Kultur

Utenlandske festivaler deler overskuddet

Jobber du frivillig for Roskilde eller Peace & Love gir innsatsen din penger i kassa for andre enn festivalens eiere.

Tora Turøy er en av de 150 frivillige som jobber for Natur og Ungdom under Øyafestivalen. Trygve Indrelid

 • Cathrine Elnan

Peace & Love, den største festivalen i Sverige, har private eiere og ca. 7500 frivillige. Rundt 1000 av dem jobber for lokale sportslag og foreninger, som får betalt for arbeidsinnsatsen. Lønnen går da tilbake til den lokale foreningen. Det samme gjelder for Roskilde, som har ca. 32.000 frivillige. Av disse er ca. 24.000 tilknyttet idretts— og kulturforeninger. I Norge har Hovefestivalen en lignende ordning. Øyafestivalen har i hovedsak frivillige som ikke er tilknyttet lokale foreninger og organisasjoner, bortsett fra 150 frivillige som jobber for Natur og Ungdom.

Les også

Kritiske til Øyas bruk av frivillige

— Vi har lagt opp at enkeltpersoner skal være frivillige. Da får man musikkinteresserte folk som også er nysgjerrig på det arrangementstekniske. De gir oss mange nyttige innspill på hva som kan gjøre festivalen bedre, sier Jonas Prangerød, pressesjef for Øyafestivalen. Som Aftenposten omtalte i går, er organisasjonen Frivillighet Norge kritiske til at aksjeselskap som Øyafestivalen bruker begrepet ”frivillige” om de 2000 som arbeider for festivalen.

De mener det er mer nærliggende å bruke begrepet når en viss sum går til ideelle organisasjoner, slik flere festivaler i utlandet gjør.

— Ut fra hva vi har forstått ligger en del utenlandske festivaler nært opptil hva de ideelle og nonprofit-baserte organisasjonene i frivillig sektor står for, nemlig at innsatsen er rettet mot et ideelt formål, sier kommunikasjonssjef Bente Myhre Haast i Frivillighet Norge.

Samarbeidspartnere

På Glastonbury i England, som med sine 200 0000 besøkende utgjør en av verdens største musikkfestivaler, har satt ut deler av frivillighetsapparatet til ideelle organisasjoner som Oxfam, Greenpeace og WaterAid.

Les også

- Gjør du noe for andre som frivillig på en norsk festival?

— Det er over 40.000 mennesker involvert i å skape festivalen, og vi vil at de frivillige skal investere tid og energi i noe de tror på. Derfor donerer Glastonbury bort 18, 5 millioner til organisasjonene vi samarbeider med. For oss er det viktig at de frivillige ikke bare jobber for festivalen, men også for saker de mener er viktige, sier John Shearlaw, talsperson for festivalen.Peace & Love-festivalen gir også bort en del av overskuddet.

- Vi har ingen fast present eller sum, men vi forsøker å gi bort ca. 25 prosent av overskuddet. I fjor donerte vi ca. 2,2 millioner til lokale og internasjonale prosjekter, sier festivalsjef Dan Sonesson.

Øyafestivalen fronter hvert år en ideell organisasjon, og Amnesty er årets idealistiske samarbeidspartner. Festivalen har også et mangeårig samarbeid med Natur og ungdom, som har fast stand på festivalområdet.

— Vi knytter til oss organisasjoner som vi mener er viktige. For oss er det viktig å skape oppmerksomhet rundt sakene til Amnesty og Natur og Ungdom, og vi støtter opp om verdiene som de representerer, sier Jonas Prangerød.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette tjener eierne på Øyafestivalens suksess

 2. KULTUR

  Dårlig nytt for festivaler: Må betale skatt og avgift for frivillighet

 3. KULTUR

  Slik skal festivalene forebygge seksuelle overgrep

 4. KULTUR

  Øyafestivalen kutter ut engangsglass. Slik slukker du øl-tørsten i år

 5. KULTUR

  Damene reddet Bylarm-sjefens jobb

 6. KULTUR

  Syv grunner til at Roskilde er verdens beste festival