Egen kirke for idolene

I kulden rundt hjørnet hutret 500 "Idol"kandidater. Samtidig åpnet Norges første "stjernekirke". - Nyt utstillingen til du blir lykkelig og kvalm, oppfordrer arrangøren.

Kulturkirken Jakob i Oslo er ikke engang avvigslet. Likevel er Elvis korsfestet på østveggen de neste fem dagene — med eget alter og ny neonglorie. Men ikke bare dét:

Hysteri.

Presten i "skriftestolen" oppfordrer deg til å skaffe stylist. På kirkens eget alter, straks foten din tar steget opp, får du gratis rampelys og jubelrop. Og i et kapell snakker "prinsesse Diana" til deg fra de døde.Utstillingen "Church of All Stars" er Norges første i sitt slag. I går formiddag ble den av initiativtager Erik Hillestad åpnet slik:- Jeg leser fra dagens tekst. Forsiden til VG: "Hollywoodstjerner leder Nobel-konserten". Dagbladet: "Idol-hysteri: 6000 på audition". Aftenposten siterer Madonna: "Jeg gir meg ikke før jeg blir like berømt som Gud". Timingen er ikke spesiell. Slikt kan man lese hele tiden.

"Josef Beckham".

I skinnet fra en krybbe - med David og Victoria Beckham som Josef og Maria - kastet Hillestad alle avisene fra seg. Sjefen for Kirkelig Kulturverksted mener at de forføreriske krefter i vår tid holder på å ta overhånd.- Dyrkelsen av idoler, berømmelse, rikdom og makt er blitt en religion. Utstillingen moraliserer ikke over idolene, men retter seg mot hver og en av oss: Underholdningskreftene i samfunnet har nå så enorm makt at ingen går fri.- Akkurat i dag, bare et par hundre meter unna, står 500 ungdommer i kø til atter en "Idol"-audition. Kommentar?- Vi traff vel godt, sånn sett, men temaet for "Church of All Stars" er aktuelt hvilken dag som helst. Hele året.- Marilyn Monroe har også plass i "Idolkirken". Hva er galt med berømmelse?- Den som blir kjent på grunn av store bragder fortjener både berømmelse og ære, selvfølgelig. Berømmelse som et mål i seg selv, derimot, er bare et tomt skall. Tidens motto synes å være: Jeg er i media, altså er jeg. En av dødssyndene i Bibelen heter hovmod. I vår del av verden tar vi det ganske langt ut.- Forklar deg, Hillestad: Hva mener du?- At mennesket nå tilber seg selv. Vi overtar plassen til Gud. I dagene før advent ønsker vi å vise hva vi faktisk tilber i vårt liv. Om ikke man blir kvalm, er det all grunn til å føle seg litt uvel.

Ekte discolys hører naturlig med i en stjernekirke. Til høyre henger Elvis, og rett frem ser du <br/>"berømmelsesmaskinen": Straks du nærmer deg alteret, som er et digert speil, får du flomlys og applaus. Utstillingen holder åpent til og med søndag.
"Dåp" heter den del av utstillingen hvor du blir "Oscar-vinner". Erik Hillestad demonstrerer.
To ekte idoler - i adventsinnpakning: Herr og fru Beckham.
Bak Elvis-alteret og -korsfestelsen står kunstneren Aslaug Frøysnes Moi.