Kultur

Jury vraket svenskenes Eurovision-favoritt

Folkefavoritten lignet mer på en jente enn en gutt. Det falt ikke i smak hos alle.

Kevin Rehn Eires, bedre kjent som Yohio, har vært inspirert av japansk animasjon og populærkultur siden han var i åtteårsalderen, og har allerede platedebutert i Japan. SVT

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Robin Stjernberg vant helgens finale i Melodifestivalen med låten "You", og skal representere hjemlandet når Sverige arrangerer internasjonal finale i Eurovision i Malmö i mai. Det skjer til tross for at det var en helt annen artist, sytten år gamle Yohio, som var favoritt både blant bookmakere, medier og det svenske folket. Med låten "Heartbreak Hotel" fikk han flest stemmer under TV-avstemmingen lørdag kveld, hele 21 prosent — men havnet likevel på annenplass i konkurransen.

Robin Stjernberg var andrevalget blant publikumsinnringerne, men vant totalt da jurystemmene var talt opp. Scanpix

Dette skyldes at Sverige siden 2010 har latt en internasjonal jurygruppe, som skal gjenspeile det europeiske publikumet for den internasjonale finalen, være med på å bestemme vinneren. Denne ordningen ble innført etter svenskenes fadese i Oslo i 2010, der svenske Anna Bergendahl røk ut i semifinalerunden. I fjor førte dette kombinerte jury— og stemmesystemet svenske Loreen helt til topps i konkurransen.

– Tror kanskje jeg er jente

I år sørget den internasjonale juryen for å vrake hjemmepublikumets favoritt, sunget av den androgyne artisten Yohio, som egentlig heter Kevin Rehn Eires. Han tror hans fremtoning, inspirert av japansk animasjon, og musikkstilen "visual kei", har forvirret den internasjonale juryen.

— Det er litt surt å snuble på målstreken. Her i Sverige har jeg fått mye medieoppmerksomhet, og man vet hvem jeg er og hva jeg står for. Europa forstår det ikke. De vet ikke hva "visual kei" er, og lurer vel på om jeg er jente eller noe, sier hantil SVT.

Artisten fra Sundsvall har allerede debutert med sitt første album i Japan, der hans musikkstil "Visual kei" er hentet fra. Det er en stilretning som oppsto på 1980-tallet, inspirert av artister som David Bowie og Boy George, som vektlegger feminin skjønnhet også hos mannlige artister. Mange kler seg ut som kvinner, ofte med sterkt sminket, dukkeaktig utseende.

— De har et litt annet ideal enn her i Sverige hvor man skal være firkantet, muskuløs, stor og med grove kinnben for å være pen. Jeg er heteroseksuell og kler meg som jente. Men ser ikke på meg selv som transe. Dette er en japansk populærkultur-greie, forklarer han overfor NRK.no.

I fjor besøkte artisten talkshowet Skavlan, der han stilte i høye hæler og kjole.

Idol-toer vant

Vinneren ble isteden 21 år gamle Robin Stjernberg fra Skåne, som tidligere har deltatt i svenske Idol. Han var ikke med blant de heteste forhåndstipsene, og kom til finalen via ekstrasjansen "Andra chansen". Dette er oppsamlingsheatet der de beste fra delfinalene, som ikke gikk direkte videre til finalen, får prøve seg på nytt. Her konkurrerte også norske Tone Damli Aaberge, i duett med Erik Segerstedt, uten å nå opp.

Dette er ifølge Dagens Nyheter første gang en artist fra dette "B-laget" når helt til topps.

Les også

Satser på å bli blant det ti beste i Malmø

Stjernberg erklærte etter seieren at finalekvelden var den beste i hans liv.— Dette skjer bare ikke. Det er som en Askepott-historie, sa han til SVT.

— Låten har alle ingredienser som kreves. Han synger helt fantastisk, og har virkelig utviklet seg gjennom konkurransen, mener Christer Björkman, produsent for svenske Melodifestivalen.

Norske Joakim Harestad Haukaas har skrevet den svenske vinnerlåten, sammen med svenske Linnea Deb og Joy Deb.

 1. Les også

  Bonnie Tyler deltar i Eurovision-finalen

 2. Les også

  Damli nådde ikke finalen

 3. Les også

  Malmö neste for Berger

 4. Les også

  Et realt, røft Eurovision-håp

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 2. KULTUR

  Loreen og Perrelli vant begge Eurovision, nå gjør de comeback i slagersirkuset

 3. KULTUR

  «Svenskene rakker ned på Rybak. Det er et sikkert tegn på at Norge er blant Eurovision-favorittene.»

 4. KULTUR

  Amerikanerne skal få sin egen Eurovision-konkurranse

 5. KULTUR

  Distriktene ble droppet, MGPs delfinaler lagt til Fornebu: – NRK må skjerpe seg

 6. KULTUR

  Han kan allerede ha avgjort Eurovisionfinalen