Kultur

Norsk låt kan vinne

Lena Meyer-Landrut vant i Oslo i fjor. I år kan hun vinne Eurovision Song Contest igjen - med en sang skrevet av norske Monica Birkenes.

Tysklands bidrag fremføres av fjorårets vinner, Lena Meyer-Landrut, og er litt norsk, ettersom det er norske Monica Birkedal som har laget sangen. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

I kveld kan det bli norsk seier i Eurovision Song Contest, men det forutsetter at Tyskland vinner i år igjen. Deres bidrag er nemlig skrevet av Grimstad-jenta Monica Birkenes.

Skulle derfor fjorårsvinner Lena Meyer-Landrut bli historisk ved å bli den første som vinner Eurovision Song Contest to år på rad, så vil det likevel bli en norsk vinner. Monica Birkenes (28) fra Grimstad, som skjuler seg bak artistnavnet Mr. Little Jeans, har nemlig skrevet det tyske finalebidraget «Taken By A Stranger» sammen med Gus Seyffert og Nicole Morier.

— Jeg ble kjempeoverrasket da låten plutselig var med i Eurovision Song Contest. Låten er egentlig to år gammel, og var tiltenkt platen min. Men så viste det seg at den ikke passet helt inn, så ble den bare liggende, helt til tyske Universal Music tok kontakt. De syntes den passet veldig bra, så dette er veldig positivt, sier Birkenes.

Kommer ikke

Aftenposten får kontakt med henne via telefon fra Los Angeles, hvor hun oppholder seg for å spille inn sitt debutalbum.

I 2012 slippes denne over store deler av verden på det internasjonale plateselskapet Sony. Derfor får hun ikke vært til stede i Esprit Arena i Düsseldorf, for å motta et eventuelt seierstrofé i kveld.

— Jeg er i sluttfasen med albumet, og har derfor ikke tid til å reise. Innimellom studiojobbingen øver vi også med bandet før vi skal på turné til sommeren. Derfor har jeg ikke rukket å tenke så mye på at Eurovision er en låtskriverkonkurranse, og at låten faktisk kan vinne. Jeg vil i alle fall bli veldig overrasket, jeg føler vel det er en sang som du må bli litt kjent med, sier hun.

Hjemme i Norge er Birkenes fortsatt et ubeskrevet blad, selv om flere av låtene hennes, som «Rescue Song», «Demolition» og «Angel» allerede lever sine egne liv både på YouTube og på reklamefilmer. Samtidig har superbloggeren Perez Hilton lagt merke til den norske kvinnen, som han har kalt Vår nye besettelse .

Gjorde som a-ha

Etter at hun som 14-åring vant en lokal sangkonkurranse hjemme i Grimstad, bestemte hun seg for å stase på musikken.

Senere gjorde hun som a-ha, flyttet til London som 18-åring, og tok sjansen på å bli oppdaget.

— Det var da ting begynte å skje, jeg fikk egen manager som oppmuntret meg til å skrive egne låter. Nå blir jeg værende her i LA, ettersom det er her den meste av interessen kommer fra. Her begynner jeg også å bli booket på en del konserter, sier hun.

Musikken hennes beskrives som melodisk elektropop, noe hun synes er en grei karakteristikk.

— Det er likevel første gang jeg skriver noe for Eurovision Song Contest. Kanskje kan dette føre til at de vil ha flere låter, humrer hun.

- Leken låt

Da Aftenposten møtte Lena Meyer-Landrut i Düsseldorf tidligere i uken, la hun ikke skjul på hvor godt hun likte årets låt.

— Det er en veldig leken låt, som det kan eksperimenteres mye med, samtidig som den utfordrer publikum. Dessverre har jeg ennå ikke fått treffe Monica Birkenes, men jeg håper det byr seg en anledning senere, sier den tyske stjernen.

«Taken By A Stranger» var en av 600 låtbidrag som Meyer-Landrut hadde å velge mellom, selv valgte hun ut 12 favoritter. Disse ble fremført i to TV-sendinger, og avgjørelsen tok tyske seere.

Les også

  1. Fikk nytt fotballstadion av Eurovision

  2. Sveriges MGP-håp: Merkelig resultat

  3. Ingen NRK-hoder vil rulle

  4. Sørger over norsk exit

  5. Rybak skylder på Stellas startnummer

Monica Birkenes følger finalen fra Los Angeles. FOTO: DREW MCFADDEN Foto: Drew Mcfadden