Kultur

The Knick sesong 2: Kjærlighet før antibiotikaenes tid

Dødelige sykdommer, farlig rusmisbruk og forbudte følelser. Periodedramaet The Knick foregår på starten av 1900-tallet, men føles likevel relevant.

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Vår vurdering:

5 av 6
Hverdagen på sykehuset The Knick byr på mye blod, innvoller og væskende sår. Men selv om den medisinske kampen mot døden er nærmest altoppslukende for de fleste kirurgene blir det også tid til litt kjærlighet mellom slagene.

NB! Ikke les videre hvis du ikke har sett The Knick sesong 1.

Den blodige hverdagen på New York-sykehuset The Knickerbocker, bedre kjent som The Knick, fortsetter. Selv om det fortsatt er slik at flere pasienter forlater sykehuset døde, enn levende, er følelsen av fremtidsoptimisme i sykehusgangene likevel stor. I forrige sesong fikk vi bivåne banebrytende historiske fremskritt, som innføringen av elektrisitet i husstander, og oppfinnelser som røntgenmaskinen, og nye livreddende kirurgiteknikker.

Les anmeldelse av første sesong av The Knick:

Les også

- Blodig start på seriehøsten

Jakter på medisinske gjennombrudd

Kulissene i The Knick fremstår naturlig nok gammeldags sammenlignet med vår nåtid, men problemstillingene i serien er likevel alt annet enn utdaterte, noe også den moderne elektronikamusikken som ligger I bakgrunn understreker. Forskning, eksperimentering og vitenskap brukes som de viktigste verktøyene for å drive samfunnsutviklingen fremover Og de hardtarbeidende kirurgene, ikke minst hovedpersonen, den geniale og narkomane John Thackery (Clive Owens), jobber bokstavelig talt dag og natt for å oppdage nye medisinske gjennombrudd.

Her er flere ferske serietips:

Les også

At serien rykker stadig nærmere vår egen dørterskel, gjør den ikke mindre skummel

Blod, innvoller og væskende sår

Utviklingen av moderne medisin er den røde tråden i serien, og her blir det naturlig nok mye blod, innvoller og væskende sår. Men serieskaper og regissør Steven Andrew Soderbergh, som forøvrig har laget stilsikre filmer Pleasantville og Ocean’s Eleven , har klart å skildre dette på et vakkert vis. Når de hvite og sterile legefrakkene, møter det røde, pulserende blodet og arbeiderkroppene svarte av møkk er det nærmest som å se på et vakkert maleri. Denne fargekombinasjonen er forøvrig et kjent og effektivt grep i eventyr og fiksjon generelt, bare tenk på Snøhvit (med hår sort som kull, hud hvit som snø og lepper røde som blod).

Dr. Thackery er en genial kirurg, men kommer seg ikke igjennom arbeidsdagen uten å misbruke kokain og opium.

Tror heroin er en vidunderkur

Den geniale doktor Thackery sliter som nevnt med et stort narkotikaproblem. Etter å ha misbrukt kokain og opium til en grad som ikke lenger var forenlig med de daglige arbeidsoppgavene, ble han i forrige sesong lagt inn på avrusning. At det fortsatt er langt igjen til vår moderne medisin ble tydelig da legenes oppskrift på avrusning var den nye “vidunderkuren” heroin. Thackery klarer likevel til slutt å bli rusfri, i hvert fall for en periode, og bestemmer seg for å gjøre forskning på rusavhengighet til sin nye kampsak.

Trenger du musikktips?

Les også

Her er låtene alle snakker om akkurat nå

Nesen smuldrer opp

Som seere er vi klar over at mange av den moderne medisinens største milpæler fortsatt ligger et godt stykke frem i tid. For eksempel er det fortsatt 30 år til antibiotika blir oppfunnet. Likevel føles Thackerys jakt på nye medisinske kurer som et intenst kappløp med tiden, som både får pulsen til å øke og blodet til å bruse hjemme i sofaen. Som når han iherdig prøver å redde en tidligere elskerinne fra den dødelige sykdommen syfilis, selv om nesen hennes allerede er i ferd med å smuldre opp – et sikkert tegn på at sykdommen nærmer seg de siste stadier.

Slik gikk det da Justin Bieber kom til byen:

Les også

Det er kanskje synd på privatpersonen Justin, men merkevaren Bieber burde snarest skjerpe seg, skriver Cecilie Asker

Skryt som fortjent

Overklassefruen Cornelia er alt annet enn typisk for sin tid.

Lever av å selge lik

Det er ikke bare den karismatiske Thackery som gjør The Knick til en seerverdig serie. Det er like mye alle bihistoriene og birollene som elegant kobles til seriens hovedåre. Den dyktige Dr. Edwards, sykehuset første svarte kirurg, og den ukonvensjonelle overklassefruen Cornelia, er to spennende rollefigurer som bryter med samfunnets forventninger. Men også mer moralsk betenkelige rollefigurer, som den korrupte sykehusdirektøren, en ambulansesjåfør som lever av å selge lik, og en nonne som utfører ulovlige aborter i det skjulte, viser nye sider av tidsepoken enn det man har lest i historiebøkene.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Les også

 1. - Vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring

 2. Alt du trenger å vite om Justin Biebers Oslo-besøk

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Drama
 3. TV-serier
 4. Strømming
 5. HBO Nordic
 6. HBO