Kultur

Ekte gangsta'

Han solgte crack i tolvårsalderen og er blitt skutt ni ganger. Nå skal 50 Cent bli den neste store rapstjernen, med hjelp fra Eminem og Dr. Dre.

  • Malin Dahlberg Ntb
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

50 Cent er hiphopens nye stjerne. I fjor overbød amerikanske plateselskap hverandre med store summer etter at Eminem utnevnte 50 Cent til sin favorittrapper. Til slutt var det Eminems plateselskap Shady Records som gikk seirende ut av kampen.Førstesingelen "Wanksta" havnet på filmmusikken til "8 Mile". Nå er 50 Cent her med plata "Get rich or die tryin", som skal gjøre ham til USAs nye stjerne. Den rikelig tatoverte 27-åringen vil gjerne framstå som verdens hardeste rapper. Tekstene er spekket med historier om våpen, mord og stoff.Så har han da også en bakgrunn man ikke unner sin verste fiende. Han ble født som Curtis Jackson i Queens i New York. Hans cracklangende mor ble drept da Curtis var bare åtte år, og det varte ikke lenge før han selv begynte å selge, med narkotikaen gjemt i basketskoene.— De eldre gutta hadde sett meg siden jeg var liten. De tenkte vel "Det er Sabrinas sønn, han kommer ikke til å si noe, han ble født til dette her", sier 50 Cent til Rolling Stone. Reddet av musikken

Siden den gang har han gått inn og ut av fengsel. Han er blitt skutt ni ganger, senest våren 2000 da en mann sprang fram og skjøt ham i benet, hånden og ansiktet. Han vet fortsatt ikke hvorfor.- At du forandrer ditt liv betyr ikke at alle rundt deg også gjør det. Alt du har gjort i livet, kommer tilbake. Jeg har skutt folk. Det slår tilbake på en selv, sier han selv. Det var den nå drepte Jam Master Jay fra Run-DMC som oppdaget 50 Cent og lot ham spille inn en demo i sitt studio i Queens i 1996.- Jeg hadde aldri hatt en ordentlig jobb. Jeg solgte crack og plutselig fikk jeg sjansen til å skrive musikk. Det kjentes som en positiv ting, sier han til New York Times. Skuddsikker vest

Selv om han har distansert seg fra sitt gamle liv bærer han fortsatt skuddsikker vest under genseren. Rundt nyttår ble han arrestert da politiet fant to pistoler i bilen hans. Han har også en langvarig feide gående med rapperen Ja Rule, som ifølge 50 Cent startet da en bekjent av ham ranet Ja Rule.- Hvis du hadde vokst opp der jeg vokste opp ville du garantert kjent mange som raner folk, sier han til Rolling Stone.Selv om 50 Cent har en fortid som trolig kommer til å forfølge ham i resten av livet, finnes det bare en ting han frykter - å ende opp i fattigdom igjen.- Det er vel det eneste som kan få meg redd: Å skulle bli tvunget til å gå tilbake til å ha ingenting. (NTB PLUSS)

Les også

  1. Hype som holder fra 50 cent

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk