Kultur

Jøde laget falske penger for SS

Over 100 jøder unngikk gasskammeret ved å være falskmyntnere i Sachsenhausen. Nå gjenutgis norske Moritz Nachtsterns utrolige bok fra 1949.

Moritz Nachtstern i arbeid. Bildet er tatt like etter krigen. Foto: FRA BOKEN

  • Forf>tor G. Stenersen (foto)
  • <forf>thorleif Andreassen <

— Vanvittig sterkt å lese fars originalmanuskript igjen. Jeg opplevde hver side som en piskesnert, sier datteren Sidsel Nachtstern. Hun har skrevet et forord til "Falskmyntner i Sachsenhausen", farens sterke beretning om hvordan en norsk jøde overlevde Holocaust. Han ble falskmyntner av Himmlers nåde.

Strengt hemmelig.

Allerede i 1940 opprettet SS-Führer Heinrich Himmler en hemmelig avdeling; 6-F-4. Det skulle lages mengder forfalskede engelske pundsedler. Disse skulle slippes ut over London for å skape økonomisk ragnarokk i England. Fart på forfalskningene ble det først da major Bernhard Krüger overtok ledelsen av organisasjonen i 1942. Han fant løsningen: Mange av Europas mest fremragende fagfolk satt allerede i konsentrasjonsleir, fordi de var jøder. Fra rekkene av jødiske menn på vei inn i gasskamrene, ble typografer og trykkere plukket ut.Disse ble samlet i Sachsenhausen, i en strengt isolert forlegning under navnet Blokk 19. En av disse totalt 142 jødene var en norsk typograf; Oslo-mannen Moritz Nachtstern (1902 - 1969). Han begynte sin vel toårige karrière som internasjonal falskmyntner ved lærlingebordet der papiret ble revet over, men avanserte ganske raskt til gravørverkstedet.

Millioner falske pund.

Nachtstern og hans medfanger i Blokk 19 bidro til den største og mest vellykkede forfalskning av pengesedler verden har sett. Den totale summen er anslått til 150 millioner pund. Men ingen har nøyaktig oversikt over hvor mange falske sedler som ble satt i sirkulasjon. At sedlene var gode, er hevet over tvil. Selv engelske banker fattet ikke mistanke når tyske agenter utprøvde kvaliteten hos dem. Med tysk grundighet ble intet overlatt til tilfeldighetene under forfalskningsarbeidet med pundsedlene:

Nøyaktighet.

Det kom kasser med dyrebart papir til Blokk 19. De store arkene ble revet over etter bestemte vannmerker. Så be papiret gransket av en ekspert. De godkjente halvarkene gikk videre til trykkmaskinene. Derfra til tørkereolene og videre til riving og beskjæring. Etter disse prosessene var arkene så ferske og fine som om de skulle ha kommet direkte fra Bank of England. Men sedlene måtte se brukte ut. Ingen av dem hadde årstall etter 1939. Selv ikke knappenålshullene som engelske pengesedler pådrar seg i sirkulasjonen ble glemt. De engelske bankfolkene bruker nåler i stedet for gummistrikker når de bunter sedlene sammen. - Var fangene stolte over å ha laget så gode forfalskninger?- Ikke stolte, mer overrasket over hva de fikk til. Mot slutten av krigen klarte de også å fremstille en nøyaktig kopi av den amerikanske 50-dollarseddelen, noe som ifølge spesialistene skulle være umulig, forteller Sidsel Nachtstern.

Fant feilfrie sedler.

I 1959 ble 250 000 i feilfrie, falske fempundsedler plukket opp fra vanntette kasser fra bunnen av Toplitz-sjøen i Østerrike. Fortsatt leter sportsdykkere etter kasser som kan inneholde mer.- Kan du se at denne er uekte? Se så flott den er etter å ha befunnet seg i Toplitz-sjøen i 60 år. Jeg truet til meg to sedler, forteller Adolf Burger. 90-åringen fra Praha er trolig eneste gjenlevende fra Brakke 19 i Sachsenhausen. Nå er han i Oslo i forbindelse med gjenutgivelsen av sin medfange Moritz Nachtsterns bok. Selv har han skrevet to bøker om sine krigsredsler, blant annet fra Auschwitz.

La gulleggene.

Himmlers isolerte falskmyntnere ble gjennomgående behandlet bedre enn andre konsentrasjonsleirfanger. Maten var ille, men de fikk nok av skvipet til å kunne arbeide med forfalskningene. Disse jødene var jo hønene som la gulleggene. Men hvor lenge... Fangene forsto hvorfor det bare var jøder i Brakke 19. Jødene skulle utryddes. Også de. Dermed kunne hemmeligheten om forfalskningene bevares.- Det verste fra denne tiden var å ligge om kvelden og fundere på når døden ville komme, opplevde Burger. - Amerikanske soldater kom for raskt på tyskerne til at de rakk å drepe oss, legger han til.- Livet deres var avhengig av at forfalskningsarbeidet varte lengst mulig. Var det mulig å sabotere arbeidet uten å bli likvidert? En nederlender prøvde seg i forbindelse med dyptrykk av en amerikansk 50-dollarseddel, men ble gjennomskuet og drept.Adolf Burger sier han ikke har opplevd psykiske ettervirkninger av sitt opphold i Hitlers leirer. Sidsel Nachtstern forteller at hennes far snakket lite om fangeskipet "Donau" og konsentrasjonsleiren Auschwitz - den vondeste tiden, hvor han opplevde døden som den store trusselen hver dag. - Helst snakket far om livet i Sachsenhausen, det som hovedsakelig skildres i denne boken. Han kom stadig tilbake til den spøkefulle tonen fangene imellom, den som hjalp dem til å klare dagene. De verste minnene tok han frem i søvnen, og de ga seg uttrykk i mareritt og voldsom gråt.- Et mareritt som stadig kom tilbake?- Ja, om den unge mannen som sto foran ham i tatoveringskøen, tryglet om å få bytte plass med far, utsette dette litt, fordi han var så redd for nålene. De var begge typografer, og da tyskerne hadde bruk for trykkere til falskmyntneriet i Sachsenhausen, var pappas nummer det siste som ble ropt opp. Den unge mannen så han aldri mer.

Sidsel Nachtstern, datter av avdøde Moritz Nachtstern. Her sammen med Adolf Burger fra Praha, trolig den eneste gjenlevende falskmyntner fra Brakke 19 i Sachsenhausen. Foto: TOR G. STENERSEN

Falskmyntnergruppen i Blokk 19 var satt sammen av fanger fra mange forskjellige land. Foto: TEGNING FRA BOKEN

Foto: handout

Les mer om

  1. Litteratur