Kultur

Musiker Jon Christensen sovnet inn. «Vi trøster hverandre», skriver Ellen Horn

Jazzmusikeren var blant landets mest anerkjente trommeslagere.

Jon Christensen og Ellen Horn foran utdelingen av Komiprisen i 2013.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist

«Vår Jon sovnet stille inn på Sagenehjemmet i natt. Vi trøster hverandre», skriver Christensens kone, Ellen Horn, på Facebook. Hun er kjent som regissør, teatersjef og tidligere kulturminister.

Jon Christensen var en av landets mest anerkjente jazzmusikere. Han gjorde seg svært bemerket også internasjonalt. Trommeslageren var selvlært, men ble en del av Oslos jazzmiljø i ung alder. Han var svært dyktig i flere disipliner innen slagverk og perkusjon.

Emilie Christensen, vokalist i bandet No. 4.

Dette kan blant annet høres på to av de viktigste albumene i norsk jazzhistorie: Afric Pepperbird med Jan Garbarek Quartet i 1970, og Belonging med Keith Jarrett, Jan Garbarek og Palle Danielsson i 1974. Disse to albumene formet norsk jazz videre, ikke minst via kontakten med det tyske plateselskapet ECM.

I løpet av karrieren samarbeidet han med en rekke tungvektere, som Radka Toneff, Karin Krog, Bendik Hofseth, Terje Rypdal og Bugge Wesseltoft.

Christensen har mottatt mange priser. Buddyprisen (1967), Oslo bys kunstnerpris (1987) og Årets jazzmusiker (1993) er blant disse.

Horns og Christensens datter, Emilie Christensen, er også musiker. Hun har gjort seg bemerket med bandet No. 4, som skriver visepop på norsk.

«Pappa var verdens kuleste fyr, på alle måter. Han kommer til å bli savnet», skriver hun i en SMS til Aftenposten.