Kultur

Knut Risan er død

Han var kongen i "Reisen til julestjernen" og ga stemme til hele rollegalleriet i "Tre nøtter til Askepott". I dag døde skuespiller Knut Risan, 80 år gammel.

Hver julaften ser flere hundre tusen TV-seere Knut Risan som kongen i "Reisen til Julestjernen" på NRK.Foto: NRK
  • Ntb

Med roller i alt fra Ibsens "Et dukkehjem" til "Jul i Skomakergata" nådde Risan publikum i alle aldre.

Debuten

Knut Risan debuterte på Nationaltheatret i 1955, og gjennom sine lange karrierer ved teateret tolket han 147 roller. Tirsdag bekrefter teateret skuespillerens bortgang, skriver VG Nett.

– Vi har fått beskjed av familien om at han er død, sier informasjonssjef Alexander Bergan ved Nationaltheatret til avisa.

Klassikerstatus

En av de store, klassiske rollene Risan ble kjent for, var Helmer i Ibsens «Et dukkehjem». Mot Lise Fjeldstads Nora var han med på å gjøre stykket til en av Fjernsynsteatrets klassikere. For den yngre garde er han kanskje bedre kjent som kongen fra «Reisen til Julestjernen» eller blomsterhandler Rosengren i Skomakergata. Han ga også stemme til fortelleren og samtlige rollefigurer i juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott».

I tillegg til en mangslungen karriere ved Nationaltheatret – som ble avsluttet med Anton Tsjekhovs «Måken» – opptrådte Risan i Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret. (©NTB)

Knut Risan ble 80 år gammel.