Kultur

Bokanmeldelse: Kulturmannens fall

Biografien om Philip Roth er blitt et monument over gårsdagens libertinere. Nå makuleres den fordi biografen Bailey beskyldes for grove seksuelle overgrep.

«Jeg vil ikke at du skal gi meg oppreisning, bare få meg til å fremstå som interessant», skal Philip Roth ha sagt til sin biograf, Blake Bailey. Det endte ikke godt: Boken er nå trukket fra markedet kun tre uker etter lanseringen. Her er Roth i New York i 2010.
  • Preben Jordal
    Preben Jordal
    Bokanmelder og oversetter

Ved arbeidsbordet der den amerikanske forfatteren Philip Roth (1933–2018) skrev mer enn 30 bøker, hang det lenge et motto hentet fra Gustave Flaubert: «Vær regelmessig og ordentlig i livet lik en besteborger, slik at du kan være vill og original i det du skriver.»

Det er ingen overdrivelse å si at Philip Roth etterlot seg et forfatterskap som fortjener å kalles både vilt og originalt. Hans høye produktivitet, fabelaktige språkbeherskelse og fortellertekniske suverenitet, resulterer i en rekke bøker fulle av fandenivoldskhet, fengslende personskildringer og besk, nesten smertefull humor.

Les hele saken med abonnement