mexico. De var begeistret over at det har blitt bygd opp en helt svart kirke med utskjæringer fra vikingtiden. Det blir sett på som en hyllest til metalmiljøet, sier Anders Odden.

Opp-ned-kors

Under lørdagens busstur, som skjedde i forbindelse med Oslo Bokfestival, viste Odden blant annet fram en tagget transformatorboks.

– Kirken er faktisk veldig kul. Her er det noen som har tagget et opp-ned-kors på transformatorboksen utenfor kirken. Så det er fremdeles noen som prøver å sette igjen spor, fortalte Odden.

Holmenkollen kapell brant ned i 1992. Den nye kirken sto ferdig bygd fire år senere. Foto: Olav Urdahl

Det var elleve kirkebranner i 1992, syv ble knytte opp til black metal-miljøet. Varg Vikernes ble dømt for tre av dem. Anders Odden understreket at han selv tar avstand fra kirkebrenning. – Dette med kirkebrann er jo noe som de fleste i miljøet har tatt avstand fra i ettertid. Jeg er ikke for ødeleggelse av kulturminner. Selv om man ikke liker kristendommen, så kan disse bygningene ha mange andre kvaliteter, som motiv for platecover, spøkte Odden.

Ukjent for kirken

Det er første gang bispedømmekontoret hører om Black Metal Bus Sightseeing.

– Det høres ut som en pussig tolkning. Dette har ikke vært et samtaleemne på bispedømmekontoret, men jeg lurer på hva de ønsker å signalisere, sier kirkefagsjef i Oslo, Jorun Berstad Weyde, som understreker at hun ikke uttaler seg på bispedømmet sine vegne.

Hun vil ikke si noe mer om saken, siden det er første gang hun hører om bussturene.

Valgerd Svarstad Haugland, kirkeverge i Kirkelig fellesråd i Oslo, visste heller ikke om interessen fra black metal-miljøet. Hun ser ikke noe stort problem i at kirken blir beundret.

– Hvis black metal-fans har lyst til å komme opp til kirken og beundre den, så er det helt greit. Jeg synes det er litt underlig, men vi kan ikke hindre noen i å besøke kirken eller ta bilder av den, sier Svarstad Haugland.

Feiltolket

Arkitekt Arne Sødal har tegnet kapellet som ble bygd opp etter brannen. Det sto ferdig i 1996, og er forskjellig fra originalen som ble bygget i 1903. Det nye kapellet er inspirert av de tradisjonelle, norske stavkirkene og har utskjæringer fra dragestilen.

Sødal mener black metal-miljøet har tolket kirkebyggingen feil.

– Det høres ut som en feiltolkning. Holmenkollen kapell har utforming og utskjæringer som er basert på tradisjonell, norsk teknikk. Det har absolutt ingenting med black metal å gjøre, sier Sødal.

Helt svart

Det stemmer at kirken er helt mørk og at den har ornamenter som romantiserer vikingtiden.

– Kirken er mørkere enn vanlig fordi den nettopp har blitt tjærebredt. Den vil bli lysere med tiden. Ornamentene er fra originalkirken, og er hentet fra dragestilen. Det er en stil som baserer seg på en romantisering av middelalderen og vikingtiden, forklarer Sødal.

Arkitekten blir ikke plaget av at black metal-fans beundrer kirken han har bygget, så lenge de fokuserer på design og bygningsteknikken.

– Sammenligningen virker ganske søkt på meg, men jeg synes ikke det gjør noe så lenge de drar opp til kirken fordi de er interesserte i norsk byggeskikk og designhistorie. Hvis de drar til kirken for å tolke det som noe okkult, ikke-kristent, så er det bare sykt, sier Sødal.