Midt på 70-tallet endret Steven Spielbergs Haisommer hvordan filmbransjen forholdt seg til publikum. Frem til da hadde sommeren tradisjonelt vært lavsesong, men med strand, haiskrekk og uvitende, lykkelige badegjester som agn tenkte Universal Pictures at de kunne lokke publikum til kino midt på sommeren.

Publikum stormet hvinende til kinoene, billettlukene bugnet over av dollar, og en ny, innbringende sesong var erobret av Hollywood.

Keri Russell og Matthew Rhys som Elizabeth og Philip Jennings i The Americans.
FX

Det strømmer over av serier

I TV-bransjen har video-on-demand – eller strømmetjenester, som vi kaller det – endret landskapet. Lanseringsperiodene flyter over i hverandre, serier lanseres i hele sesonger like så mye som uke-for-uke, og bare fra 2009 til 2015 nesten doblet utvalget seg fra 209 til rundt 400 serier for det amerikanske markedet.

Les også: Aftenpostens anmeldere om 2016s beste TV-serier, én av dem har Veep på 1. plass

Det påvirker selvsagt mengden her hjemme også. John Landgraff, som er sjef for studioet FX uttrykte i fjor til The Economist at han frykter at Netflix leder an en utvikling hvor det produseres mer TV enn hva publikum har sjans til å få sett, og at det i nær fremtid vil komme en konsolidering av tilbyderne.

Foreløpig nøyer vi oss med å slå fast den hyggelige siden av utviklingen: TV-skjermen og de forskjellige appene dine er proppfulle av god, ny underholdning i serieform.

Bare i ukene etter påske er det premiere på Veep, The Leftovers, Bosch, Silicon Valley, Broadchurch og Berlin Station, mens serier som Prison Break, Better Call Saul og The Get Down alle satte i gang nye sesonger i uken før påske.

Tonye Hale og Julia Louis-Dreyfus som Gary Walsh og Selina Meyer i Veep.
HBO

Blir fiktive presidenter innhentet av Trumps virkelighet?

Noe av de mest spennende i virkelighetens 2017 er hva Donald Trump tvitrer mens han sluker time etter time med kabelnyheter og Fox, og det gjør det ekstra interessant å se hvordan den amerikanske presidentrollen utvikler seg i fiksjonens verden.

Det vi ser på TV-serier i dag er planlagt og skrevet så tidlig at Trumps ferd til Det hvite hus ikke har påvirket i så stor grad, men noen referanser til den ferske presidenten er åpenbare.

Amerikansk TV- og filmbransje har alltid elsket å skape sine egne, grandiose presidenter, enten det er West Wings Jed Bartlett, 24s David Palmer eller Commander in Chiefs Mackenzie Allen, men nå står de daglige i fare for å bli innhentet av virkelighetens øverstkommanderende.

Benito Martinez som Luis Salazar i American Crime.
Disney Media Distribution / ABC Studios

Selvsikker, arrogant, rappkjeftet, lite smart og veldig ambisiøs

Blant annet har Veep – som leverte en av fjorårets beste TV-opplevelser med sin femte sesong – i sjette sesong lagt inn et korrupsjonsspor som strekker seg i retning Russland.

Julia Louis Dreyfus spiller den amerikanske visepresidenten som ble president og så avskjediget etter et knapt år i Det ovale rom, og i inneværende sesong prøver hun desperat å få inn penger til å drive sin post-presidentale stiftelse.

Det fører henne til Georgia – landet, ikke staten – hvor hun forhandler opp sin egen pris i en saftig korrupsjonsauksjon mellom opposisjonen og styresmaktene.

Louis-Dreyfus gjør den amerikanske ekspresidenten som en perfekt miks mellom Sarah Palin og hennes egen Elaine fra Seinfeld: selvsikker, arrogant, rappkjeftet, mindre smart, men tilsvarende ambisiøs, og de første episodene av den nye sesongen matcher tempoet til Trump og hans administrasjon.

Kiefer Sutherland som president Tom Kirkman i Designated Survivor.
ABC

Jack Bauer er blitt amerikansk president

Kiefer Sutherlands tilbakekomst til skjermen etter suksessen som Jack Bauer i 24 er ikke like anbefalingsverdig som Julia Louis-Dreyfus, men Designated Survivor har et fiffig premiss.

Sutherland spiller Tom Kirkman, en cordfløyelkledd lektortype som så vidt holder hodet over vannet som amerikansk boligminister. Kirkman plasseres i sikrede omgivelser under presidentens State of The Union-tale, og når hele kongressen bombes i fillebiter står han brått i rampelyset som amerikansk president.

Det besnærende utgangspunktet har tidligere vært behandlet av den detaljglade thrillermesteren Tom Clancy, men i Designated Survivor blir det gjort kjapp, reklamepausevennlig underholdning av historien.

Konspirasjoner, koalisjoner, etterretning og kuppforsøk står i kø når Kiefer Sutherland aka Tom Kirkman forsøker å manøvrere nasjonen etter resten av regjeringen er sprengt av jordens overflate.

Elizabeth Marvel som Elizabeth Keane i Homeland.
TV 2

Carrie Matheson er endelig hjemme, og USA venter på en kvinnelig president

Konspirasjoner har alltid vært et underliggende tema i Homeland, men i den nylig avsluttede sesong 6 har de fått plass helt fremst på scenen. Faktisk har konspirasjonene i stor grad erstattet det maniske, gråtende ansiktet til Carrie Mathison, CIA-agenten som har fartet rundt hele verden på jakt etter terrorister, muldvarper og andre fiender.

Mens de foregående sesongene har reist fra Washington via Beirut og Iran til Amsterdam, Berlin, Kabul og Islamabad, er Carrie & co. nå trygt hjemme med newyorksk jord under fotsålene. Hele sesongen er lagt til perioden fra presidentvalg til innsettelse, og med en demokratisk, kvinnelig president på full fart inn i Det hvite hus, er alle alarmknapper slått inn hos flere av landets institusjoner.

Etterretningsmiljøet er redde for nedskjæringer, konspimedia på høyresiden roper om forræderi og feighet, og noen gamle kjenninger fra Homeland-universet forbereder seg på sitt livs kamp for posisjoner og makt.

Jonathan Banks som Mike Ehrmantraut i Better Call Saul.
Netflix

Har vi utviklet Stockholm-syndrom av Homeland?

Det er mulig man er blitt litt Stockholm-syndrom-fanget av spionthrilleren Homeland med sesongene, men etter en treg start viste årets 12 episoder at serien fremdeles kan skape spenning og interessante fortellinger av politikk og etterretning.

Den Alex Jones-inspirerte agitatoren Brett O’Keefe får en voksende rolle utover i sesongen, og blir etter hvert president elect Elizabeth Keanes viktigste motstander i offentligheten. Dynamikken mellom de to, med CIA, tusenvis av falske Facebook-profiler og grå skyggefigurer vandrende på sidelinjen, driver episodene fremover, og Keanes veksling mellom menneskelig medmenneske og iskald kyniker er det mest fascinerende presidentportrettet på TV på lenge.

Når Carries personlige liv blir mer dramatisk, interessant og rørende enn noen gang tidligere, gir det også serien et viktig løft, og for første gang avslutter Homeland med en real cliffhanger som sikrer spekulasjonene frem mot neste sesongpremière.

Carrie Coon og Justin Theroux som Nora Durst og Kevin Garvey i The Leftovers.
HBO